Midőn negyed évszázada a magyar
borszakértői szakma doyenjének, az idén 80 esztendős Rohály Gábornak a fejéből
kipattant „Az Év Borásza” megválasztásának gondolata, még nem lehetett sejteni,
hogy nem sokkal később úgy fogják emlegetni e kitüntetést, mint a borszakma
Kossuth díját, aminek elérése sok borász álma s előfordul, hogy a díjazottnak
elcsuklik a hangja, amikor köszönetet mond az adományozóknak.
A címet két körös szavazás eredményeképpen
ítélik oda, első körben a szakma szélesebb rétege szavaz, hogy mennyire széles,
az időnként változik, minden esetre a transzparencia nő, az utóbbi években a
jelölők névsora olvasható a Magyar Borakadémia honlapján. Ezek után a Borakadémia
tagjai választják ki a legtöbb jelölést kapott öt borász közül azt, aki élete
további részében viselheti az illető „Év Bortermelőjének” büszke titulusát. A
nagyközönség minden év december elején tudja meg egy ünnepélyes sajtótájékoztató
keretében, hogy miként döntött a magas rangú testület. A tavalyi esztendőhöz
hasonlóan idén is a patinás, történelmi levegőjű Fortuna étterem adott otthont
e jeles eseménynek. A díj történetében első ízben történt meg, hogy nem öt, hanem
hat jelölt volt, mivel az ötödik helyen holtverseny alakult ki.
Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia
főtitkára a minap eltávozott Csávossy Györgyre, az erdélyi borszakma
halhatatlan nagyságára emlékezett köszöntőjében s idézett is pár szakaszt a Mester
csodás verseinek egyikéből. Ezek után az utóbbi években már meghonosodott
koreográfia szerint a jelöltek egyenként köszöntötték a sajtó képviselőit és a
Borakadémia megjelent tagjait, majd bemutatták pincészetük egy-egy reprezentatív
borát.
Az első tétel épp a győztesé, Szöllősi
Mihályé volt, aki egy 2015-ös Zenitet hozott el. Remekbe szabott reduktív bor
volt ez. Ha utána olvasunk kicsit a pincészetnek, megtudjuk, hogy Szöllősi nem
választja el rögtön a héjától mustot, hanem (igaz, hogy rövid, néhány órás)
héjon áztatás híve a fehér borok esetében is. A borász elmondta, hogy nem
véletlenül esett a választása egy magyar fajtára, ezek népszerűsítését tartja
elsőrendű feladatának. (A Zenitet, akárcsak „testvéreit”, a Zengőt és a Zeuszt
Király Ferenc nemesítette az ötvenes évek elején Ezerjó és Bouvier
keresztezésével. Sokan ide kapcsolják tévedésből a szintén általa nemesített Zefírt
is, ami azonban Hárslevelű és Leányka keresztezésével készült.)
Szöllősi Mihályt Jásdi István követte,
aki egy alapjáratú Szürkebarátot hozott el, mely zárkózott illatú, de jó egyensúlyú
bor volt, szerencsésebb lett volna a harsány illatú Zenit előtt kóstolni. A
Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik legjelentősebb borásza elmondta, hogy a
fajtának a kommunista időkben történt presztízsvesztése miatt (akkor dobták
piacra a mesterségesen édesített, silány minőségű félédes Szürkebarátot
gigantikus mennyiségben), ma is Pinot Gris szerepel a palackon, mert Szürkebarátként
eladhatatlan a bor.
Őt követte a magyar borszakma
egyik nagy öregje, a mátrai Szőke Mátyás, aki elmondta, hogy szerinte tőlünk,
magyaroktól nagy testű, fahordóban érlelt borokat várnak el, ő is ilyen
tételeket szállít Kaliforniába, a sajtóképviselőinek pedig az elmondottaknak
megfelelően egy impozáns, testes dűlő szelektált Chardonnayt hozott. Miként
kihangsúlyozást nyert, a fajta több, mint kétszáz éve honos nálunk, Tóth Sándor
kutatásai szerint már az ezernyolcszázas évek elején volt magyar neve
(Kereklevelű).
Borbély Tamás, a legfiatalabb
jelölt immár negyedik alkalommal került be az „ötök” közé. Ő szintén egy dűlőszelektált
bort hozott, egy minerális, tartalmas Olaszrizlinget a Bácshegyről. A borsort
két vörös presztízsbor zárta, két magas minőségű dél-pannon bor, az egyiknek Mészáros
Pál volt a termelője, a Szekszárdi borvidékről, a másiknak pedig Koch Csaba, akinek
Baján és Villányban is vannak területei, s az utóbbi években Erdélyben is egyre
több helyen lehet a boraival találkozni. E két nemes nedű is visszaigazolta azt
a tézist, hogy a Trianon utáni országban megmaradt két déli fekvésű, vörös boros borvidékünk, Szekszárd és Villány
között nincs alá-fölé rendeltség, mindkettő kiváló adottságokkal rendelkezik
ahhoz, hogy ott világszínvonalú borokat termeljenek.
Végezetül hadd idézzük a 1848-as
veteránok tartását és imázsát sugárzó, a sajtótájékoztatón bocskaiban részt vevő
díjazott, Szöllősi Mihály
ars poeticaját: „Jó
bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a
metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a
kulturált borfogyasztás hirdetése.”
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése