Nem sikerült megvalósítsam azon tervemet,
hogy a maradékokból származó ételkreációkat feltegyem a blogra, de nem feledkeztem
meg erről a kezdeményezésemről. Most például gyorsan felírom a legfrissebbet,
mely persze önálló receptként is megállja a helyét, mint egzotikus fűszerezésű
gombás fasírt.
Tegnap vacsorára többek között fokhagymás
petrezselymes olívaolajon pirított vargányát ettek a gyermekek (jómagam
rendkívül indokolt eseteket leszámítva – pl. borvacsora, vendéglőturné,
protokollesemények - mellőzöm a vacsorázást) amiből megmaradt valamennyi.
Ma töltött paprika az ebéd, a
darát hús egy részét pedig felhasználjuk a húsgolyókhoz, amibe, mivel sikerült
megbízható forrásból almát szerezni, reszeltünk némi almát is. Az alma kiváló adalék
sós értelekhez is, legutóbb Litauszki Zsolt karalábéfőzelékében csodálkoztam
rá, hogy milyen finom lehet.
Hozzávalók:
marha és sertés vegyes darált hús
pirított gomba-maradék, jelen
esetben vargánya (gombapörköltből is remek lehet)
tejbe áztatott zsemle
tojás
durvára reszelt , kissé
felaprított alma
apróra vágott hagyma
ras el hanout fűszerekeverék
felaprított petrezselyem
só
bors
kevés chili
szükség esetén morzsa a massza
megszilárdítására
A hozzávalókat összekeverjük diónyi
gombócokat formázunk, majd házi sertészsírban kisütjük.
Remek feltét főzelékek mellé, mi
a tegnapról megmaradt bengáli dopjoza hagymás krumplis részét fogjuk köretként
enni hozzá. (A csirkének már akadt tegnap gazdája.)
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése