A Radványi Jenő borászati
konferencia megszervezésére a Magyarok nyolcadik Világkongresszusának keretében
került sor a múlt hétvégén. Az idén második alkalommal megszervezett szakmai
rendezvény ezúttal két témacsoport köré épült. Az egyik a bor és gasztronómia
kapcsolatrendszerét járta körbe, a másik a bor és a társadalomszervezés
témakörét.
Az első részben
Csizmadia András gasztro-filozófus, a bor- és étel-párosítás kérdéskörének
egyik monográfusa beszélt erről az igen izgalmas témáról.
Kiemelte annak a
fontosságát, hogy akárcsak küzdősportokban, itt is alapvető követelmény, hogy
azonos súlycsoportú „versenyzőket” „eresszenek össze”, tehát könnyed ételek
könnyed bort kívánnak, a súlyosabbak pedig komolyabbat. Egy másik metaforával
élve a házassághoz is hasonlítható a bor- és étel-párosítás, mely lehet
harmonikus, de lehet pokoli s, ha a felek nem egymáshoz valók. Külön kiemelést
nyert az, hogy nem az alapanyag határozza meg elsősorban az étel borigényét,
hanem az elkészítési mód, a fűszerezés és a mártás. A magyar borok és ételek harmonizálásáról
szóló előadást is Csizmadia András „vette át” s ki is töltötte a konferencián
végül részt venni nem tudó Köles András sommelier-bajnok idejét, hangsúlyozva a
klasszikus magyar ételek (töltött káposzta, pörköltek, paprikások, halászlé
stb.) valamint a magyar bortradícióban kiemelt helyen szereplő, de mára majdnem
elfelejtett sillerborok közötti már-már metafizikai kódoltságú kapcsolatot.
Csizmadia András után
Dula Bence borász lépett a mikrofonhoz
és beszélt a szarvasgombák és borok
kapcsolatáról, bemutatva a legfontosabb szarvasgombafajokat, a szarvasgomba különböző
– népi és magas gasztronómiai - elkészítési módozatait is. A közönség ezúttal
meg is tapasztalhatta, hogy miként „muzsikálnak együtt” a szarvasgombás készítmények
valamint a borok. Dula Bence egyik jóbarátja, Szakács József felajánlott az
általa forgalmazott szarvasgombás termékek közül három félét, egy szarvasgombafüstös
sajtkrémet, egy szarvasgombás májkrémet s egy szarvasgombás gombakrémet, amit a
gyergyócsomafalvi Jánosi család kézműves rozskenyerére kenve fogyaszthatott a
közönség Dula Bence remek borai – a Pinot triád, azaz Pinot Noirból készült
fehér, rosé és vörösbor – mellé.
Ezek után Fekete Oszkár
következett, aki maga is szarvasgomba-vadász és a szarvasgombáról szóló
hiánypótló monográfia (A szarvasgombász mesterség) egyik szerzője.
Fekete
Oszkár is végigfutott az egyes szarvasgombafajokon, elmondva mindegyik jellegzetességeit
s kitért részletesen azokra, melyek csak Magyarországon teremnek, azaz a
szarvasgomba-hungaricumokra. Két szarvasgombát a maga valóságában is bemutatott a közönségnek a nyári szarvasgombát valamint a nagy spórás, enyhén fokhagymaillatú szarvasgombát.
A délelőtt szekció
utolsó előadása Varga Gábor cukrászé volt, aki a www.desszert.eu honlap alapító főszerkesztője
s több élvonalbeli étterem - így például a békéscsabai 13 Gault Millau pontos
Brill valamint az Aqua Lounge – kreatív cukrásza, a Gourmadia című nagysikerű
könyv szerzője. Varga Gábor miután bemutatta a legfontosabb desszertműfajokat
és legismertebb magyar desszerteket, lényegében a gasztro-forradalom
kikátéjának a Molnár B. Tamás nevével fémjelzett Kulináris chartának a téziseit
fordította le a cukrászat témakörére.
Hangsúlyozta a szintetikus alapanyagok
kerülésének fontosságát, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségét és
tiszteletét, a kreativitás, az esztétikus tálalás és a különböző textúrákkal
való „játék” fontosságát. A 15 éves tapasztalattal rendelkező élvonalbeli cukrász
kendőzetlenül beszélt a jelenlegi magyar cukrászat problémáiról megjelölve a
lehetséges kitörési pontokat. Külön öröm volt olvasni, hogy mi az amit ki
kellene tiltani a cukrászatból annak minőségelvű megújítása érdekében: a
margarint, az aromákat, a bevonó-műcsokoládét, a növényi habalapokat és a
cukrászati habosító anyagot.
A délutáni szekcióban
Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára mutatta be a
hegyközség szerveződés múltját és jelenét, ezen belül a HNT jelenlegi struktúráját
és feladatkörét, e témakört folytatta Tálas László borász, aki maga is a hegyközségi
szerveződés egyik igen fontos szerepét tölti be hegybíróként. (A Horváth Csabáról készült fotóim annyira homályosak lettek, hogy nem teszem fel a blogra őket, ezt csak azért jelzem, nehogy valaki azt higgye, hogy pikkelek a jeles szakemberre.) Értelemszerű,
hogy Horváth Csaba, mint főtitkár, inkább a megvalósításokra és sikerekre,
Tálas László pedig inkább a problémákra helyezte a hangsúlyt.
Sike Tamás borász
az egri fertálymesterség szép hagyományáról beszélt,
(A képen Sike Tamás borász, fertálymester és Oláh István, a fertálymesterség hagyományának egri feltámasztója.)
végül Borbély Zsolt Attila
bortanácsadó és konferenciaszervező a bor-forradalom és gasztro-forradalom
kapcsolódásait, hasonlóságait elemezte azzal a végkövetkeztetéssel, hogy a
gasztroforradalom és a borforradalom egymást erősítő folyamatok, melyeknek az
állam általi katalizálása nemzetpolitikai érdek, hiszen megannyi nemzetközi
példa igazolja Perutól Franciaországig, hogy a bor és gasztronómia
nemzetstratégiai jelentőségű ágazattá emelhető.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.