„Tokaj-hegyalja az Elhagyott Édenkert. A csodák és csodavárások nyomai
úgy váltják itt egymást, mint fény és árnyék. Ezen a vidéken az évszázadok lassan
hömpölygő folyama termékeny üledéket hagyott, amelyben eltemetett gazdagság
rejlik. Tokaj hegyalját százszor a magasba emelték és százszor a mélybe dobták,
felmagasztalták és visszaéltek a nevével. A legismertebb és legfelejtettebb borvidék
ezen a Földön. (…) A bor vitathatatlan,
és rajongásra késztet. Nincs még egy olyan borvidék, ami hasonlót tud adni. Az
Édenkert szeretőkre vár, hűségesekre és őszintékre, akik a természet kincseiért
képesek zarándokútra kelni.”
E sorokat a borvidék többszörös
monográfusa, a legjelentősebb magyar borszakíró, a mára bortermelővé érett
Alkonyi László írta 2000-ben a „Tokaj – A szabadság bora” című könyvének előszavában.
(Mely könyvet egyébként az 1927-ben született, ma is élő Michael Broadbent, Master
of Wine, a világ egyik legjelentősebb borszakírója, a szakma doyenje a valaha
írt tíz legjobb boros könyv közé sorolta. (!)) S mennyire igaza van Alkonyinak,
most 15 év távlatából is! Az igaz, hogy e sorok fogantatása óta eltelt másfél
évtizedben birtokok tucatjai láttak neki a gazdálkodásnak, de ezzel együtt a
borvidék ma is „szeretőkre vár”, érdeklődőkre, turistákra, akik fellendítik az életét,
akik által támasztott kereslet megteremti a kínálatot nemcsak borban, de a gasztronómiában
is. Egy olyan hihetetlen adottságú borvidéken, mint Tokaj nem fél tucat érdemleges
étterem kellene, hogy működjön összesen, hanem településenként kettő-három.
Azon birtokok egyik legjobbika,
melyek az utóbbi öt évben váltak ismertté, a Breitenbach pincészet, melynek résztulajdonosa
és borásza, Kis János immár másodszor tartott kóstolót a Tulipán könyvesbolt és
borozóban.
Tavaly sokakat meglepett a
2013-as esztendő remek, dűlőszelektált, zömmel száraz boraival. A csikókorukban
kóstolt tételek, akkor jobbára ígéretek voltak, mára viszont beváltották a hozzájuk
fűzött reményeket, tartalmas, ásványos, izgalmas borokká értek, ízléses
konzervatív címkével ékítve pompáztak a Tulipán borospultján.
A kóstoló első részében, melyek felvezették a már kereskedelemben levő 2013-as tételeket a 2014-es, szintén dűlőszelektált borokat kóstolhattuk előbb két hárslevelűt, egyet a Báthory dűlőből, egyet pedig a Lapisból, ezt követte a Lapis Furmint és a Tokaj dry.
A kóstoló első részében, melyek felvezették a már kereskedelemben levő 2013-as tételeket a 2014-es, szintén dűlőszelektált borokat kóstolhattuk előbb két hárslevelűt, egyet a Báthory dűlőből, egyet pedig a Lapisból, ezt követte a Lapis Furmint és a Tokaj dry.
A 12 hektáron gazdálkodó pincészetet
a maximális természetességre való törekvés, a borok fejlődésébe való be nem
avatkozás, gondos szőlőmunka és kemény hozamkorlátozás jellemzi. Szóba került
az évjárathatás és azon fogyasztói réteg, melynek tagjai elvárnák, hogy minden
évjáratban egyforma minőséget tegyenek a palackba a borászok, hogy a bor is
olyan legyen, mint a Coca Cola, mely térben és időben úgyszólván ugyanazt az
ízvilágot nyújtja. A Breitenbach birtok nem ilyen borokat készít, mellőzi az
uniformizáláshoz elengedhetetlen adalékanyagokat, s hordókezelése is felettébb
elegáns, a fa „nem ül rá” a borra.
Mint Kis János elmondta, jók a
magyar hordók, de a franciák egyes dolgokban, így hordókészítésben megelőznek
minket. „Egyelőre” – hangzott a széksorok közül az egyik optimista, de
ugyanakkor a borok világában igencsak járatos törzsvendég véleménye, mire Kis
János mosolyogva helybenhagyta: „igen, egyelőre.”
A Nyerges, Szerelmi, Lapis dűlőkből
származó 2013-as Furmintokat, valamit a Lapis 2013-as hárslevelűt egy narancsbor
követte, mely a laikusok körében némi bizonytalanságot okoz, nem kevesen arra
tippelnek, hogy a narancs gyümölcsnek van valami köze a narancsborhoz,
horribile dictu talán abból is készül. Nem kizárt a környezet drasztikus és
gyors felmelegedését tekintve, hogy Hegyalján a következő száz évben helyben
termett narancsból is készítenek majd bort, de egyelőre nem ez a helyzet. A
narancsbor hosszan ázik héjon, ott is erjed ki, sajátos karakterű és színvilágú
borműfaj. A Tulipán közönségét e tétel is megnyerte, akárcsak a szakma elismerését.
Kis János kóstolójának zárómondata
rímelt a bevezetőre: arra bíztatta a hallgatókat, hogy ha tehetik, látogassák
meg Hegyalját s persze azon belül az ő borászatát is. Hiszen, ahogy Hamvas Béla
írta, a gyümölcs a fáról a legjobb, a bor pedig ott, ahol megszületett, ahol elkészült,
a pincében.
A kitűnő borok mellé tökmagolajos,
friss sajtos és májpástétomos bagettkarikákat
valamit ízletes erdei gombás penne-t ehetett az érdeklődő közönség.
valamit ízletes erdei gombás penne-t ehetett az érdeklődő közönség.
Aki nemcsak utólag szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen 0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu emailcímen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi nyitottak minden érdeklődő számára. A Breitenbach borok kóstolhatók és megvásárolhatók a Tulipánban, amíg a készlet tart.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése