Megkérdi a hentesbolt ajtajában egereket itató
kisgyermektől egy jóindulatú járókelő: „Miért sírsz kisfiam?” „Nem tudom, hogy
mit mondott édesanyám, Gyula hozz egy negyed kiló csabait, vagy, hogy Csaba hozz
egy negyed kiló gyulait.” –hangzik a válasz. „De hát hogy hívnak Téged kisfiam?”
„Sanyika” - válaszol a gyerek s még nagyobb sírásba kezd. E vicc is rámutat
arra, hogy a csabai kolbász a magyar népköltészetben is elnyerte a helyét jó
ideje, népszerűsége már a viccek szintjén is tetten érhető.
Volt mire alapozzanak a békéscsabai kolbásztöltő
fesztivál ötletgazdái, mikor 1997. áprilisában tervezgetni kezdték az első
rendezvényt, aminek megnyitójára az év októberének 24. napján került sor. Az
első fesztivál kolbászkészítő versenyének fődíját Fülöp Zoltán vezette helybéli
csapat nyerte, míg a szárazkolbász kategóriában a szintén csabai Petényi György
győzött, akinek receptje alapján a Csabahús elkezdte gyártani a
Fesztiválkolbászt. Orbán Viktor Prisztavuk Mátyás és Békefi István csabai
csapatában kapott helyet. Hiteles fideszes források szerint Orbán Viktor pár évvel
később, már miniszterelnökként egy Kanadába tervezett utat is lemondott a
békéscsabai kolbászfesztiválon való részvétel kedvéért.
A rendezvény évről évre terebélyesedett,
egész addig, míg mára a térség talán legtöbb embert vonzó fesztiváljává vált, a
négy nap alatt a szervezők információi szerint több mint százezer ember fordul
itt meg. Aradi barátaimtól tudom, hogy Gyulán és Békéscsabán úgyszólván
lehetetlen a rendezvény előtt egy héttel szállást foglalni, saját tapasztalat,
hogy környékbeli falvak kocsmáiban a fesztivál kiemelt beszédtéma. Idén a
kolbásztöltő versenyen több mint félezer csapat vetélkedett. Nem kevés sztárfellépőt
is sikerült a mára nagyköltségvetésű mega-rendezvénnyé lett fesztivál szervezőinek
megfizetni, idén fellépett többek között a Tankcsapda, a Csík zenekart és Fenyő
Miklós.
Az idei fesztivál kiemelt
vendégvárosa Gyergyószentmiklós volt, a város polgármestere is köszöntötte a
vendégeket a megnyitón, jelen voltak a város kistermelői a standsoron, fellépett
a fesztivál több színpadán is a gyergyószentmiklósi Hóvirág néptáncegyüttes
valamint a város kórusa.
Impozáns volt a borfelhozatal, a
rendezvény idei díszvendége az egri borvidék volt. Erdélyt a már Magyarországon
is sztárborásznak számító Balla Géza borai képviselték. A borok mögött a borász
jobbkeze s kereskedelmi igazgatója, a székelyudvarhelyi születésű Bálint Zoltán
állt.
Szombat este, mikor körbejártuk a borospultokat ott találtuk Pók Tamást,
Eger egyik legfelkészültebb kézműves borászát, de kóstolhattunk Takler vagy
Lajvér borokat Szekszárdról, köveskáliakat a Pálffy birtoktól, csobánciakat a
Csobánci Bormanufaktúrától, badacsonyiakat a Gregorián pincétől. Ismét
találkoztunk a kecskeméti Hírös napokon megismert Fáncsi hegyi pincészettel s
még sorolhatnám.
A sör téma kissé el volt hanyagolva,
a Sümegi kézműves sörfőzde és egy belga sörös stand képviselte a nagyiparon
túli, minőségorientált sörök világát. A 6.5 fokos Paljas IPA íze most is itt
van a nyelvemen. Ételfronton a megszokott áru megszokott fogások vitték a
prímet, a lacipecsenyés standoknál tolongás volt, de a KolbICE pultjánál még
csak nem is lézengtek. Pedig ott minőségi tölcsérszerű zsemlében kap az ember
kézműves kolbászkákat jó feltétekkel. A Főzdefesztiválon bezzeg nehéz sorra
jutni a KolbICE-nál, oda persze eleve az szokatlan ízekre és eredeti kulináris
ötletekre vevő közönség megy elsősorban.
Jómagam másodízben látogattam el a
fesztiválra, nem mintha ne mentem volna minden évben szívesen, de így alakult.
Ami a saját tapasztalatokat illeti, az első probléma a parkolás, az ember, ha délután
érkezik, örüljön, ha fél kilométerre a helyszíntől kap parkolóhelyet. A belépő
1000 forint, ami nem vész, de ezért nem kapunk semmit a többszöri belépésre
jogosító karszalagon kívül, egy poharat vagy egy kóstolójegyet sem. Bár szó,
ami szó, kóstolgatni lehet szinte minden kolbászos standnál, persze illendő
vásárolni is. Megannyi kiváló kolbászkészítő termékei mellett ezerféle dolgot lehetett
vásárolni a török pamut-zoknitól a kézműves szappanokon, Nagy Bandó-könyveken
át a legjobb chilikig.
A sárréti chilifarmnak a kézműves sörök fesztiválján
megismert tulajdonosával, a Borbás Marcsi Gasztroangyal című értékközpontú
műsorában is bemutatott Bogár Sándorral már régi ismerősökként üdvözöltük
egymást. Egyetértettünk abban, hogy a több standdal is kitelepült Knyihár
Mihálynak remek a kolbásza, vásároltunk is tőle kolbászon kívül abált szalonnát
és tepertőkrémet. Még három termelőtől vettünk kolbászt, Paolo Andrástól, akinek,
mint megtudtuk húsüzlete békéscsabai vásárcsarnokban, az újkígyósi Pallér Sándortól (a Kőrős
Maros Nemzeti Parkkal egybeérő Szabadkígyós melletti 5000 lelket számláló
település, nem messze Békéscsabától) valamint a kiemelkedő versenyeredményekkel
büszkélkedő mezőberényi Balázs Mihály Tamástól.
A fesztivál előtt kis kitérővel a
nemrég megnyitott orosházi Brill csárdában ettünk, mely gasztronómiai
szempontból alighanem az ország legjobb csárdája ezidőtájt, vacsorázni pedig a
Nádor étterembe mentem, mely Békéscsabán elsősorban a minőségi borfogyasztás,
másodsorban a kísérletező konyhát kívánja népszerűsíteni. Mindkét helyet jó szívvel
ajánlom a délalföldre tévedő kulináris kalandozóknak.
A békéscsabai kolbászfesztivál pedig
külön népszerűsítés nélkül is kiemelt célpontja lesz a határmenti magyarságnak
Aradról Kisjenőn, Szalontán át Nagyváradig.
Dorozsmai
Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.