2014. szeptember 30., kedd

Főzzünk maradékokból! 2. Almás-gombás fasírt egzotikus fűszerezéssel



Nem sikerült megvalósítsam azon tervemet, hogy a maradékokból származó ételkreációkat feltegyem a blogra, de nem feledkeztem meg erről a kezdeményezésemről. Most például gyorsan felírom a legfrissebbet, mely persze önálló receptként is megállja a helyét, mint egzotikus fűszerezésű gombás fasírt.
Tegnap vacsorára többek között fokhagymás petrezselymes olívaolajon pirított vargányát ettek a gyermekek (jómagam rendkívül indokolt eseteket leszámítva – pl. borvacsora, vendéglőturné, protokollesemények - mellőzöm a vacsorázást) amiből megmaradt valamennyi.
Ma töltött paprika az ebéd, a darát hús egy részét pedig felhasználjuk a húsgolyókhoz, amibe, mivel sikerült megbízható forrásból almát szerezni, reszeltünk némi almát is. Az alma kiváló adalék sós értelekhez is, legutóbb Litauszki Zsolt karalábéfőzelékében csodálkoztam rá, hogy milyen finom lehet.

Hozzávalók:

marha és sertés vegyes darált hús
pirított gomba-maradék, jelen esetben vargánya (gombapörköltből is remek lehet)
tejbe áztatott zsemle
tojás
durvára reszelt , kissé felaprított alma
apróra vágott hagyma
ras el hanout fűszerekeverék
felaprított petrezselyem
bors
kevés chili
szükség esetén morzsa a massza megszilárdítására

A hozzávalókat összekeverjük diónyi gombócokat formázunk, majd házi sertészsírban kisütjük.

Remek feltét főzelékek mellé, mi a tegnapról megmaradt bengáli dopjoza hagymás krumplis részét fogjuk köretként enni hozzá. (A csirkének már akadt tegnap gazdája.)

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése