2015. november 18., szerda

Ínyenc ebéd elérhető áron a Székesfővárosban




A magyar univerzum Budapest-központúsága adottság. Lehet morgolódni, lehet kozmopolitázni és vízfejezni, ténykérdés, hogy a Kárpát medencében itt összpontosul a legtöbb kulturális érték. Szinte mindenkinek van Budapesten rokona, barátja vagy legalább ismerőse és a magyar élettér minden szegletéből utaznak fel tömegek naponta a Fővárosba. Azt kevesen tudják, tételesen szinte csak azok, akiknek az életében a gasztronómia kitüntetett helyet élvez, hogy Budapesten hétköznap, ebédidőben elérhető áron ismerkedhetünk meg a térség legjobb éttermeinek konyhájával.
Az egyes helyek szakmai megítélésének tekintetében a leghitelesebb forrás a 2012 óta Magyarországon is megjelenő Gault Millau kalauz, mely nemzetközi mércével méri a magyar vendéglők teljesítményét. A kalauz 20-as skálát használ és nem csillagokat, hanem 13 ponttól szakácssapkákat adományoz.
Érdemes tudni, hogy számos „sapkás” étteremben ehetünk személyenként 50 lejnek megfelelő forintból, ami egyáltalán nem egy elrugaszkodott összeg még itthoni mércével sem. S akkor nem szóltunk arról, hogy már a 11 pont is igen magas értékelés, a Magyarországon működő kb. 10.000-re becsülhető étteremnek kb. 1%-a büszkélkedhet ennyivel, amit a Kalauz „Like”-al jutalmaz, akárcsak a 12 pontot. Ezek a jó szívvel ajánlható éttermek.
Minden étteremnek van honlapja/és vagy Facebook-oldala, ezért címeket, telefonszámokat nem adok meg, ott vannak két kattintásra a világhálón. Akinek nincs kedve guglizni, üsse azt be, hogy www.gomijo.hu s megtalál az egyes helyekről minden releváns információt.

Nézzük a legjobb ajánlatokat!

Csúcsgasztronómia ebédidőben 2000 forintig.

Fricska gasztropub


A legendás - jelenleg új séffel és üzletvezetővel működő - Olimpia vendéglő egyik utódja, a jelek szerint a legsikeresebb. A Csongrádi Csaba nevével fémjelzett étterem egy alagsori helységben működik, berendezése szemet gyönyörködtető, barátságosan modern, fesztelenül elegáns. A konyha magabiztos, igényes, kreatív.
Az ebédmenü keretében két fogást 1750 forintért, három fogást 1950 forintért kínálnak. Gault Millau pontszámot még nem kaptak, mivel a 2015-ös kalauz megjelenése után nyitották meg kapuikat, teljesítményük a 12-13 pontos helyeket idézi.
Az idén ősszel bemutatásra kerülő 2016-os Kalauzból megtudhatjuk, hogy kapnak-e sapkát vagy sem. De akár kapnak, akár nem, ma ár/érték arányban a Fricska a legjobb éttermek egyike szerte a Kárpát medencében.

Nu bisztró


A Nu bisztró U26 néven nyitott évekkel ezelőtt egy teljesen új színt behozva a gasztronómiára különösebben nem, de a trendiségre viszont figyelő fiatalok világába. Valami hasonlót művel, ha nem is akkora sikerrel, mint a DiVino a borok terén. Megfizethető áron kínál csúcsgasztronómiát, kreatív, izgalmas fogásokat, szokatlan alapanyagokból, szokatlan társításokkal.
Ebédidőben hétköznapokon három fogást 1790 forintért kínálnak.
12 Gault Millau pontjuk van.

Konyha


A Konyha a jóindulatú, törekvő amatőr helyek közé tartozott, ahol bármelyik fogást bármelyikünk meg tudta volna főzni, talán még jobban is, némi dokumentálódás után persze, de mindenféle előképzettség nélkül. Ezzel együtt ár érték/arányban jónak volt mondható a hely.
Mióta azonban a Zona bisztrónak 17 Gault Millau pontot szerző séf, Huszár Krisztián leszerződött hozzájuk, változott az ábra. A Mák bisztrót felfuttató Huszár a  legfelkészültebb magyar séfek egyike, Budapest élvonalába katapultálta a Konyhát.
Három fogást 2000 forintért kínálnak, legalábbis egy blog-beszámoló szerint, mert a hely Facebook oldalán ezt az információt nem leltem meg. A hely honlapja pedig visszamutat a Facebook oldalra.
A Konyha a 2015-ös Gault Millau kalauzban nem szerepel.


Csúcsgasztronómia hétköznap, ebédidőben 2000 és 3000 forint között

Olimpia


Továbbra is kínál ebédmenüt a vezetést váltott Olimpia. Ádám Csaba konyhafőnök tavaly elnyerte a Gault Millau kalauz ítészei által adományozott „Az év konyhafőnöke” díjat. Teljesítménye is annak megfelelő. A konyha virtuóz, a fogások vibrálnak, a cél soha nem az öncélú túlkombinálás, hanem a magas szintű ízharmóniák meglelése.
Két fogást hétköznap ebédidőben 2650, három fogást 2850 forintért kínálnak.
Az Olimpiának 16 Gault Millau pontja és annak megfelelően két „szakácssapkája” van.

