Az
Aszú étterem a Gault Millau kalauz 2014-es kiadásának köszönhetően került a
célpontjaink közé, mivel minden olyan vendéglő, mely megkapta a 11 pontot, előkelő
helyre kerül a meglátogatandók listáján. A tíz pontos helyek is prioritásnak
örvendhetnek, s persze a 9 pontokat is meglátogatjuk, ha tehetjük. Az Aszúnak
pedig kemény 13 pontja van. Az igazság az, hogy a kalauz nélkül nem is tudtam
volna meg, hogy az a Dió vendéglő megszűnt és helyén az Aszú működik. A Dió
anno jó élményünk volt, kicsit túlspilázták a dolgokat, de azért szerettük.
Most
egy nagyobb turné végén tértünk be az Aszúba, előtte voltunk a Léhűtőben, négy
jellegtelen kocsmában, majd több fogást is kipróbáltunk a BaoBao nevű helyen, Takács
Lajos zseniális távolkeleti „fine street” büféjében, így társammal együtt csak
két-két fogás elfogyasztására vállalkoztunk.
Az
Aszú megálmodói a Dió dekorációján nem sokat változtattak, továbbra is
dominánsak maradtak a kicsit modernizált népi motívumok. Kovacsik Tamás tokaji
borlovag a tulajdonosa az étteremnek, aki a következőképpen vall szándékairól
az étterem honlapján: „modern konyha,
amely a hagyományokat tiszteletben tartva tekint Tokajból a világra. Ahol a
borlap számos, kizárólag nálunk kóstolható különlegességet tartogat, ahol a
szerviz az apró részletekre is kiterjedő kedves odafigyelést jelenti és ahol a
művészi fafaragványokkal és az arannyal gazdagon díszített enteriőr a koncepció
szerves részét képezve együttesen teszi felejthetetlenné az estét.”
Az
étlap dicséretes rövid, de igen változatos.
A
kiszolgálás rendkívül kedves, a borok területén kalandozva azért akadtunk fehér
foltra is.
Rendeltünk
libamájpástétomot aszús kamilla zselével és pirosgyümölcs
raguval (2900),
kecskesajthabot, zsályás paprikasalátával, kukorica ropogóssal
(2300),
Aszú „somlói”-t (1700),
valamint étcsokoládé és meggy variációkat, kakaóbab ropogóssal és meggy
sorbet-val (1900).
Ételeink ütötték a mércét, hibát csak kákán csomót keresve
lehetett volna bennük találni. A somlói elég merész volt somlóinak, de nevétől
eltekintve vaníliás pohárdesszertnek, izgalmas, kidolgozott kompozíció volt.
A borlap impozáns, sokat látott rókák is
találnak ismeretlen tételeket rajta. A szorzó hármas a szaküzleti árhoz képest,
ami magas, de a hely színvonalát tekintve nem eltúlzott.
Az estét a zongorista játéka és a jelen levő tulajdonos kedélyessége
még külön beragyogta.
Az Aszúban élményt akarnak adni és ez a mi esetünkben sikerült is
nekik.
De ahogy a vendégkört néztem, nem voltunk egyedül ezzel a végső
benyomással.
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése