2018. július 31., kedd

Fork – a Bálványos Resort hotel luxusétterme (Bálványos)



Egy kimagasló étteremhez alapvetően két dolog kell. Egy elkötelezett, rátermett befektető és egy kimagasló séf. A Bálványos Resort hotel tulajdonosa egyszerre négy séfet szerződtetett ahhoz, hogy e települést, melynek egyébként mindmáig nincs román neve, az erdélyi gasztronómia fellegvárává tegye. Azt mondja a szólás, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában, itt négy séf tökéletes koordinációban, lenyűgöző összhangban alkot és állja a mindennapok rohamait is.
Alkalmam volt a tusványosi tábor ideje alatt mindhárom éttermet meglátogatni, közülük a fine dining irányzatot követő Fork az, ami minden túlzás nélkül korszakalkotó, egyedülálló és teljesen új minőséget, új szintet képvisel Erdélyben. 


Itt minden precízen ki van kísérletezve, minden egyes fogás egy-egy kulináris alkotás. Ez a hely az értőknek szól és azoknak, akik értővé szeretnének válni.
Rendeltünk hallevest édesköménnyel, 
pisztrángvariációkat, 
gombafagylaltot ehető földdel, 
marhapofás, rókagombás derelyét,
kiwi-fagylaltot eperemulzióval, 
madártejátiratot 
és csokitortát. 
A fogadófalat áfonyával töltött libamájpraliné volt, 
katartikus, akárcsak az ezt követő fogások, melyek időben érkeztek és tálalásra, ízre, állagra egyaránt csúcsminőséget képviseltek.
Mindehhez pazar beltér, lenyűgöző kilátás, kimagasló borlap és kifogástalan kiszolgálás járul. A munkába állás törvényi korhatárát nem sokkal meghaladott bájos hölgy udvarias, felkészült, árad belőle a természetes kedvesség.
Magas elvárásokkal ültünk be ide, de sikerült ezeket is túlteljesíteni.
Őszinte elismerésem a tulajdonosnak és minden munkatársnak, akiknek segítségével a kulináris kalandozók immár Székelyföldön is fogalmat alkothatnak maguknak az ínyenckonyha világáról.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése