A Locanda del Corso fél évtizede nyílt hangulatos, népszerű étterem
Temesvár történelmi központjában, a hajdani Erzsébet utca és a Lenau utca
sarkán (jelenlegi nevén Marasesti és GheorgheLazar). Derékmagasságig fekete
lambéria, az egyik fal a plafonig nyers tégla, a másikon sötétszürke festés, a
polcokon borok, néhány jól eltalált berámázott kép, fekete asztalok és székek.
A világítótestek fahordókat idéznek. Megnyerő a beltér.
Klasszikus olasz konyhát visznek,
ami az előételekből is kitetszik: vitellotonnato, burrata, tonhal valamint
rákos cukkini-carpaccio, bruschetta. Tatárt rákból és
tonhalból készítenek. Sokféle halat és tenger gyümölcseit kínálnak a főételek
között, továbbá minőségi húsokat,s persze pasta-t, rizottót, valamintfatüzelésű
kemencében sült pizzát. Az árak igen széles skálán mozognak, a húsok és halak között
nem ritka a 100 lej körüli díjszabás, de pizzával, pasta-val 30 lejért is
jóllakhatunk.
Legutóbbi látogatásunk alkalmával
ettünk capresetbivalymozzarelából,kacsamellet édesburgonya-pürével, erdei
gyümölcsmártással, pizzát a tenger gyümölcseivel gazdagítva és
csokoládészuflét. A capreset nem vágták
fel,hanem egy egész valódi bivaly-mozzarellát helyeztek rukkola-ágyra, erre
került a friss bazsalikom s némi szárított szurokfű. Mellette volt a
felszeletelt paradicsom, melyet ízletesebb és aromásabbnak találtunk, mint amit
a piacon kapni lehet. Az asztalon levő olívaolaj sajnos egyszerűbb minőségű
volt, így a fogás nem üthette a tökéletest, de nem járt messze tőle. A
kacsamellet szépen sütötték meg, selymes volt mellette a püré, jól eltalált a mártás.
Rendeltünk még hozzá egy adag serpenyős pirított vargányát, az is finom volt.A
pizza tésztája valamivel vastagabb volt a klasszikusnál, de állagát megnyerőnek
találtuk, roppant, ízre is finom volt. Akárcsak a feltétek – vénuszkagyló,
fekete kagyló, rák, tintahal – frissek, élvezetesek. A csokoládészuflé valójában
csokiláva volt, szépen megsütve, átlag feletti alapanyagból. Élményszerű,
élvezetes desszert, jó ízű és jó állagú vaníliafagylalttal tálalva.
A kiszolgálás udvarias,
szolgálatkész, de mosolytalan és személytelen volt.
Korrekt 40 tételes borlapjuk van,
elsősorban átlag feletti helyi borokból, van néhány olasz és francia nedű is.
A Fehér lóhoz címzett étterem (La CalulAlb) a legfrissebb hely az
összes között, az utóbbi hónapokban nyitott, hol másutt, a Jenő herceg utcában,
történetesena következőkben bemutatandó étterem tőszomszédságában.
Az étlap első oldalán olvasható
ars poeticájuk felettébb vonzó: szakmaiság, elhivatottság, a gasztronómia
szeretete és a minőségi alapanyagok.Ezutóbbiakról a bemutatkozó sorok vége felé
megtudjuk, hogy helyi kistermelőktől szerzik be őket, ami ismét csak jó pont. Igényes
a szép, boltíves beltér kiképzése, itt is kihasználták a Monarchiakorabeli
téglák szép színét, meghagyták a plafon nyerstéglaberakását. Nyáron igényes
külső teraszt működtetnek. Komoly infrastruktúrájuk lehet, ha a grillezőjük, mint
az étlapon is olvasható, Josper.
A konyhát nemzetközinek mondanám,
előszeretettel nyúlnak nem mindennapi alapanyagokhoz, mint amilyen a csukaikra,
marhapofa, gyöngytyúk, tonhal, kacsamell, vajhal, polip, mangalica vagy
kacsamáj.
S akkor lássuk az ételeinket! A fürjtojásos
ökörfarok-consommé ízben remek volt, de nem tiszta, hanem zavaros, mondjuk azt,
hogy házias, a ravioliszerűpasta, magyarra fordítva „háromszögecskék” tölteléke
lehetett volna izgalmasabb és több, a tészta nem volt eléggé megfőve, a csirke
ízre remek volt, tálalásra viszontúgy viszonyult a Tripadvisor közössége
számára az étteremvezetőség által rendelkezésre bocsátott fotóhoz, mint egy Mc
Donald’s hamburger a maga reklámjához. Aszarvasgombás krumplipüré lehetett
volna selymesebbés vajasabb, de így sem volt rossz, értékeltük, hogy nem
nyomták meg szarvasgomba aromával. A desszert viszontéletem egyik maradandó
élménye volt, szárazjégen felszolgált csokigömb, benne pazar vaníliás krémmel
és gyümölcsökkel. Igazi költemény, nemcsak show, hanem valódi ízharmónia.
A borlap átlag feletti,
elsősorban legjobb helyi pincészetekre támaszkodik, de van néhány jó minőségű
import boruk is, összesen több, mint 70 tétel, melyek közül néhányat ki is
mérnek másfél decire.
Jogos a kérdés, hogy a sok apró
probléma mellett mikéntkerülhet ennyire előkelő helyre ez az étterem. Nos, egyrészt
a kreativitás, másrészt a krédó ésa minőségi alapanyagok, harmadrészt a
kiemelkedő desszert miatt s végülaz is közrejátszott, hogy pár nappal később ott
étkezett a családom több tagja, akik hasonló éttermi tapasztalatanyaggal
rendelkeznek, és akkor ezek a hibák nem merültek fel, mindenki meg volt
elégedve. Egy biztos, ha a konyha összeszedi magát, ez a hely akár az élre is
törhet, a koncepció, a felszerelés, a megfelelő atmoszféra, a kiszolgáló
személyzet és a cukrász megvan hozzá.
A Grill to Chill aprócska, hangulatos grill-étterem Temesvár
gasztronómiai főutcájában. A boltíves falak, a Monarchia-korabeli épület nyers
téglái, a hajópadló, a jól megválogatott ötletes világítótestek és a dekorációs
elemként ügyesen alkalmazott borosüvegek egyedi, megnyerő atmoszférát
kölcsönöznek az étteremnek. Nyáron
kellemes külső teraszt működtetnek.
A konyha a jó minőségű húsokra
alapoz, melyeket sütés előtt bemutatnak a vendégnek, előre jelezve az adott
darabok súlyát is a kalkuláció végett. Nem elhanyagolható a halas vonal sem,
grilleznek tonhalat és polipot is. Ha nem használnának kényelmi termékeket (az
egyik mártás egyértelműen késztermék
volt) és több kreativitást csillantana meg a konyha a desszertek esetében, akár
magasabb besorolást is kaphatnának. Így is a legjobb helyek egyike a
vendéglátás tekintetében szépen fejlődő városban.
Első ízben steakeket ettünk s
nagyon meg voltunk vele elégedve. Só- és borsdarálót, jó minőségű olívaolajat
és balzsamecetet továbbá négy só-különlegességet adnak kérésre az ételek mellé.
Második alkalommal kifejezetten a
steakektől eltérő ételekre utaztunk. RendeltünkAngus-tatárt, mely ritka jól
eltalált, vibráló, izgalmas, áfonyával és málnával ízesített marhatatárvolt,jó
minőségű pirítóson tálalva. Az egyik pincérlány elmondta, ez a séf névjegye.Tény,
ami tény, életem egyik legjobb tatárja volt. A ragadós sertésoldalas ízletes,
omlós volt, kellemes, nem eltúlzott füstaromával. Köret nélkül szolgálják fel,
ezt érdekes módon nem jelezték előre. A fish and chipset tengeri sügérből készítik,
morzsás panírban sütik meg, a két filét gerincig bevágva, de a halat egyben
hagyva. Mellette újkrumplit kínálnak megfőzve, majd szabálytalan formára törve
és megsütve, kellemes fűszerezéssel. Ízletes fogás volt ez, végre nem mirelit,
hanem helyben készült, ötletes körettel. A sajttorta kissé kötelességszerű,
élvezhető, korrekt, áfonyával bevont sütemény volt.
A borlap igényes, mintegy 70
tételt tömörít külföldi és helyi borokból. Kb. tízet kimérnek decire is, magas
áron, de ez borlapból nem derül ki, a felszolgáló ad kérésre
tájékoztatást.
A kiszolgálás kivételesen kedves
és udvarias.
Összefoglalóan e három étteremről
is megállapíthatjuk, hogy bárhol Európában megállnák a helyüket.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.