Ahhoz képest, hogy mennyire
kézenfekvő modell, hogy egy húsbolt mellett a húst feldolgozó gyorsbüfé, egy
halbolt mellett frissen sült halakat kínáló bisztró, egy ínyencbolt mellett
söröző-kávézó működjön, e kombináció nem mondható általánosnak. Leggyakoribb még
mindig a hentes-büfé, lassan hódít teret a halszaküzlet-halbisztró (lásd Vörös
Homár, Dokk) illetve a helyben fogyasztásra berendezkedett ínyencbolt (Pörc,
Tepertő, Food Fusion, hogy az újabbakat nevesítsem). Ezutóbbiak sorát gyarapítja
a „Hazai kézműves finomságok” boltja a Tompa utcában, ahol egyébként egyre több
izgalmas hely nyílik, kézműves sörökre összpontosító helyből már három van. Gasztro-turistáknak
kifejezetten ajánlott utcácska ez.
Kínálnak magyar kézműves chili-szószokat,
olajokat, sajtokat s egyéb tejtermékeket, szörpöket, megannyi jó minőségű
felvágottat, kiváló kolbászokat, disznósajtot, kenőmájast, kézműves söröket és
borokat, de készítenek teát, kávét, forralt bort, sőt még KolbICE-t is, ezt az
egyre népszerűbbé váló, külsőre fagylaltot idéző hot-dog variációt. A beltér
barátságos, szépen berendezett, kellően tágas, jó érzés itt elüldögélni.
Mi két kézműves sört kértünk (Ubieklektik
herbal Ipát és First Act APÁt), hozzá a helyben vásárolt libatepertőt s jó
minőségű kenyeret eszegettünk.
A kiszolgálás nagyon kedves, kommunikatív,
minden termelőről van a húszas éveinek elején járó, motivált és lelkes fiúnak
egy sztorija. A helyben fogyasztásra vonatkozó árak rendkívül barátságosak (az elviteles árak
is reálisak, megfizethetőek), a sajtos és húsos tálat dekára mérik ki, 400
forint 10 dekája az előbbinek, 500 az utóbbinak, a sörökre nem kell felárat
fizetni, ha helyben isszuk meg őket.
Autentikus, szeretni való, színvonalas
hely a „Hazai kézműves finomságok” boltja, sok hasonlóra lenne szükség.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése