A „Covid” fedőnevű háttérhatalmi manőver nem sok jót adott a világnak, viszont egy mákszemnyit mégis: az emberek jelentős része rájött, hogy otthon sokkal jobb kenyeret tud sütni, mint amit a nagyipar biztosít számára. Különösen, ha kovásszal dolgozik.
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója mesélte egy interjúban, hogy Szabadfi Szabolcs egyik YouTube-os videojának hatására kezdett ő is kovászos kenyeret sütni. S már helyben is vagyunk.
„Szabi, a pék” olyan sztár, mint egy zenész vagy egy „influenszer”, neve fogalom, jelentős követőtábora van, üzletei a fővárosi vendéglátás meghatározó minőségelvű stabil pontjai hosszú évek óta.
Az utóbbi időben a Panificio Il Basilico hálózatnak egyre több egysége nyílik vidéken, már Szentendrén, Veresegyházán, valamint Debrecenben is van boltjuk. Jómagam ezutóbbi, a város szívében működő egységbe tértem be a minap.
A dizájn remek, akárcsak a többi lokációban, a péksütemény választék impozáns, a kiszolgálás gyors, formálisan udvarias, figyelmességben segítőkészségben még fejleszthető.
Egy teljes kiőrlésű sokmagos kenyeret vettem, mely azóta az utolsó morzsáig elfogyott, továbbá egy kifogástalan diós-fahéjas csigát, amit az ablak melletti hangulatos kis asztalnál fogyasztottam el egy minőségi üdítőt társaságában. Bár a legtöbben csak kutyafuttában vásárolnak a boltban, az igazi élmény nyugodtan leülve itt kezdeni a napot. Reggel héttől este héttől vannak nyitva, a többi már rajtunk múlik.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.