A Sárga borház Tokaj egyik
meghatározó vendéglője. Első ízben 2001-ben jutottunk el ide, első tokaji
túránkon, amit még a Magyar Borok Házában működő Bacchus Art Stúdió szervezett.
Egy nap alatt bejártunk vagy 5-6 pincét, este hazaindulás előtt a Sárga
Borházban vacsoráztunk. Korrekt, megszokott középvonalas ételeket kaptunk.
A kétezres évek második felében hírét
vettük, hogy lényegesen javult a konyha, 2010-ben arra portyáztunk, már megvolt
ebédre a foglalásunk másutt, de úgy gondoltuk, hogy benézünk egy elő-ebédre. Emlékezetem
szerint Macsinka János volt akkor ott a séf, ami külön vonzerőt jelentett. Ettünk
egy remek halas előétel-kompozíciót, ami úgy szerepelt az étlapon, hogy „füstölt
harcsa füstölt pisztrángkrémmel és aszalt paradicsomsalátával”
továbbá citromos
fogasfilét furmintos fehérbabbal,
valamint tiszai halászlevet.
Értékeltük a
nagyságrendi ugrást az ételek megkomponálásában, elkészítésében és
prezentálásában. Azóta a nemrégiben még egy ízben visszatértünk s ha lehet, még
jobbat ettünk. Azt azért megemlíteném, hogy a honlapot lehetne gyakrabban
frissíteni, mert szeptemberben, a nyár végén még a téli étlapot kínálja a szezonalitás
értéket hangsúlyozva.
Volt úgy, hogy épp igyekeztünk
egy jeles borászhoz és benéztük egy jó pohár borra. Mondtuk, mi járatban
vagyunk, hogy enni nincs időnk, de innánk valami érdekeset. A pultos fiúnak
tetszett a kis borrajongó csapat tempója, atmoszférája, mutatott is rögtön pár
izgalmas tételt, amiből Bott Judit habzóbora maradt meg, megkockáztatom, hogy
azóta sem ittam ilyen jót a műfajban.
A borválaszték egyrészt
integrálja a saját borokat, a Disznókő pincészetnek Kovács Zoltán keze alól
kikerülő kiváló tételeit, az árképzés is igen baráti. Alapjáratú Disznókő borok
1200 forintba kerülnek palackonként, helyben fogyasztás esetében is, a többi
bor is nagyjából kiskereskedelmi áron, éttermi felár nélkül kapható kezdve az
1900 forintos Furminttól elegészen a legértékesebb 25000 forintos aszúig. Emellett
a tokaji élvonal több képviselőjének (Bott pince, Demeter Zoltán, Demetervin,
Patrícius, Gizella, Homonna, Kikelet, Tokaj Nobilis, Lenkey Géza, Sauska, Szarka
Dénes, Szent Tamás, Szepsy István) nedűit is meg lehet itt kapni, az árak
ezesetben is pénztárcabarátok. Ráadásképpen, ha valaki nem tokajit akar inni,
választhat Eger Mátra, Szekszárd és Villány néhány tételéből valamint közel egy
tucat külföldi borból.
Mindebből kivehető, hogy a
Disznókő pincészet Sárga Borház nevű éttermét igencsak jó szívvel ajánlom
mindenkinek, sok minden együtt van itt, aminek együtt kell lenni: kedves kiszolgálás,
jó konyha, baráti árak, pazar borválaszték.
További információk az étterem
honlapján: http://www.sarga-borhaz.hu
A szöveg a blog számára készült.
A fotók a 2010. március 6-i látogatásunk
alkalmával készültek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése