A magyar univerzum Budapest-központúsága adottság. Lehet morgolódni, lehet kozmopolitázni
és vízfejezni, ténykérdés, hogy a Kárpát medencében itt összpontosul a legtöbb
kulturális érték. Szinte mindenkinek van Budapesten rokona, barátja vagy
legalább ismerőse és a magyar élettér minden szegletéből utaznak fel tömegek
naponta a Fővárosba. Azt kevesen tudják, tételesen szinte csak azok, akiknek az
életében a gasztronómia kitüntetett helyet élvez, hogy Budapesten hétköznap,
ebédidőben elérhető áron ismerkedhetünk meg a térség legjobb éttermeinek
konyhájával.
Az egyes helyek szakmai megítélésének tekintetében a leghitelesebb forrás a
2012 óta Magyarországon is megjelenő Gault Millau kalauz, mely nemzetközi
mércével méri a magyar vendéglők teljesítményét. A kalauz 20-as skálát használ
és nem csillagokat, hanem 13 ponttól szakácssapkákat adományoz.
Érdemes tudni, hogy számos „sapkás” étteremben ehetünk személyenként 50
lejnek megfelelő forintból, ami egyáltalán nem egy elrugaszkodott összeg még
itthoni mércével sem. S akkor nem szóltunk arról, hogy már a 11 pont is igen
magas értékelés, a Magyarországon működő kb. 10.000-re becsülhető étteremnek
kb. 1%-a büszkélkedhet ennyivel, amit a Kalauz „Like”-al jutalmaz, akárcsak a
12 pontot. Ezek a jó szívvel ajánlható éttermek.
Minden étteremnek van honlapja/és vagy Facebook-oldala, ezért címeket,
telefonszámokat nem adok meg, ott vannak két kattintásra a világhálón. Akinek
nincs kedve guglizni, üsse azt be, hogy www.gomijo.hu
s megtalál az egyes helyekről minden releváns információt.
Nézzük a legjobb ajánlatokat!
Csúcsgasztronómia ebédidőben 2000
forintig.
Fricska gasztropub
A legendás - jelenleg új séffel és üzletvezetővel működő - Olimpia vendéglő egyik utódja, a jelek szerint a legsikeresebb. A Csongrádi Csaba nevével fémjelzett étterem egy alagsori helységben működik, berendezése szemet gyönyörködtető, barátságosan modern, fesztelenül elegáns. A konyha magabiztos, igényes, kreatív.
Az ebédmenü keretében két fogást 1750 forintért, három fogást 1950
forintért kínálnak. Gault Millau pontszámot még nem kaptak, mivel a 2015-ös
kalauz megjelenése után nyitották meg kapuikat, teljesítményük a 12-13 pontos
helyeket idézi.
Az idén ősszel bemutatásra kerülő 2016-os Kalauzból megtudhatjuk, hogy
kapnak-e sapkát vagy sem. De akár kapnak, akár nem, ma ár/érték arányban a
Fricska a legjobb éttermek egyike szerte a Kárpát medencében.
Nu bisztró
A Nu bisztró U26 néven nyitott évekkel ezelőtt egy teljesen új színt behozva a gasztronómiára különösebben nem, de a trendiségre viszont figyelő fiatalok világába. Valami hasonlót művel, ha nem is akkora sikerrel, mint a DiVino a borok terén. Megfizethető áron kínál csúcsgasztronómiát, kreatív, izgalmas fogásokat, szokatlan alapanyagokból, szokatlan társításokkal.
Ebédidőben hétköznapokon három fogást 1790 forintért kínálnak.
12 Gault Millau pontjuk van.
Konyha
A Konyha a jóindulatú, törekvő amatőr helyek közé tartozott, ahol bármelyik fogást bármelyikünk meg tudta volna főzni, talán még jobban is, némi dokumentálódás után persze, de mindenféle előképzettség nélkül. Ezzel együtt ár érték/arányban jónak volt mondható a hely.
Mióta azonban a Zona bisztrónak 17 Gault Millau pontot szerző séf, Huszár
Krisztián leszerződött hozzájuk, változott az ábra. A Mák bisztrót felfuttató
Huszár a legfelkészültebb magyar séfek
egyike, Budapest élvonalába katapultálta a Konyhát.
Három fogást 2000 forintért kínálnak, legalábbis egy blog-beszámoló
szerint, mert a hely Facebook oldalán ezt az információt nem leltem meg. A hely
honlapja pedig visszamutat a Facebook oldalra.
A Konyha a 2015-ös Gault Millau kalauzban nem szerepel.
Csúcsgasztronómia hétköznap, ebédidőben
2000 és 3000 forint között
Olimpia
Továbbra is kínál ebédmenüt a vezetést váltott Olimpia. Ádám Csaba konyhafőnök tavaly elnyerte a Gault Millau kalauz ítészei által adományozott „Az év konyhafőnöke” díjat. Teljesítménye is annak megfelelő. A konyha virtuóz, a fogások vibrálnak, a cél soha nem az öncélú túlkombinálás, hanem a magas szintű ízharmóniák meglelése.
Két fogást hétköznap ebédidőben 2650, három fogást 2850 forintért kínálnak.
Az Olimpiának 16 Gault Millau pontja és annak megfelelően két
„szakácssapkája” van.
Laci!Konyha!
A Laci!Konyhá!-ról a „Soulfood” című klasszikus gasztrofilm juthat eszünkbe. A XIII. kerület peremén, szuterén helységben romkocsma hangulat, ahol egy állandó kísérletezésben levő gasztro-zseni, Mogyorósi Gábor főz.
2 fogás 2200 forint, ennyit tudni meg hivatalosan a honlapról, háromra
valamiért nem adnak ajánlatot.
A Laci!Konyha! 16 Gault Millau ponttal és két „szakácssapkával”
büszkélkedhet.
Csalogány 26
Minőségi ebédmenüt csúcsétteremként talán a Csalogány kínált először. Nyolc esztendeje legalábbis, amikor először jártam a magyar gasztronómia Pethő Balázs séf nevével fémjelzett fellegvárában már volt kedvező déli ajánlat
Hétköznap délben három fogást 2500 forintért kínálnak.
A nyitás óta csúcson levő étterem 15 Gault Millau pontnak és két
„szakácssapkának” örvendhet.
Csúcsgasztronómia hétköznap
ebédidőben 3000 forint fölött, de 5000 forint alatt
Magyarországon négy michelin csillagos étterem működik. A csillag
elnyerésének időrendi sorrendjében: a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a Tanti.
Ezek közül a Costes már több éve nem kínál déli menüt, a Borkonyha soha nem
utazott ebben a műfajban, az Onyx 8990 forintot kér három fogásért, amihez 15%
felszolgálási díjat számítanak. Az ebédmenü keretében választható fogások
zömére még rászámolnak valamennyit, így könnyen 20.000 forint magasságában
stabilizálódhat az ételfogyasztás. Mivel ez már nem az olcsó ebéd kategóriája, kívül
esik a látószögünkön.
Tanti
A Tanti megőrizte a hétköznapi
kedvező árú ebéd „jó szokását” a magas színvonalat a michelin-csillagot szerző
séf, Pesti István távozása után is.
Két fogást 3400, három fogást 4200 forintért kínálnak.
A Tanti étteremnek 14 Gault Millau pontja és egy „sapkája” van.
Lou Lou
A Lou Lou egy több éves szünet után újra nyitott legenda, Rudits Károlynak
az étterme. A michelin csillagot már bő másfél évtizede megcélzó, de eddig el
nem nyerő vendéglőből sztárséfek sorának pályája indult. Sajnos ellentétben a
többi étteremmel és séffel, Rudist Károly fémjelezte étteremben még nem volt
szerencsém enni, így csak annyit mondhatok, mint anno a három éves fiam, amikor
megkóstolt egy csepp pálinkát az ujjáról: „biztos finom”.
Hétköznap délben két fogást 3990, három fogást 4990 forintért kínálnak.
A Lou Lou étteremnek 15 Gault Millau pontja és két „sapkája” van.
Arany Kaviár
Az Arany Kaviár nevű orosz étterem mindig is a felső minőségi és
árszegmensbe tartozott. Jobbnál jobb séfek irányítása alatt működött a konyha,
melyet a két tulajdonos, Molnár Attila (akit a Vendéglátók Ipartestülete
2012-ben az „Év vendéglősévé választotta”) valamint Nyíri Szása (a külföldön is
igen sikeres magyar kaviár megalkotója) töretlen igényességgel vezet.
A főúri pompát idéző környezetben hétköznap délben 3 fogást 3900 ft-ért
ehetünk.
Az Arany Kaviárnak 14 Gault Millau pontja és egy „sapkája” van.
Mák bisztró
A Mák bisztró Huszár Krisztián séfsége idején élte a fénykorát, majd Tálas
Kata dolgozott itt, aki korábban a Laci!Konyhában! volt társséf. Jelenleg egy
ifjú tehetség viszi a konyhát, akinek nevét nem tudtam meglelni az étterem
honlapján.
Sokat elmond a honlapon egymást váltó, különböző élménybeszámolókból
összeollózott, zömmel magasztaló idézet-gyűjtemény, melyek között e sorok
írójának egy gondolata is megtalálható. Tételesen az, hogy „az objektivitás
látszata kedvéért kéne írjak valami elmarasztalót is, de nem teszem. A Mák
bisztró remek hely.”
Hétköznap délben két fogást 2800, három fogást 3500 forintért kínálnak.
A Mák bisztrónak 13 Gault Millau pontja és egy „sapkája” van.
Mindezekhez mi mást lehetne hozzáfűzni: kalandra fel!
Dorozsmai Endre
A szöveg az ittjartam.hu oldal számára készült.
Érdekes dolog ez, pár hete egy igen jó (vidéki) étterem tulajdonosa elmondta, hogy rühell mindenkit, aki ezt az ínyenc-olcsó ebédmenü dolgot (anyagáron) csinálja és/vagy népszerűsíti, mert ezzel tönkreteszik a piacot. Nyilván van benne valami, néhány hely (pl. a Zona Huszár K. távozása után) beszüntette a menüt, és a Konyhánál is azt olvastam egyszer a faszbukon, hogy már nem csinálják.
VálaszTörlésA Mák séfje Mizsei János, és tőlem is fut ott egy idézet. :D