2022. április 11., hétfő

InVitro Beer Bar (Budapest, Izabella utca 40.)

 

Saját névre keresztelt sörözőt vagy brew pubot jellemzően nagyobb, országos szinten ismert sörfőzdék szoktak nyitni, mint például a Monyó, a Mad Scientist, a Fehér Nyúl vagy a Rízmajer. Az InVitro mindenese, Szabó Tomi bérfőzésben készíti kiváló söreit, melyek közül eggyel a móri borvidék talán legjobb borászánál, Miklós Csabinál találkoztam először. A helyszín nem véletlen, Tomi is móri, megannyi jó sztorija van a gasztro-szakma helyi prominenseiről.




Nyolc csappal dolgoznak, mindegyiken prémium minőségű nedű folyik, ezek közül kettő saját főzet. A hűtőben 60 féle, főként brit és belga, másutt nem kapható sörkülönlegesség. Utóbbiak esetében nyilván nem a jól bejáratott nevekre kell gondolni, hanem kisüzemi főzdék kevéssé ismert csúcsminőségű söreire.

Vélhetően nem vagyok egyedül a nemzeti oldalon avval, hogy a rappel, hiphoppal és más hasonló, zenének csúfolt zajjal ki lehet kergetni a világból, de a kocsmából garantáltan. Sörözőbe leginkább blues, rock esetleg jazz illik. Etekintetben is vonzó célpont a InVitro, ahol főszabály szerint metál szól, de kérésre bluest is betesznek.

Sörkorcsolyaképpen kínálnak sült kolbászt a szomszéd hentestől kovászos kenyérrel, valamint vegyes sörkóstoló tálat hideg felvágottakkal, sajtokkal, padlizsánkrémmel és zöldségekkel.

Mi épp ebéd után érkeztünk, így a sörökre összpontosítottunk. Az épp csapon levő saját söröket kóstoltuk elsőként, a „Retrowave” nevű amerikai IPA-t, valamint a „Drone” névre keresztelt „international IPA-t”, második körben az egyik import vendégsört, a Buxton Brewery „AXE X”-jét s végül kedvenc főzdémnek, a szekszárdi Brew Your Mind-nak a „Better Before” APA-ját. Egyik jobb volt, mint a másik, valamennyi adta azt a bizonyos teljességélményt, amit úgy lehetne megfogalmazni, hogy semmit nem tennénk hozzá és semmit nem vennénk el belőle.

Ez volt az első látogatásunk az InVitro sörözőben, de nem az utolsó.

Visszajáró vendégek leszünk.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

Időközben sikerült ismét  meglátogatni a helyet, vegyes tál már nincs, viszont van hermelin.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése