Idén negyedik alkalommal jelent meg Magyarországon is
a Gault&Millau kalauz, mely a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású
étteremkalauza. Nevét az alapítókról kapta, két párizsi gasztronómiai újságíró,
Henri Gault és Christian Millau indította útnak a hatvanas években. Hozzájuk
fűződik az étteremkritika műfajának megújítása és konyhaközpontúvá tétele. Gault&Millau
kalauz csak fejlett gasztro-kultúrával rendelkező országokban jelenik meg,
Közép- és Kelet-Európában Magyarország volt az első, Lengyelország a második,
ahol önálló Gault Millau kalauzt szerkesztettek. Magyarán sem Szlovákiában, sem
Romániában, sem Szerbiában nincs Gault Millau kalauz, ami nem is csoda, e
szomszédos államok egyelőre jócskán Magyarország mögött vannak e téren.
A Gault&Millau Magyarország étterem- és
borkalauz célja, hogy a független értékelés korrekt, tiszta, esélyegyenlőségen
alapuló versenyt tegyen lehetővé a megfizetett reklámokon alapuló étteremkalauzoknak
nevezett kiadványok világában. A szerkesztőség az Európa-szerte használt 20
pontos rendszerben helyezi el az éttermeket és borokat, lehetővé téve a
nemzetközi összehasonlítást a szakma és a közönség számára. A tesztelés névtelen,
az „ellenőr” utólag sem nem fedi fel magát, számláját kifizeti. A kalauz évente
jelenik meg, a 2016-os a negyedik kiadás. (Ami a kalauznak a magyar
gasztronómiában betöltött szerepét illeti, annak története 2008-ra nyúlik vissza,
amikoris az Alexandra könyvkiadó megjelentett egy „nevére vett” étteremkalauzt
ugyannak a csapatnak a gondozásában. 2011-ben a kiadó és a főszerkesztő
összekülönbözött, mert a kiadó kihúzta az összes negatív tartalmú mondatot a
kalauzból, így aztán volt étterem melynek kritikája annyiból állt, hogy
felsorolták az tesztelt ételeket. Végső soron ez a kalauz is használható lett,
ahol egy fogásról nem szóltak semmit, ott tudni lehet, hogy az illető ételt
elrontották.)
Az
idei bemutatót első ízben tisztelte meg jelenlétével a 12 országban megjelenő
kalauzt kiadó cég elnök-vezérigazgatója, Côme de Chérisey, aki röviden vázolta
az által vezetett intézmény filozófiáját.
Egy értékek nélküli társadalomban a
GM szerepe az, hogy a séfek tiszteletére tanítson, hogy felfedezze a jó séfeket
és figyelemmel kövesse pályafutásukat. Mint mondotta, a kalauzt igényes kritikai
szemlélet jellemzi. Az éttermek világa azért is fontos szerinte, mert ez
egyfajta tükröt tart, az adott ország mezőgazdaságának, bortermelésének és ízlésvilágának.
Elismerését fejezte a nézőközönség soraiban is nagy számban jelen levő magyar
séfek iránt, akiket nagy tisztelettel üdvözölt, s a díjátadás ceremóniája alatt,
miután kézbesítette az Év konyhafőnökének a kalauz plakettjét, gratulált neki
és meghívta Párizsba, hogy találkozzon kollegájával, a francia kalauz győztesével.
A 2016-os év étterme az Alabárdos lett, mely a hetvenes évek elejétől
a magyar csúcsgasztronómia fellegvárának számít s eddig is rendre az élbolyban
végzett minden toplistán.
Az év borászatnak a Heimann
Családi Birtokot választották. Heimannék az idén nem vállalták a jelölést az „Év
bortermelője” titulusra, vélhetően megunták, hogy már fél évtizede ott vannak
az első öt között s nem esik rájuk a Borakadémia választása. (Tavaly egyébként
maga a díjazott Dúzsi Tamás is jelezte a díj átvétele előtt, hogy amennyiben
nem ő nyeri el e címet, nem kér több jelölést.)
Az év konyhafőnöke Lőrincz
György lett, a Pesti István michelin-csillagos séf által a kétezres évek első
évtizedének második felében életre hívott, majd megszűnt s a nemrégiben
megújult Babel étterem séfje.
Az év
étteremtulajdonosa 2016 elismerést Pintér Katalin kapta, aki egyben a kalauzban
legtöbb pontot nyert étteremnek, az Onyxnak is tulajdonosa. Mint Molnár B. Tamás,
a kalauz főszerkesztője a bemutató gálán elmondotta, ez nem szükségszerű egybeesés.
Érdemes megjegyezni Pintér Katalin a tulajdonosa Magyarország egyik legjobb, minden
túlzás nélkül világszínvonalú cukrászdájának, a Gerbaud-nak is, valamint a
nemrég Budán nyitott 14 pontos Emile nevű helynek is, mely reggelit, ebédet,
vacsorát egyaránt, kínál, akár fine dining kávézónak is nevezhető.
