A pacal alighanem a leginkább
megosztó magyar étel. Mondhatnám a vesevelőt is, de azt már olyannyira nem
lehet sehol sem kapni, hogy sokan nem is jutnak oda, hogy viszonyuljanak hozzá.
A pacal azonban ma is szerepel igen sok étterem, vendéglő és csárda étlapján, jellemzően
pörköltként. De az erdélyi témára-imázsra épülő vendéglőkben (pl Hargita
kisvendéglő, Békéscsaba, Bujdosó Székely, Székelykapu, Budapest) szinte kötelező
levest is készíteni belőle.
Jómagam 1994-ben még szent
borzadállyal néztem, ahogy Nahimi Péter barátom eltüntet egy adag pacalpörköltet,
midőn a baranyai választási kampányát aznapra befejeztes a régi hatoson mentünk
vissza a fővárosba. Egy évre rá Csíkszeredába hívtak, előadni Szabó Dezsőről, s
erőst kínáltak pacallevessel. Gondoltam, végső soron mindent ki kell próbálni,
s rendeltem egyet. Annyira ízlett, hogy másnap is azt kértem ebédre. Visszaérkezve
Budapestre, merthogy akkor még ott éltem az egyetemi évek alatt, megkóstoltam a
pacalpörköltet is. Első élményeim az akkor Delikátesz néven működő Pozsonyi
kisvendéglőhöz, a Kálmán étteremhez (igen gyakran cserélt a hely gazdát volt
Full Moon meg Vén betyár is, a Hold utca Kálmán utca sarkán, soha nem volt
különösebben jelentős gasztronómiailag, de nem is volt soha kifejezetten gyenge
sem), valamint az imádnivaló Gigler családi kisvendéglőhöz kötnek. Igazán
rosszat csak két helyen ettem, az egyik a Sramli kisvendéglő volt a Vörösvári
úton, nem messze a Kunigunda, a Vörösvári út és a Bécsi út találkozásától az 1.
villamos végállomásának magasságában. Nem volt a Sramli jó hely soha, meg is
szűnt, de jó volt a hangulata, kifizethetően voltak az árak és közel esett a
kollégiumhoz. Itt megszólalásra olyan volt a pacal, mint a konzervbeli. A
másikat az aradi állomáson ettem 1999-ben, nem volt rendesen megfőve a pacal, márpedig
ez nem az az étel, amit al dentere kell főzni.
Gondoltam megérdemel a téma egy
külön bejegyzést, melybe beiktatom a legfontosabb átiratokat élménysorrendben. A
nem kizárólag pacalból készített pörkölteket is ide sorolom.
Kedvenc pacalételem a Patrióta csülkös pacalpörköltje volt.
Ez volt a pörkölt sub specie aeternitatis. Jobbat aligha lehet csinálni, a műfaj ennyit tud. Jó szaft, szép szín, kiváló ízek és állagok
Ez volt a pörkölt sub specie aeternitatis. Jobbat aligha lehet csinálni, a műfaj ennyit tud. Jó szaft, szép szín, kiváló ízek és állagok
Második helyre kerül az Onyx tavaszi zöldséges pacalja, amit
menü keretében ettem tán négy éve. Kifinomult fogás volt, de karakteresebb ízeket
vártam. Ezért is került a második helyre.
Negyedik a Hargita kisvendéglő babos pacalja, mely kombinációt első ízben kb.
18-20 éve ettem a
Vidróczki csárdában a Keleti mellett, annyira ízlett, hogy otthon is megfőztem több ízben. Lényegében egy babgulyás, melybe marhalábszár helyett pacalt főzünk.
Vidróczki csárdában a Keleti mellett, annyira ízlett, hogy otthon is megfőztem több ízben. Lényegében egy babgulyás, melybe marhalábszár helyett pacalt főzünk.
Ötödik a Wang mester kínai stílusú
belsőség raguja, melynek egyike elemét képezte a pacal.
Félhivatalos helyen ettem még egy
igen jól sikerült pacalt, Aradon a Tulipán
borozóban a törzsasztal tagjainak a tiszteletére készített egy ízben a
tulaj „farkas-pacalt”, nem a farkas
gyomrából, hanem hagyományos marhapacalból, de füstölt sertésfarokkal.
Említést érdemel a félhivatalos kategóriában
Kertész Zoltán etyeki borász találmánya, a pacalos toast, amivel kivágta magát
egy ízben, amikor nagyobb csoport esett be hozzá, mint amekkorára számított.
Rokona ennek az ételnek a „Lampredotto”
nevű toszkán ételkülönlegesség, amely a marhának egy másik gyomrából készül.
Többek között a Firenzei piac egyik különlegessége, a főtt első gyomrot csíkokra
vágva fűszeres szósszal megöntözik és zsemlében szolgálják fel, tragikusan gyenge, de olcsó és "hangulatos", még pontosabban az atmoszférához illő bor kíséretében.
A kizárólag pacalból készült pörköltek közül legjobban az Öreg Tanyacsárda klasszikus pörköltje
ízlett, amit némi köménnyel ízesítettek s kiváló minőségű paprikával. Sajnos a szép szín ritkán jellemzi az egyébként finom és élvezetes pacalpörkölteket. Ilyen, kissé barnás, esztétikailag nem csúcs, de ízletes pörköltet ettünk az Öttömösi csárdában, a bajai Korzó étteremben s még sok helyen.
A pacal egyik slágerételünk
baráti körben, ha elindulunk gasztro-túrázni, akkor a halászlé, a sült halfélék,
a kacsamell, s a csülök mellett egyike kedvenc rendeléseinknek. Bizonyára
találkozunk még vele e hasábokon.
Dorozsmai Endre