Első ízben tartott Aradon saját
boraiból kóstolót a magyar borszakírás legjelentősebb élő alakja, Alkonyi
László. Eddig már három ízben is járt városunkban, első alkalommal egy vegyes Tokaj
hegyaljai borsort mutatott be, második alkalommal a legfontosabb tokaji irányzatokat
illusztrálta az általa 5 csillagosnak tartott, világszínvonalú birtokok, Szepsy
István, Homonna Attila és Demeter Zoltán borain keresztül, tavaly Tállyai
borokat hozott el, rámutatva arra, hogy mekkora potenciál van Tállya dűlőiben,
idén pedig saját birtokának, a Kaláka pincének a borait mutatta be.
Előadásának első részében, amíg
más pincészetek borait kóstolhattuk, saját pályafutásáról mesélt, arról, hogy
hogyan lett több egyetem kurzusaiba is belekóstoló agrármérnökből tőzsdei
szakíró, majd borszakíró s végül bortermelő. (A Font, Frittmann és a Nyakas
Pince 2014-es Irsai Olivér borai valamint a Lelovits pince 2014-es Roséja úgy
jött be a képbe, hogy a borkóstolókra járó aradi közönség megszokta a 7-8-10 tételes
kóstolókat, a házigazda, Schmak András pedig nem szerette volna, hogy bárki a
mennyiségre panaszkodjon. A Kaláka pincének egyelőre csak háromféle bora és egy
pálinkája van, így ez a megoldás látszott kézenfekvőnek.) A pince nevével kapcsolatban
megtudhattuk, hogy ez egyik oldalról értékrendi elkötelezettségből fakadt,
egymás segítése, a közösségi szellem az, amit a pincészet és további tucatnyi
tállyai pince felvállalt. Másrészt az azonos nevű zenekarral szívélyes a
viszony, amihez az is hozzájárult, hogy egy alkalommal Alkonyi meghívta Gryllus
Vilmost énekelni a hegyaljai református gyermekeknek, mert, mint mondta, nem az
a lényeg, hogy milyenek a címkék, hanem, hogy hány gyermek játszik az
árokparton. S hogy belenőnek-e egy közösségi kultúrába ezek a gyermekek, olyan
kollektív szövedékbe, mely képes arra, hogy otthon tartsa őket.
Az előadó kifejtette, hogy hibás
az a közkeletű gondolkodás, mely a kizárólag a gazdasági versenyképességre
összpontosít, vigyázó szemét csak a gazdasági mutatókra veti – mondta mindezt
szakértőként, akit 1996-ban az év pénzügyi újságírójának választottak – hanem
az a fő kérdés, hogy egy ország hány értelmes alkotó egzisztenciát képes
integrálni. A cél egy olyan közösséget teremteni, melybe, ha bárki belép, aki
alkotni akar, aki a jóra törekszik, az megtalálja benne helyét. E gondolatra
rímel a hallgatósággal megosztott Cambridge-i élménye is, melynek tanulsága az
volt, hogy hősök vannak mindenütt, közösségi kultúrára van szükség, egy
rendszerre, mely felemeli a tehetséget. Olyan rendszerre, mely például Burgundiában
kialakult az évszázadok során.
Értelemszerűen szóba került ezúttal
is a világ első dűlőklasszifikációs rendszere, melyet a szlovákok által
szlovákként számon tartott Bél Mátyás állított össze 1730-ban – egy bő évszázaddal
megelőzve a borrajongók Mekkájaként számon tartott Burgundiát. Érdekessége ennek
a klasszifikációnak, hogy nem tartalmazza azokat a területeket, melyeken most a
szlovák tokaji termelnek, rontva a magyar tokaji piacát. Alkonyi kiemelte, hogy
e rendszer szerint a négy T betűs településen volt a legtöbb első osztályú
dűlő: Tokaj, Tolcsva, Tállya, Tarcal. Ő maga ebből a meggondolásból adta el a
népszerűbb Mádhoz tartozó területeit és vásárolt a befolyt össze feléért
kétszer annyi területet Tállyán, majd két befektető társával elindította a Kaláka
pincét.
A bemutatott három bor a pincészet
burgundiai ihletésű filozófiáját követte, bizonyos mértékig formabontó módon.
Az első bor, mely a Tokaj nevet viseli, a legközérthetőbb, jó ívású bor, cukortartalma megfelel egy három puttyonyos aszúénak mégis a gazdag savkészlet miatt az ember kevesebbet érez, a bor pedig jobban csúszik. A következő bormegjelölés a „Tállya”, ez már a település nevét viseli, ebben kevesebb volt a cukor, viszont maga a bor már szofisztikáltabb, összetettebb. A csúcson pedig egy dűlőszelektált bor, egy igazi boregyéniség áll, a „Tökösmál”. Ebben volt a legkevesebb cukor, a bort már-már száraznak érzékeltük. S ez nem véletlen. Alkonyi borászként is azt képviseli, amit másfél évtizeden keresztül borszakíróként: a terroir jelleg akkor érhető leginkább tetten, ha nem takarja el sem a cukor, sem a hordó. Éppen ezért egyelőre csak acéltartályokat használnak. Az ültetvényeken nem vegyszereznek, a hozamot drasztikusan korlátozzák, a lékinyerés pedig a kíméletes préselésnek köszönhetően igen alacsony, van, hogy csak 30%, a borkészítés során kénen kívül más adalékanyagokat nem használnak, fajtaélesztőt és élesztőtápot sem.
Az első bor, mely a Tokaj nevet viseli, a legközérthetőbb, jó ívású bor, cukortartalma megfelel egy három puttyonyos aszúénak mégis a gazdag savkészlet miatt az ember kevesebbet érez, a bor pedig jobban csúszik. A következő bormegjelölés a „Tállya”, ez már a település nevét viseli, ebben kevesebb volt a cukor, viszont maga a bor már szofisztikáltabb, összetettebb. A csúcson pedig egy dűlőszelektált bor, egy igazi boregyéniség áll, a „Tökösmál”. Ebben volt a legkevesebb cukor, a bort már-már száraznak érzékeltük. S ez nem véletlen. Alkonyi borászként is azt képviseli, amit másfél évtizeden keresztül borszakíróként: a terroir jelleg akkor érhető leginkább tetten, ha nem takarja el sem a cukor, sem a hordó. Éppen ezért egyelőre csak acéltartályokat használnak. Az ültetvényeken nem vegyszereznek, a hozamot drasztikusan korlátozzák, a lékinyerés pedig a kíméletes préselésnek köszönhetően igen alacsony, van, hogy csak 30%, a borkészítés során kénen kívül más adalékanyagokat nem használnak, fajtaélesztőt és élesztőtápot sem.
Az előadó rámutatott, hogy Tokajnak
két nagy erénye, két tradíciója volt az elmúlt évszázadokban: az édesség és a
változatos terroir. Ma a tokaji borászok közül sokan az édességen keresztül
szeretnének visszakapaszkodni a világ élvonalába, ami Alkonyi szerint azért bajos,
mert ma az édességnek nem ugyanaz a rangja, a keresettsége, a különlegessége,
mint évszázadokkal ezelőtt. Akkor egy ember egy évben nagyjából 30 g cukrot
fogyasztott, ma ennek ezerszeresét, 30
kg-ot. Ma az édesség nem kuriózum, nem különleges érték, az ipari répacukor megvásárolható
fillérekért a boltban, és tetszőlegesen édesíthető vele bármi.
A szerző-előadó bemutatta legutóbbi
könyvének kibővített második kiadását.
A „Vigyázz, kész, rajt, Bor!” című kötet a borszakíró anekdotáit, a borról, magyarságról, életfilozófiáról szóló töprengéseit tartalmazza. Egyszerre magvas és olvasmányos. Frissen beillesztett utolsó négy fejezete a birtoképítéshez kapcsolódik. Hadd idézzük belőle a Kaláka pince ars poeticájának is beillő gondolatsort: „Összekötni a múltat és a jelent, a jelent és a jövőt. Feltenni a fénykor, a XVII. század kérdéseit és megadni rá a XXI század válaszait. Visszaépíteni a dűlők valódi kultuszát és kilépni az édesség kötöttségéből. (…)
A „Vigyázz, kész, rajt, Bor!” című kötet a borszakíró anekdotáit, a borról, magyarságról, életfilozófiáról szóló töprengéseit tartalmazza. Egyszerre magvas és olvasmányos. Frissen beillesztett utolsó négy fejezete a birtoképítéshez kapcsolódik. Hadd idézzük belőle a Kaláka pince ars poeticájának is beillő gondolatsort: „Összekötni a múltat és a jelent, a jelent és a jövőt. Feltenni a fénykor, a XVII. század kérdéseit és megadni rá a XXI század válaszait. Visszaépíteni a dűlők valódi kultuszát és kilépni az édesség kötöttségéből. (…)
A múlt a jelen cselekedeteiben nyeri el értelmét. Az eltelt időből
annyi a múlt, amennyiről tudunk, és mindössze annyi a hagyomány, amennyit
gondozni tudunk belőle. (…) Ha egy 300 éves ítéletről (itt a Bél Mátyási
dűlőklasszifikációra utal a szerző, megjegyzés tőlem, D.E.) nem feledkezünk meg, tartalmát megértjük és továbbgondoljuk, egyetlen
ítélet történelmi tetté, máig ható alkotássá emelkedhet. A múltat mi emeljük
fel vagy dobjuk el.”
A borok mellé zöldséges főtt
halat
valamint egy jó ízű, jó állagú csirke-egytálételt kaptunk galuskával és krumplival, volt, aki kenyérrel az utolsó cseppig kitunkolta a szaftját.
Aki a Tulipán borestéiről nemcsak utólag szeretne olvasni, hanem előzetes értesítést kérne, jelentkezzen a 0257 282020-as telefonszámon vagy a schmak@araditulipan.eu e mail-címen.
valamint egy jó ízű, jó állagú csirke-egytálételt kaptunk galuskával és krumplival, volt, aki kenyérrel az utolsó cseppig kitunkolta a szaftját.
Aki a Tulipán borestéiről nemcsak utólag szeretne olvasni, hanem előzetes értesítést kérne, jelentkezzen a 0257 282020-as telefonszámon vagy a schmak@araditulipan.eu e mail-címen.
Sajnos a szokásos befejező mondatot,
miszerint „a bemutatott borok kóstolhatók és megvásárolhatók a következő
hetekben a Tulipánban” nem tudom ideilleszteni, mert a pincészetnek egyelőre nincs
eladó bora, ami van, azt kóstolókra szánják.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése