Miközben ébredezik
az erdélyi vendéglátóipar s lassan-lassan egyre több vendéglőben megkapjuk azt
a kínálatot tájainkon is, ami Magyarországon két évtizede általános volt, még
mindig jellemző, hogy a határmenti városokból, Temesvárról, Aradról
Nagyszalontáról, Nagykárolyból vagy Szatmárnémetiből átruccannak polgártársaink
a „szomszédba” egy jó halászlére vagy egy Jókai bablevesre. Egybekötve
többnyire a pár órás kirándulást némi vásárlással, jó esetben városnézéssel.
Érdemes számbavenni
a határhoz közel eső városok legjobb vendéglőit. Már persze azon városok
vendéglőit, ahol akad egyáltalán kiemelkedő egység. Északról dél felé haladva
az első hely, ami feltétlen említést érdemel, az a határtól kissé odébb eső, de
a plusz utat megérő encsi „Anyukám mondta” nevű étterem, melyet egy testvérpár
működtet nagy-nagy lelkesedéssel és elhivatottsággal. Friss, minőségi alapanyagok,
eltalált ízek, kulináris kreativitás és elfogadható árak jellemzik a vendéglőt,
mely minden túlzás nélkül nevezhető Kelet-Magyarország legjobb olasz vendéglőjének.
A Gault Millau Kalauz 11 ponttal jutalmazta teljesítményüket, tehát lényegében
a tágan értelmezett országos élvonalba sorolta a vendéglőt. (Magyarországon becslésem
szerint kb. 10.000 vendéglő működik, a Kalauz szerkesztői ezekből igyekeznek a legjobbakat
leteszteltetni, 328 étterem került a 2012-es első kiadás tesztelőinek górcsöve
alá. Ezek közül 80 vendéglő kapott legalább 11 pontot.) Tokaj térségében
további igényes vendéglők: Mádi Udvarház, Ős kaján (Tolcsva), bár megjegyezném,
hogy itt sokak elmondása szerint ingadozó a színvonal, akár egy étkezésen belül
is, mint ahogy ezt mi is tapasztaltuk, valamint az Oroszlános vendéglő
(Tállya).
Következő
célpont-javaslatom a nagylaposi Birka csárda. Itt hagyományos magyar ételeket
rendelhetünk, ne számítsunk divatos kreációkra. Viszont a birkapörkölt a
legjobb volt, amit étteremben ettem, frissek és szezonálisak a desszertek, s
ami igencsak fontos szempont: az étellap leírása szerint a tulajdonosok saját
gulyája, nyája és kondája biztosítja az alapanyagot, amiből egyébként
készterméket is vihet haza az ember, remek mangalicakolbászt, szalonnát vagy
szürkemarha-szalámit. Az árak igen barátságosak, a kiszolgálás kedves, a hely
pedig hangulatos. 10 pont a Gault Millau szerint.
Ugyancsak 10 pontos
Debrecen legjobb vendéglője a No 1. bisztró, ahová eddig sajnos nem sikerült
eljutnom. A Kalauz leírása szerint mediterrán, thai és magyar konyhát visznek,
s esélyük van a régió kiemelkedő éttermévé válni.
Kelet-Magyarorzság
legjobb vendéglője az országos élbolyba is bekerült a békéscsabai Brill
bisztró. Gabnai Csaba tulajdonosnak elmondása szerint az Alexandra kalauz 2008-as
kiadás adta az ötletet és indíttatást, hogy egy tökéletességre törekvő, tájjellegű
magyar ételeket kínáló vendéglőt nyisson Békéscsabán. Ehhez megnyerte az egyik
legjobb magyar séfet, Palotai Csabát, akivel elképesztően színes és igényes,
minden ízében magyar bisztrókonyhát teremtettek. Eddig háromszor sikerült ide
eljutni, de már a látogatás másnapján visszavágyik az ember. Az alapanyagokat
kizárólag a környékről szerzik be, a hagyományos, de modern technológiával,
minőségi kompromisszum nélkül elkészített ételek mellett (rántott csirke,
gödöllői csirkecomb, ropogós malaccsülök, túrós csusza) van galamb, nyúl, kecske,
kacsa, belsőség. Minden friss és minden súrolja a tökélyt. A Gault Millau 13
pontot szavazott meg nekik.
Jalecz Lajos gyulai
vendéglős a kilencvenes években indonéz éttermével sikerült bekerüljön az országos
gasztronómiai köztudatba. A vendéglő kínálatát több indonéziai kulináris tanulmányútja
alapján állította össze. 2000-ben úgy vélte, hogy lassan a magyar gasztronómiai
értékek Magyarországon inkább szorulnak felkarolásra és népszerűsítésre, ezért
korábbi vendéglője helyén Kisködmön néven nyitott autentikus magyar éttermet,
melyről beszámoltam már e hasábokon. A nemrégiben visszatért az indonéz konyhához,
a Garuda névre keresztelt vendéglőben ehetünk igen barátságos áron autentikus
indonéz különlegességet a mindig jókedélyű, vendégszerető, kedves és közvetlen
vendéglősnél. Sokatmondó, hogy az indonéz vendéglő újranyitásakor az indonéz
nagykövet is jelen volt. A Gault Millau kalauz 9 pontot adott az indonéz
vendéglőnek.
Szegeden az eddig
leginkább reménykeltő kezdeményezés az Oroszlán utcai Bistorant. Ottjártunkkor
ugyan sok volt a döccenő, a konyha nagyon lassan mozgott, s pincérünk sem
tüsténkedett, az ételek egy része remek volt, másik része hagyott kívánnivalót
maga után, de a hely mégis azt árasztja magából, hogy a tulajdonosok nagyon
komolyan veszik a feladatukat és a fine dinig szellemében egy hiteles és
igényes magyar bisztrót akarnak teremteni a Tisza parti városban. A Bistorant
nemrég nyitott, így nem kerülhetett tesztelésre a Gault Millau kalauzban.
Teljesítménye megfelelő üzletvezetés mellett perspektivikusan a tíz pontot is
meghaladhatja.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.