Laci!Konyha!


A Laci!Konyhá!-ról a „Soulfood” című klasszikus gasztrofilm juthat eszünkbe. A XIII. kerület peremén, szuterén helységben romkocsma hangulat, ahol egy állandó kísérletezésben levő gasztro-zseni, Mogyorósi Gábor főz.
2 fogás 2200 forint, ennyit tudni meg hivatalosan a honlapról, háromra valamiért nem adnak ajánlatot.
A Laci!Konyha! 16 Gault Millau ponttal és két „szakácssapkával” büszkélkedhet.

Csalogány 26


Minőségi ebédmenüt csúcsétteremként talán a Csalogány kínált először. Nyolc esztendeje legalábbis, amikor először jártam a magyar gasztronómia Pethő Balázs séf nevével fémjelzett fellegvárában már volt kedvező déli ajánlat
Hétköznap délben három fogást 2500 forintért kínálnak.
A nyitás óta csúcson levő étterem 15 Gault Millau pontnak és két „szakácssapkának” örvendhet.

Csúcsgasztronómia hétköznap ebédidőben 3000 forint fölött, de 5000 forint alatt

Magyarországon négy michelin csillagos étterem működik. A csillag elnyerésének időrendi sorrendjében: a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a Tanti.
Ezek közül a Costes már több éve nem kínál déli menüt, a Borkonyha soha nem utazott ebben a műfajban, az Onyx 8990 forintot kér három fogásért, amihez 15% felszolgálási díjat számítanak. Az ebédmenü keretében választható fogások zömére még rászámolnak valamennyit, így könnyen 20.000 forint magasságában stabilizálódhat az ételfogyasztás. Mivel ez már nem az olcsó ebéd kategóriája, kívül esik a látószögünkön.

Tanti
A Tanti megőrizte a hétköznapi kedvező árú ebéd „jó szokását” a magas színvonalat a michelin-csillagot szerző séf, Pesti István távozása után is.
Két fogást 3400, három fogást 4200 forintért kínálnak.
A Tanti étteremnek 14 Gault Millau pontja és egy „sapkája” van.

Lou Lou
A Lou Lou egy több éves szünet után újra nyitott legenda, Rudits Károlynak az étterme. A michelin csillagot már bő másfél évtizede megcélzó, de eddig el nem nyerő vendéglőből sztárséfek sorának pályája indult. Sajnos ellentétben a többi étteremmel és séffel, Rudist Károly fémjelezte étteremben még nem volt szerencsém enni, így csak annyit mondhatok, mint anno a három éves fiam, amikor megkóstolt egy csepp pálinkát az ujjáról: „biztos finom”.
Hétköznap délben két fogást 3990, három fogást 4990 forintért kínálnak.
A Lou Lou étteremnek 15 Gault Millau pontja és két „sapkája” van.

Arany Kaviár
Az Arany Kaviár nevű orosz étterem mindig is a felső minőségi és árszegmensbe tartozott. Jobbnál jobb séfek irányítása alatt működött a konyha, melyet a két tulajdonos, Molnár Attila (akit a Vendéglátók Ipartestülete 2012-ben az „Év vendéglősévé választotta”) valamint Nyíri Szása (a külföldön is igen sikeres magyar kaviár megalkotója) töretlen igényességgel vezet.
A főúri pompát idéző környezetben hétköznap délben 3 fogást 3900 ft-ért ehetünk.
Az Arany Kaviárnak 14 Gault Millau pontja és egy „sapkája” van.

Mák bisztró
A Mák bisztró Huszár Krisztián séfsége idején élte a fénykorát, majd Tálas Kata dolgozott itt, aki korábban a Laci!Konyhában! volt társséf. Jelenleg egy ifjú tehetség viszi a konyhát, akinek nevét nem tudtam meglelni az étterem honlapján.
Sokat elmond a honlapon egymást váltó, különböző élménybeszámolókból összeollózott, zömmel magasztaló idézet-gyűjtemény, melyek között e sorok írójának egy gondolata is megtalálható. Tételesen az, hogy „az objektivitás látszata kedvéért kéne írjak valami elmarasztalót is, de nem teszem. A Mák bisztró remek hely.”
Hétköznap délben két fogást 2800, három fogást 3500 forintért kínálnak.
A Mák bisztrónak 13 Gault Millau pontja és egy „sapkája” van.


Mindezekhez mi mást lehetne hozzáfűzni: kalandra fel!

Dorozsmai Endre

A szöveg az ittjartam.hu oldal számára készült.

1 megjegyzés:

  1. Érdekes dolog ez, pár hete egy igen jó (vidéki) étterem tulajdonosa elmondta, hogy rühell mindenkit, aki ezt az ínyenc-olcsó ebédmenü dolgot (anyagáron) csinálja és/vagy népszerűsíti, mert ezzel tönkreteszik a piacot. Nyilván van benne valami, néhány hely (pl. a Zona Huszár K. távozása után) beszüntette a menüt, és a Konyhánál is azt olvastam egyszer a faszbukon, hogy már nem csinálják.
    A Mák séfje Mizsei János, és tőlem is fut ott egy idézet. :D

    VálaszTörlés