Önmagában az, hogy egy etnikai
vendéglőnek a világ bármely sarkán, legyen az olasz, spanyol, kínai, vietnámi
vagy magyar, a tulajdonosa az adott nemzeti közösséghez tartozik, nem garancia
arra, hogy az egy valóban jó étterem, viszont jelentősen növeli az autenticitás
esélyét. Lehet, hogy elfogult vagyok az itáliai konyha irányában, de mintha az
olaszok által működtetett éttermek jobbak lennének az átlagnál egész
Közép-Európában. Ami nem mondható el a kínai vagy vietnámi éttermekről, ahol éppúgy
megvan az egyenletes, Gauss görbét idéző szórás (azaz egészen gyenge és nagyon
jó éttermek, egy erős középvonal mellett), mint a vendéglátóiparban általában.
Aradon és Temesváron, ahol az
olasz tőke a rendszerváltás után igen hamar megjelent, ha az ember tíz-tizenöt
éve az átlagnál jobbat akart enni, jóformán csak olasz étterembe mehetett.
Jellemzően oda, ahol a tulaj is olasz volt vagy olasz ma is. Persze ezek között
is van jelentős színvonal-különbség, minden esetre Temesváron mára
megkapaszkodott az élvonalban néhány igencsak kiemelkedő olasz hely. A Caruso a
fine diningra fogásokra állt rá, meglehetős sikerrel, a Locanda del Corso
elsősorban a tengeri herkentyűkre és az olasz klasszikusokra, például a pizzára,
míg a nemrég nyitott Massimo az olasz slágerételekre (legismertebb előételek,
pizza, pasta) és a desszertekre.
(Néhány oldal az egyébként elég hosszú étlapból)
A nemrégiben, a RoVinHud alkalmával
volt szerencsém itt enni, s bizton állíthatom, hogy az a pizza-minőség, amit
itt produkálnak, veri a közép-európai pizzázók nagy részét, s még Olaszországban
is megállná a helyét, nem is akárhogy. A társaság nagy része ezt ette, s cserélgettük
is szeleteket. Vékony, roppanós, mégis könnyed tészta, minőségi rávalók,
eltalált arányok az alap és a feltét között – így lehet összefoglalni a jó
pizza lényegét, amit itt teljes mértékben teljesítettek.
A hely nemrég nyílt, de estére
már alig kaptunk asztalt, a tömeg dacára a felszolgálók győzik az iramot,
időben érkeztek az ételeink, igaz, az italra valamivel többet kellett várni a
szokottnál. Az éttermet egybeépítették egy minőségi cukrászdával, ahol messze átlag
feletti, abszolút értékben is kiváló fagylaltokat adnak és kitűnő desszerteket,
melyek messze túlmutatnak a bevett olasz desszertkínálaton (a tiramisu, panna
cotta, profiterol, zuppa inglese, baba al rum ötösön), egyik jobban néz ki,
mint a másik, s kóstolva őket meggyőződéssé érik az emberben gondolat, hogy
valamennyit megízleli előbb-utóbb.
Pizzán kívül többféle pubfood-zsánerű
fogást kínálnak, piadinákat, frittatakat, szendvicseket, salátákat, továbbá izgalmas
klasszikus olasz előételeket: burata-t (sajtkülönlegesség), carpaccio-t (hártyavékony, nyers
bélszínszeletek fűszerezve, jellemzően frissen őrült borssal, olívaolajjal,
parmezánnal esetleg kis balzsamecettel) vitello tonnato-t (főtt, vékony
borjúszeletek kapribogyós tonhalmártással). A tésztáik alapanyagait az étlap
tanúsága szerint Emilia Romagna tartományból hozatják.
Széles a tea-, a kávé- (ez kizárólag
Segafredoból készül, tehát ne várjunk „újhullámos”, kávéforradalmi stílust),
forrócsokoládé- és limonádé-választék s nem kevés bió gyümölcslevet is
kínálnak. A sörválaszték még fejleszthető, egyelőre a Heineken termékek alkotják
az amúgy is szűk választék nagyobb részét. A borlap elsősorban olasz tételeket
kínál, az árak borsosak, de a szortiment átlag feletti. Hét bort kimérnek
pohárra is, ami közel két decit, konkrétan 180 millilitert jelent, az árak ezesetben
16 és 18 lej között mozognak, ami nagyjából budapesti árszínvonalat jelez. A román
borokat egy élvonalbeli helyi pincészet, a temesrékasi borvidéken gazdálkodó Petro
Vaselo pincészet szállítja, leszámítva a Bendishez tartozó két habzó bort.
Jó hely nyílt Temesvár központjában
a hajdani Violetta cukrászda oldalán, jó szívvel lehet ajánlani minden oda látogatónak.
S ha valaki nem kapna helyet a túlzsúfoltság miatt, akkor próbálja ki egy
hirtelen stílusváltással a szomszédságban szintén nemrég nyitott koreai
éttermet.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.