Egy kimagasló étteremhez
alapvetően két dolog kell. Egy elkötelezett, rátermett befektető és egy
kimagasló séf. A Bálványos Resort hotel tulajdonosa egyszerre négy séfet
szerződtetett ahhoz, hogy e települést, melynek egyébként mindmáig nincs román
neve, az erdélyi gasztronómia fellegvárává tegye. Azt mondja a szólás, hogy két
dudás nem fér meg egy csárdában, itt négy séf tökéletes koordinációban,
lenyűgöző összhangban alkot és állja a mindennapok rohamait is.
Alkalmam volt a tusványosi tábor
ideje alatt mindhárom éttermet meglátogatni, közülük a fine dining irányzatot
követő Fork az, ami minden túlzás nélkül korszakalkotó, egyedülálló és teljesen
új minőséget, új szintet képvisel Erdélyben.
Itt minden precízen ki van
kísérletezve, minden egyes fogás egy-egy kulináris alkotás. Ez a hely az
értőknek szól és azoknak, akik értővé szeretnének válni.
Rendeltünk hallevest
édesköménnyel,
pisztrángvariációkat,
gombafagylaltot ehető földdel,
marhapofás,
rókagombás derelyét,
kiwi-fagylaltot eperemulzióval,
madártejátiratot
és
csokitortát.
A fogadófalat áfonyával töltött libamájpraliné volt,
katartikus,
akárcsak az ezt követő fogások, melyek időben érkeztek és tálalásra, ízre,
állagra egyaránt csúcsminőséget képviseltek.
Mindehhez pazar beltér, lenyűgöző
kilátás, kimagasló borlap és kifogástalan kiszolgálás járul. A munkába állás törvényi
korhatárát nem sokkal meghaladott bájos hölgy udvarias, felkészült, árad belőle
a természetes kedvesség.
Magas elvárásokkal ültünk be ide,
de sikerült ezeket is túlteljesíteni.
Őszinte elismerésem a tulajdonosnak
és minden munkatársnak, akiknek segítségével a kulináris kalandozók immár
Székelyföldön is fogalmat alkothatnak maguknak az ínyenckonyha világáról.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése