2022. november 16., szerda

Panicifio Il Basilico (Debrecen, Piac utca 20.)

  A „Covid” fedőnevű háttérhatalmi manőver nem sok jót adott a világnak, viszont egy mákszemnyit mégis: az emberek jelentős része rájött, hogy otthon sokkal jobb kenyeret tud sütni, mint amit a nagyipar biztosít számára. Különösen, ha kovásszal dolgozik.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója mesélte egy interjúban, hogy Szabadfi Szabolcs egyik YouTube-os videojának hatására kezdett ő is kovászos kenyeret sütni. S már helyben is vagyunk.

„Szabi, a pék” olyan sztár, mint egy zenész vagy egy „influenszer”, neve fogalom, jelentős követőtábora van, üzletei a fővárosi vendéglátás meghatározó minőségelvű stabil pontjai hosszú évek óta.

Az utóbbi időben a Panificio Il Basilico hálózatnak egyre több egysége nyílik vidéken, már Szentendrén, Veresegyházán, valamint Debrecenben is van boltjuk. Jómagam ezutóbbi, a város szívében működő egységbe tértem be a minap.




A dizájn remek, akárcsak a többi lokációban, a péksütemény választék impozáns, a kiszolgálás gyors, formálisan udvarias, figyelmességben segítőkészségben még fejleszthető.



Egy teljes kiőrlésű sokmagos kenyeret vettem, mely azóta az utolsó morzsáig elfogyott, továbbá egy kifogástalan diós-fahéjas csigát, amit az ablak melletti hangulatos kis asztalnál fogyasztottam el egy minőségi üdítőt társaságában. Bár a legtöbben csak kutyafuttában vásárolnak a boltban, az igazi élmény nyugodtan leülve itt kezdeni a napot. Reggel héttől este héttől vannak nyitva, a többi már rajtunk múlik.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

2022. november 1., kedd

Largos (Óbecse, Zöldfás utca 35., honlap: https://www.restoranlargos.rs/hu)

 

A Largos Óbecse egyetlen magyar tulajdonban levő étterme, mely a környék legszínvonalasabb vendéglátó egysége egyben. Az elmúlt három évben féltucatszor is megfordultam náluk, legutóbb a múlt hónapban megrendezett gasztro-fesztivál alkalmával. Élmény látni, hogy a hely konyhája fejlődik, a tulajdonos, Lasztovics Árpád, aki nem ritkán a konyhára is beáll dolgozni, szerelmese a szakmájának, van egy másik jól menő vállalkozása is, nincs rászorulva arra, hogy az étterméből éljen meg.


A beltér hangulatos, a bejáratnál nosztalgiázhatunk egy kicsit, nézegetve a régi, boldogabb, magyar időkből származó archív városképeket, a következő teremben könyvek növelik az otthonosság érzést, a leghátsó rész kisebb családi rendezvényekre is alkalmas, szeptemberi látogatásunk alkalmával egy nagyobb magyar társaság élőzenével ünnepelte egyik tagjának a születésnapját. Jó időben igényesen kiképezett belső teraszt is működtetnek.



 

Az étlap gyakran változik, rajta magyar, szerb és nemzetközi fogások sorjáznak. Idei két látogatásom alkalmával kóstoltam pontyot, fogast, oldalast, kacsahúsos szendvicset meg hamburgert. A halak frissek voltak, megfelelően hőkezeltek, az oldalas ízletes, omlós, a szendvics szaftos. A burger harapásélménye kifejezetten jónak bizonyult, a húst alapjáraton átsütik, ezt sajnos így várja el a helyi közönség, de lehet kérni médiumra sütve is. Kiválóan illik mellé a nándorfehérvári Salto kézműves sörfőzde IPÁ-ja.




A kiszolgálás kedves és udvarias, az árak a járvány előtti belső-magyarországi nagyvárosi díjszabást idézik, magyarán mai viszonyok között kedvezőnek mondhatók.

Ha Óbecsén járunk ki ne hagyjuk a Largost!

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

 

2022. június 8., szerda

Kastély kávézó

 

Gyula, Kossuth Lajos u 15., 

honlap: https://gyulaikastely.hu/szolgaltatasok/kastely-kavezo/

 

Gyula legfőbb turisztikai látványosságai és nevezetességei közé tartozik a Vár, a fürdő, a kolbászfesztivál, a Viharsarki sernevelde, a Száz éves cukrászda és a Patrióta étterem mellett az Almásy kastély is. Úgy tudni, hogy ez az első kastély, melyben színielőadást tartottak, 1746-ban. Itt élt Erkel Ferenc nagyapja, s nagy zeneszerzőnk is gyakran megfordult falai között.



A gyönyörűen felújított kastély otthont ad egy kimagasló kávézónak. Az átlag feletti süteményeket a „Kézműves cukrászda” szállítja. melynek tulajdonosai működtetik egyébként a már említett, országos hírnévnek örvendő Száz éves cukrászdát.



Az italkínálat figyelemre méltó: Békésszentandráson és helyben, a Viharsarki Serneveldében készült palackos söröket tartanak (csapon csak Staropramen kapható), két tucat minőségi bort a magyar élvonal nedűiből, melyek felét decire is kimérik. A töményválaszték gerincét a gyulai pálinkák adják, de az import italokat is értő kézzel válogatták össze. A kávézó mellett szuvenírbolt működik, reális árakon, legalábbis a gyulai kézműves söröket 690 forintért kínálják, ami a prémium kategóriában kifejezetten kedvező díjszabásnak számít.


Mi a kiváló kézműves gyümölcslevek közül kóstoltunk kettőt, s ittunk egy cappuccinot. A süteményeket ismerjük, immár másfél évtizede évente egyszer-kétszer betérünk e cukrászat valamelyik egységébe. A levek kitűnőnek bizonyultak, a kávé nem speciality szintű, de élvezhető, a kiszolgálás kedves.

A beltér szerves része a patinás környezetnek, nyáron pazar kilátást nyújtó teraszt működtetnek. A hely ideális arra, amire kitalálták, hogy a kastély megtekintése után méltó környezetben megehessünk egy sütit és néhány emléktárggyal gazdagodva nézzünk újabb gyulai látnivaló után.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

2022. április 11., hétfő

InVitro Beer Bar (Budapest, Izabella utca 40.)

 

Saját névre keresztelt sörözőt vagy brew pubot jellemzően nagyobb, országos szinten ismert sörfőzdék szoktak nyitni, mint például a Monyó, a Mad Scientist, a Fehér Nyúl vagy a Rízmajer. Az InVitro mindenese, Szabó Tomi bérfőzésben készíti kiváló söreit, melyek közül eggyel a móri borvidék talán legjobb borászánál, Miklós Csabinál találkoztam először. A helyszín nem véletlen, Tomi is móri, megannyi jó sztorija van a gasztro-szakma helyi prominenseiről.




Nyolc csappal dolgoznak, mindegyiken prémium minőségű nedű folyik, ezek közül kettő saját főzet. A hűtőben 60 féle, főként brit és belga, másutt nem kapható sörkülönlegesség. Utóbbiak esetében nyilván nem a jól bejáratott nevekre kell gondolni, hanem kisüzemi főzdék kevéssé ismert csúcsminőségű söreire.

Vélhetően nem vagyok egyedül a nemzeti oldalon avval, hogy a rappel, hiphoppal és más hasonló, zenének csúfolt zajjal ki lehet kergetni a világból, de a kocsmából garantáltan. Sörözőbe leginkább blues, rock esetleg jazz illik. Etekintetben is vonzó célpont a InVitro, ahol főszabály szerint metál szól, de kérésre bluest is betesznek.

Sörkorcsolyaképpen kínálnak sült kolbászt a szomszéd hentestől kovászos kenyérrel, valamint vegyes sörkóstoló tálat hideg felvágottakkal, sajtokkal, padlizsánkrémmel és zöldségekkel.

Mi épp ebéd után érkeztünk, így a sörökre összpontosítottunk. Az épp csapon levő saját söröket kóstoltuk elsőként, a „Retrowave” nevű amerikai IPA-t, valamint a „Drone” névre keresztelt „international IPA-t”, második körben az egyik import vendégsört, a Buxton Brewery „AXE X”-jét s végül kedvenc főzdémnek, a szekszárdi Brew Your Mind-nak a „Better Before” APA-ját. Egyik jobb volt, mint a másik, valamennyi adta azt a bizonyos teljességélményt, amit úgy lehetne megfogalmazni, hogy semmit nem tennénk hozzá és semmit nem vennénk el belőle.

Ez volt az első látogatásunk az InVitro sörözőben, de nem az utolsó.

