A magyar borászat nagyjai a mádi Szepsy
Istvántól a Szerémségben dolgozó Maurer Oszkáron keresztül a szekszárdi Vida
Péterig egyetértenek abban, hogy a borász fő feladata az, hogy faggatóra fogja
a dűlőt, a termőtáj legkisebb nevesíthető egységét. Tokajban a legjelentősebb
történelmi dűlők egyike az Öreg Király dűlő, melynek 12 szőlővel betelepített
hektára két pincészet tulajdonában van: 10 hektár a Barta pincészeté, 2 hektár
pedig a Demetervin Pincészeté. Barta Károly, a Barta pince tulajdonosa, aki a
múlt csütörtökön tartott kóstolót a Tulipán borozóban, visszatérő vendég már
Aradon, hisz a bor iránt érdeklődő közönség már tavaly is kóstolhatta ugyanazon
a helyszínen remekbe szabott borainak előző évjáratát.
Az izgalmas előadás vetítéssel
kezdődött, mely bemutatta a Király dűlő utóbbi bő fél évszázadát. A szőlőt
ugyanis erről a meredek, nehezen művelhető területről, (a Barta pincészet
birtokának fele nem is alkalmas a gépi művelésre) a kommunizmus ideje alatt,
amikor a minőség nem számított, csak a mennyiség, egyszerűen kiirtották. Az
elgazosodott, elerdősödött területet előbb nem kevés munkával és anyagi
befektetéssel telepítésre alkalmassá kellett tenni, majd szőlőt telepíteni rá.
Bartáék választása a három tokaji fő fajtára esett, a Furmintra, a Hárslevelűre
és a Sárgamuskotályra. A pincészet a természetes borkészítés filozófiáját
vallja, ami azt jelenti, hogy csak kénnel és rézzel permeteznek, gyomirtót és
felszívódó permetezőszereket nem használnak és mellőzik a borkészítésnél a fajtaélesztőket
valamint az élesztő-tápsókat is. Ha valaki komolyan veszi a dűlők faggatását,
akkor bizony mellőznie kell a bor karakterét nagymértékben meghatározó
fajtaélesztőket, különben a palackban nem a dűlő évezredes, hiteles magyar
üzenete szólal meg, hanem mondjuk az olasz élelmiszeripar művisége. A kizárólag
magas minőséget termelő Barta pince minden esetre nagyon komolyan veszi a
hivatását.
A csütörtöki kóstoló
első két
tétele volt csak száraz, az első, egy 2012-es ásványos, vibráló Furmint, mely
évről évre a világ élvonalához sorolható a legkisebb túlzás nélkül, valamint a
második, egy hasonlóan szépen strukturált, jó egyensúlyú, nagy testű és
karakteres savú hárslevelű, melyben ember legyen a talpán, aki megérzi az 5 g
visszamaradt cukrot. A további hat tétel mind édes volt, de ugyanakkor szép
változatosságot és sav-cukor egyensúlyt mutatott. Kóstoltunk többek között az
„Egy kis édes” sorozatban Furmintot, kései cuvée-t, Szamorodnit és Aszút
egyaránt. Az „Egy kis édes” nevű bor kapcsán szó volt az idei igen esős
évjáratról, aminek köszönhetően borász szerint idén lehet, hogy ez a bor az
„egy kis félédes” nevet fogja kapni.
A kiemelkedően harmonikus, magas
egyensúlyú 6 puttonyos aszú jó apropót adott arra, hogy szó essen az aszúkészítés
rejtelmeiről, a borkóstoló-sorozathoz most
csatlakozott érdeklődők megtudhatták, hogy az aszú úgy készült, hogy a
nemes-penész – a Botrytis cinerea – által megtámadott szőlőszemeket külön
szüretelik, majd felöntik musttal, murcival vagy borral, áztatják (Bartáék 24
órát) s ezután erjesztik ki. Az aszúszemektől ez kap egy hatalmas cukordózist
valamint egy markáns aroma-löketet. Ezután következik az erjesztés, majd
érlelés. Aszúként azt a bort lehet forgalomba hozni, mely legalább két évet
pihent hordóban és egy évet palackban. A bemutatott aszú igazi mestermű volt,
237 g cukorral és 13,4 g savval. (Régen
a puttonyszámot az határozta meg, hogy 1 gönci hordónyi, azaz 136 liter borhoz
hány puttonnyi aszúszemet tettek hozzá. Egy puttony 22.5 kg aszúszemet
jelentett. Ennek megfelelően lehetett a bor 3-4-5 vagy 6 puttonyos. A rendszerváltás
után nem ez lett az irányadó, hanem egy objektív tényező, a cukortartalom.
Amennyiben literenként az aszú cukortartalma 60 és 90 g között mozog, a bor 3
puttonyos, 190 és 120 között 4, 120 150 között 5, 150 és 180 között 6
puttonyos. 180 g felett aszúeszenciának nevezték a bort, de ezt a kategóriát a
nemrégiben eltörölték, akárcsak a 3 és 4 puttonyos aszút.)
A kellemes vegetális jegyeket is
felvonultató száraz borokhoz a közönség a borokkal jól harmonizáló savanykás,
zöldséges, tejfeles sertésragulevest fogyaszthatott,
az édesekhez pedig házi
sütésű sós stanglit
valamint szilvás süteményt.
Aki nemcsak utólag szeret olvasni
borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen 0257 282020
számú telefonon vagy a
schmak@araditulipan.eu
emailcímen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi
nyitottak minden érdeklődő számára. A Barta-borok kóstolhatók és
megvásárolhatók a Tulipánban, amíg a készlet tart.
Dorozsmai Endre