Villány a magyar borászat egyik ékköve. A
borvidék névadó települése, melynél vonzóbb borturista célpont kevés akad. Elsősorban
fehérborokért rajongó emberként mondom, hogy valójában egy sem. Megannyi egész
évben nyitott pince, még tízszer annyi, melyben előzetes egyeztetés alapján
lehet kóstolni. Kiváló szálláshelyek és országos viszonylatban kiemelkedő
éttermek.
Ezek sorát gyarapította Sauska Krisztián,
amikor megnyitotta a pincészet keretében a Sauska 48 nevű éttermet, melyhez
leigazolta kreatív séfnek a magyar gasztronómia egyik legismertebb és legelismertebb
konyhafőnökét, az Alabárdosban nevet szerzett Bicsár Attilát.
Korábban is szerettünk volna ide eljutni, de
akkor még nem tudtuk azt az alapigazságot, hogy hétfőn és kedden Villányban az
élet takaréklángra van állítva, kis túlzással a fű sem nő. Most ezzel a tapasztalattal
felvértezve érkeztünk csütörtökön este.
A pincészet és így az étterem is kívül esik a
településen, de érdemes rászánni a központtól számított kb. 20 perces sétát.
A teraszról a kilátás lélegzetelállító,
a
beltér modern és vendégmarasztaló egyszerre, a kiszolgálás kifogástalan:
pincérünk kommunikatív, felkészült, kedves, udvarias.
Üdvözlőfalatként kiváló, ropogós héjú, belül
puha barna zsemlét kaptunk kitűnő minőségű vajjal.
Ittunk indításnak a pincészettől
két pezsgőt, majd az ételekhez két furmintot, egy reduktívat és egy fahordós
dűlöszelektált tételt.
Az étlap összefogott, struktúrája a fővárosi
csúcséttermek ebédmenüit idézik: 2,3 vagy 4 fogás válogatható össze, fix összegért,
egyes ételek esetében felárral. Mi a 7700 forintos három fogásos ételsort
céloztuk meg. Némi dilemmázás után kértünk kacsamájat (900 ft felár),
tanyasi csirkét
és mákos gubát.
Ételeink tálalásra, ízre, állagra egyaránt kiválóak voltak.
A Sauska48 a legjobb élményeink között
rögzítette nevét, jó szívvel ajánljuk másoknak is.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.