Visszajáró vendégek leszünk.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

Időközben sikerült ismét  meglátogatni a helyet, vegyes tál már nincs, viszont van hermelin.

 

2022. január 11., kedd

A Csokizó (Tata, Alkotmány utca 2.)

 

Tatát a gasztronómia rajongói a zseniális, michelin csillagot érdemlő, a csillagot egy korábbi éttermében el is nyert Pesti István nevével fémjelzett Platán étterem révén ismerik többnyire, de aki rászán pár órát, hogy körbejárja legalább a tó környékét rájön, hogy ez a 23.000 fős városka egy kulináris ékszerdoboz. Van itt kiváló étterem, a Platánon kívül, a Malom és Kacsa, csúcskávézó Ébresztő néven, autentikus nápolyi pizzázó, konkrétan a Zsigmond pince, kávézó-delikát-borozó, a Gusto, valamint egy parányi szeretnivaló csokizó, a Pelle – Molnár Csokimanufaktúra. A Csokizó.


Talán nincs fontosabb annál, mint, hogy az ember érezze a lelkesedést, az őszinte, önzetlen élményadás igyekezetét a vendéglátóban. S ez itt megvan. Ahogy a tulajdonos-üzletvezető- pultos a csokoládékról mesél, azt tanítani lehetne, ugyanaz a hév árad belőle, mint például Csizmadia András gasztrofilozófusból, vagy Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikusból, ha borokról beszélnek.




Tolakodásmentesen, kedélyesen, kíséretképpen megannyi információt átadva megkóstoltatott velünk 8-9 féle csokoládét, szépen felépítve a „kóstolósort”, apró szemenként, a ház ajándékaképpen, hogy kiválasszuk melyikből kérjük a forró csokoládénkat. Még a bonbonokból is kaptunk ajándékkóstolót. Társamnak tejcsokiszemeket kínált, nekem keserűt, de mindkettőnknek mutatott egyet a másik sorból. Kiváló csokibonbonokat is rendeltünk, főként alkoholos töltelékű keserűket, de alkoholmentes gyümölcsbetétűek is voltak a merítésben.



Páratlanul jó élmény volt itt lenni, ha Tatán járunk, biztos, hogy nem kerüljük el a helyet.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

2022. január 10., hétfő

Bagatell Next (Kiskőrös, Petőfi Sándor út 8.)

Petőfi Sándor szülővárosának, Kiskőrösnek a vendéglátását fősodratú egységek uralták mindeddig. A nemrégiben viszont megnyitotta kapuit a Bagatell Next nevű étterem, ahol a dekorációtól, az étkészleten, a kiszolgáláson, az étel- és italválasztékig minden arról szól, hogy igyekeznek minőséget kínálni, szakítani a veneszi sablonokkal, ragaszkodnak ugyanakkor a magyar kulináris gyökerekhez.


Kínálnak többek között sárgaborsókrémlevest főtt borjúnyelvvel, hosszú borsos kacsamellet káposztás csuszával, dödöllével, bors-borsószósszal, tőkegombás báránypaprikást brindzás nudlival, répatortát mogyorókrémmel, csokoládéval és marcipánszósszal.

Fogadófalatként mascarpone-s sütőtökkrémet kapunk átlagos friss kenyérrel. Mint megtudtuk, székely kenyeret szoktak adni, de aznap késett a szállítmány. 


A marhahúsleves tojáskocsonyával, maceszgombóccal jó ízű, egy árnyalattal sósabb az optimálisnál, a gombóc is lehetne könnyedebb, de összességében igényes, élvezhető fogás ez. 


A 62 fokos majorannás libamáj esetében nem említi az étlap, hogy hízott libamájról van-e szó, de azért, ha már a hőmérsékletet is fontosnak tartották rögzíteni, inkább erre számít az ember. Az egyébként jó ízű pástétom színe arról árulkodik, hogy pecsenyeliba mája is került bele. 


A mangalicasonkás rolád szépen tálalt, jó ízű, a spenótos krumplipüré állaga még finomítható. 


Az almás kókuszroll, madártejjel, eperhabbal kifogástalan, nagyjából azt mutatja, hogy mire képes a konyha csúcsformában.


Ha egyetlen jelzővel kellene illessem a Bagatell Nextet, akkor az „ígéretes” lenne az. Részletesebben pedig leszögezhető, hogy jó úton indultak el és máris a város legjobb éttermének mondhatják magukat.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.