Az év felfedezettje a St. Andrea Wine & Gourmet Bar lett, mely Közép-Európa
legjelentősebb boreseményével, a „Vince Wine show”-val egyidőben idén márciusban
nyitotta meg kapuit. A VinCE vendégeit egy pohár borral várták a ház részéről,
s akinek még futott az evőkapacitásából – nekünk szerencsére igen - mesteri
fogásokat kóstolhatott a helyen. A szintet azóta is tartják, így nem csoda,
hogy megkapták a jeles értékelést.
Az év kisvendéglője
díját a Fricska Gasztropub nyerte el. A kalauzban nem szerepel, de a „műsorvezető”
Mautner Zsófia
elárulta, hogy jelölt volt még a gyulai Patrióta, a békéscsabai
Kisvendéglő a Hargitához és a tapolcai Pura Vida. A Fricska Csongrádi Csabának,
a korábbi Olimpia (az idén is 16 pontot nyert étterem konyhafőnöke jelenleg
Ádám Csaba, Csongrádi a legendás veterán séffel, Takács Lajossal közösen
működtette a helyet) társtulajdonosa volt, aki két fiatal szakácstehetséggel
nyitotta meg a Fricskát, mely egy csapásra az ínyencek egyik zarándokhelye
lett.
A vidék étterme titulust
az „Anyukám mondta” nyerte el, mely, miként az est házigazdája is elmondta,
egydesztinációs hely, azaz sokan csak azért utaznak a fővárosból kétszáz kilométert,
hogy ehessenek a Dudás testvérek ikonikus éttermében Encsen. Pár éve egy
Tokaj-hegyaljai látogatást mi is egybekötöttünk egy encsi kitérővel s csak jót
mondhatunk az étteremről: kellem, igényesség, jó minőségű alapanyagok és azok
tisztelete, barátságos beltér, jó kiszolgálás.
A sajtótájékoztatón Molnár B.
Tamás,
a kalauz főszerkesztője elmondta, hogy idén először jelentkezik a
kalauzban a Budapest extra, mely foglalkozik alternatív vendéglátással, a „street
food”-dal, étkezdékkel, cukrászdákkal, kávéházakkal és sörözőkkel. E rendkívül
izgalmas műfaj kaphatott volna nagyobb teret is, de az a néhány oldal, amit a
szerkesztők rászántak, rendkívül adatgazdag és remek útmutató a Budapesten
egyre nagyobb számban előforduló gasztro-turistáknak. Az „Alternatív vendéglátás 2016” elismerést a „Séf utcája” és
a „Buja disznó(k)” kapta, mindkettő Bíró Lajos nevéhez fűződik. A magyar
gasztronómia fenegyereke a fővárosi vendéglátás talán legvibrálóbb központjában,
a Hold utcai vásárcsarnokban nyitotta meg az említett két igényes piaci
étkezdét, ahol egyszerű ételeket, lecsókolbászt, rántott húst, szalontüdőt és
hasonlókat kínálnak, jól elkészítve, nagyon jó ár/érték arányban.
A kalauz elején egy
táblázatban tekinthetjük át azt a 85 éttermet, mely legalább 11 pontot kapott.
A 11-12 pontos helyeket egy „like” ikonnal jutalmazza a kalauz, a 12-13
pontosakat egy szakácssapkával (sapkás éttermet vezetni már nagy dicsőségnek
számít a szakmában, országos szinten mindössze 58-at számlál listájuk), a 15-16
pontosakat két sapkával, a 17-18 pontosakat három sapkával. (19 pont 4 sapkát
jelent, 19,5 illetve 20 pont 5 sapkát, ilyen étterem nincs Magyarországon, a 20
pontot pedig csak néhányszor adták ki a kalauz történetében.)
A zsűri először tesztelte a hazai
kézműves söröket is, a győztes a Balkezes nevű „gerilla” lett. (A név még abból
az időből származik, amikor az otthonfőzés nem volt törvényes. A „gerillák” ma
is otthon főzik le sörük prototípusát, amit jó esetben a recept alapján
bérfőzésben, nagyobb mennyiségben állítanak elő és dobnak piacra). Az ő sörét
kóstolhatták a kötet bemutatóján a sajtó képviselői. A „Nyilván IPA” nevű főzet
kétségkívül remekbe szabott alkotás: testes, aromadús, intenzív és komplex
illatú, optimális alkoholtartalmú, markáns, de nem eltúlzott keserűségű,
rendkívüli hosszúságú sör. Az esemény tiszteletére a Kalauzban 13 ponttal (s
így egy sapkával) jutalmazott Larus központ szakácsai készítettek esztétikus
mini-tálalásban ínyenc fogásokat,
amit a borivók remek borokkal és pezsgőkkel
kísérhettek.
A Gault Millau Magyarország 2016 a
magyar gasztronómia ünnepe volt, melynek fénye remélhetőleg kisugárzik az egész
vendéglátós szakmára.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló következő számában jelenik meg e hét csütörtökjén, 2015. november 26.-án.