„A hegyaljait is nőnek tartom, de királynőnek”
- írta Hamvas Béla a tokaji borokról „A bor filozófiája” című művében. S nem véletlenül.
Több ízben is szó volt már e hasábokon arról, hogy Tokaj több szempontból is
világelső a borvidékek között. E borvidék volt a világ első zárt borvidéke, itt
készítették el az első dűlőklasszifikációt, száz évvel megelőzve Burgundiát,
itt készülnek lassan félévezrede a világ legjobb desszertborai. S mindemellett
olyan sajátlagos, különleges, nagytestű, talajmeghatározott, minerális száraz fehérborok
is, melyek összemérhetők az e műfajban bárhol megalkotott legjobb borokkal.
Nem véletlen, hogy
a Tulipán borozóban ismét Tokaj volt a téma: Tokaj nem egy a 22 magyar borvidék
közül, Tokaj az első számú magyar borvidék, az a borvidék, melyen keresztül a
legtöbbet mutathatunk meg magunkból a nagyvilágnak. Ezúttal Kiss János
és Yuji
Katagi jött el a Breitenbach pincészet képviseletében Aradra.
A bemutatott borok
fényében nem volt meglepő, hogy a borász–résztulajdonos Kiss János számára
Szepsy István és Kaló Imre a példakép, akik úgy vélik, hogy a bor a szőlőben
születik meg, amiből a borász, ha nem elég ügyes és felkészült csak elvehet. E
filozófiának a jegyében nem használnak szelektált fajtaélesztőket és
adalékanyagokat, nem „nyúlnak bele” a borba, kénen és az iners derítőszeren
kívül semmit nem tesznek bele.
Az első bor a
tokaji Szerelmi – mások szerint Szerémi - dűlő 50 éves ültetvényének terméséből
készült, egy magas koncertrációjú Furmint, mely egyelőre még hordóminta, de már
most szépen megmutatja anyagának erényeit. 500 literes magyar tölgyfahordóban
érlelődött. Mint megtudhattuk, a dűlő a Tokaj hegy déli részén található és
löszös talajú. A Furmint szikárságát egy kevés Kövérszőlő kedvessége enyhíti.
2400 palackot fognak tölteni ebből a nemes borból. A Szerelmi dűlő üzenetét
közvetítő tétel után a Lapis dűlő következett, a fajta viszont ezúttal a tokaji
borvidék másik jelentős fajtája, a Hárslevelű volt. (A többi négy engedélyezett
fajta a Sárgamuskotály, a Zéta, a Kabar és a Kövérszőlő kisebb jelentőségű.) A
továbbiakban Birtok Furmintot, valamint száraz szamorodnikat kóstolgathattunk valamint egy hat éves
hordóérlelésen átesett, Lapis 6 nevű tételt.
A szamorodni Tokajhegyalja
egyik jellegzetessége, az édes változat kedvező áránál fogva népszerű és vélhető,
hogy mindig megmarad a palettán. Mivel a Szamorodni szükségképpen a nemespenész
(botritys cinerea) által megtámadott fürtökből készül, aszús jellege van s ember legyen a talpán,
aki meg tud különböztetni egy három puttonyos aszút egy édes szamorodnitól. A
száraz szamorodnival egyre kevesebben foglalkoznak, mert nincs rá különösebb
kereslet. E borkülönlegességet hagyományosan darabban érlelték, azaz nem teli hordóban
s a bor tetején képződött élesztőhártya volt az, ami a bort megtartotta. E
technológia könnyen félreviheti az erjedést, ezért a Breitenbach pince
szamorodnijai teletöltött hordóban készültek, szamorodni jellegüket a
hordóérlelés és a botritisz adják.
Az impozáns sor
végén, méltó módon, egy öt puttonyos aszút kóstolhattunk, mely a világ
legmunkaigényesebb, ugyanakkor legizgalmasabb édesbora. Az aszúkészítésnél a külön
szedett aszúszemeket felöntik musttal, borral vagy murcival, amitől a cukorfok
jelentősen megnő és a legújabb szabályozás szerint amennyiben az (újra)erjedés
után a természetes cukortartalom 120 g/liter felett van, a bor aszúnak
nevezhető két év hordó- és egy év palackérlelés után. (A tokaji borászok a
nemrégiben úgy határoztak, hogy megszüntetik a 3 és 4 puttonyos aszú kategóriáit.
A puttonyszámot régen a bor/aszúszem arány határozta, meg, konkrétan az, hogy
egy gönci hordónyi, azaz 136
liter borhoz hány puttony aszúszemet adnak - egy puttony
22.5 kg
aszúszemet jelentett. Újabban a cukortartalom a döntő, 120 és 150 g/liter
között 5 puttonyos az aszú, 150 g/liter felett 6 puttonyos.)
A borok mellé az
érdeklődő és számos izgalmas kérdést megfogalmazó közönség tepertős és tojáskrémes
bagettkarikákat,
erdei gombás penne-t és házi ízes fánkot fogyaszthatott.
Aki nemcsak utólag
szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen
0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu
emailcímen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi
nyitottak minden érdeklődő számára. A Breitenbach-borok kóstolhatók és
megvásárolhatók a következő hetekben a Tulipánban a készlet erejéig.
A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.