Az Etyek-Budai borvidék Magyarország legfiatalabb
borvidéke. A Bicskétől Pákozdig húzódó szőlőültetvény a rendszerváltás évében, 1990-ben emelkedett borvidéki
rangra. A borivó közönség előbb Báthory Tibor borász révén kerülhetett
kapcsolatba a borvidékkel, aki másodikként kapta meg az Év borásza titulust
1992-ben, majd a Bortársaságban büszke áron találkozhatott a kilencvenes évek
második felében az Etyeki Kúria szép, konzervatív címkés, akkor még meglepően
modernnek ható boraival.
A borvidék népszerűvé
válásához nem kis mértékben járult hozzá a Rókusfalvy Pál által kezdeményezett,
első ízben 2003-ban megrendezett Etyeki Pincefesztivál, melyre tízezrek látogattak
el évente, a tizedik, 2012-ben megrendezett esemény honlapja összesen félmillió
látogatóról szól.
A 2000-es évek elején vált egyre ismertebbé a
Nyakas pince is, melynek szőlőfeldolgozója 1997-re készült el. Korábban a
pincészet mögött álló szövetkezetből kft-vé lett Nyakashegy nevű társulás
szőlőtermesztéssel foglalkozott elsősorban. Borászati vezetőjük, az idén 80.
életévét betöltött Maya Ernő 2002-ben megkapta „a borász szakma Kossuth díját”,
az Év borásza kitüntetést. Mint megtudtuk Nagy Péter kereskedelmi vezetőtől, aki
az aradi kóstolót tartotta,
a nagytekintélyű borász ugyan most is figyel a
borokra, havonta bejár a céghez, de a konkrét munkát ma már Nyúlné Dr. Pühra
Beáta végzi.
„Birtokunknak
a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny település ad otthont, amelyet nemes
egyszerűséggel "Tök"-nek hívnak. Birtokunk nevét a medencét átszelő
Gerecse hegység nyúlványáról a „Nyakas”-ról kapta. Szőlőterületeink az
Etyek-Budai borvidék északi körzetében, Budajenő és Tök községek határában
találhatóak.” – olvashatjuk a borászat jól strukturált honlapján.
A Nyakas pincészet
jelenleg 180 hektáron gazdálkodik, ami nem kevés, és vélhetően a volumen is
hozzájárul ahhoz, hogy itt kapni Magyarország-szerte a talán legjobb ár/érték arányú
kimért bort, helyben a pincénél. A palackozott minőséghez közeli fehérborokért
literenként 500-650 forintot kell csak fizetni. Tény, hogy ennél olcsóbban is
van kimért bor sokfelé, de hasonló minőségű csak néhány helyen (pl. Gál
pincészet, Csepel, Font pincészet Soltvadkert). Ezzel együtt a budapesti
vigalmi negyedet és kocsmák, vendéglők ezreit nem ezekkel a borokkal látják el,
hanem szintén jó ár/érték arányú palackos tételekkel, melyek megannyi nemzetközi
és országos díjjal büszkélkedhetnek. Jellemző kis sztori, hogy amikor
megkerestem Nagy Pétert
a kétezres évek végén, hogy egy akkor induló borversenyre
küldjön bort, szokatlan egyenességgel azt mondta, hogy szívesen megtenné, de már
minden boruk megnyert egy-egy tekintélyes aranyérmet vagy akár többet különböző
rangos versenyeken s milyen kínos lenne, ha nálunk csak ezüstre értékelnék. Nem
tudtam erre mit mondani, a borverseny soha nem abszolút mérce, s bármilyen jó a
bor, elképzelhető, hogy egy bizottság alulértékeli.
A borsort
egy lendületes,
üde 2016-os rosé nyitotta, amit az egy évvel idősebb testvére követett.
Ezután kóstoltuk az
első fehérbort, egy idei Irsai Olivért, amelyről megtudhattuk, hogy Kocsis Pál
nemesítéskor, 1930-ban csemegeszőlőnek szánta, s nem is érte meg, hogy
slágerbor legyen belőle.
Az Irsait a pincészet
egyik legnépszerűbb bora, az Aligvárom cuvée követte, egy Irsai Olivér – Sauvignon blanc – Chardonnay –
Pinot gris házasítás. Találó a honlapon olvasható jellemzés: „az illatok harmóniája a zamatok mélységével
és kiemelkedő savegyensúllyal párosul. Intenzív, behízelgő gyümölcsösség és
rendkívül széles aromaskála jellemzi. Pikáns szószos húsokhoz, a tenger
gyümölcseihez és keleti ízekhez is kitűnően illeszkedik.”
Ezt követte a Sauvignon
Blanc, mely a pincészetnek ikonikus fajtája, a legemlékezetesebb tételeket
ebből valamint Chardonnay-ból készítették. E két fajta – no meg a pincészet -
ezúttal sem okozott csalódást.
A sort a pincészet
csúcssorozata, a Menádok három bora zárta, a „sur lie” illetve „battonage”
(finomseprőn tartás és seprőfelkeverés) technológiával készült 2011-es Chardonnay,
egy szintén érlelt, nagy testű, 2011-es Szürkebarát valamint egy kései
szüretelésű, maradékcukrot is tartalmazó 2007-es Sauvigon blanc.
A kiváló borok mellé tonhalkrémes
és libazsíros bagett-karikákat
valamint főtt tésztával körített gombás sertéstokányt
fogyaszthatott az érdeklődő közönség. A desszertborhoz csörögefánkkal is
kedveskedtek a házigazdák.
Aki nemcsak utólag
szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen
0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu
email-címen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi
nyitottak minden érdeklődő számára.
A Nyakas borok nyitás
óta kóstolhatók és vásárolhatók a Tulipánban.
Dorozsmai Endre