2022. június 8., szerda

Kastély kávézó

 

Gyula, Kossuth Lajos u 15., 

honlap: https://gyulaikastely.hu/szolgaltatasok/kastely-kavezo/

 

Gyula legfőbb turisztikai látványosságai és nevezetességei közé tartozik a Vár, a fürdő, a kolbászfesztivál, a Viharsarki sernevelde, a Száz éves cukrászda és a Patrióta étterem mellett az Almásy kastély is. Úgy tudni, hogy ez az első kastély, melyben színielőadást tartottak, 1746-ban. Itt élt Erkel Ferenc nagyapja, s nagy zeneszerzőnk is gyakran megfordult falai között.



A gyönyörűen felújított kastély otthont ad egy kimagasló kávézónak. Az átlag feletti süteményeket a „Kézműves cukrászda” szállítja. melynek tulajdonosai működtetik egyébként a már említett, országos hírnévnek örvendő Száz éves cukrászdát.



Az italkínálat figyelemre méltó: Békésszentandráson és helyben, a Viharsarki Serneveldében készült palackos söröket tartanak (csapon csak Staropramen kapható), két tucat minőségi bort a magyar élvonal nedűiből, melyek felét decire is kimérik. A töményválaszték gerincét a gyulai pálinkák adják, de az import italokat is értő kézzel válogatták össze. A kávézó mellett szuvenírbolt működik, reális árakon, legalábbis a gyulai kézműves söröket 690 forintért kínálják, ami a prémium kategóriában kifejezetten kedvező díjszabásnak számít.


Mi a kiváló kézműves gyümölcslevek közül kóstoltunk kettőt, s ittunk egy cappuccinot. A süteményeket ismerjük, immár másfél évtizede évente egyszer-kétszer betérünk e cukrászat valamelyik egységébe. A levek kitűnőnek bizonyultak, a kávé nem speciality szintű, de élvezhető, a kiszolgálás kedves.

A beltér szerves része a patinás környezetnek, nyáron pazar kilátást nyújtó teraszt működtetnek. A hely ideális arra, amire kitalálták, hogy a kastély megtekintése után méltó környezetben megehessünk egy sütit és néhány emléktárggyal gazdagodva nézzünk újabb gyulai látnivaló után.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése