2019. július 13., szombat

Sauska48 étterem (Villány)


Villány a magyar borászat egyik ékköve. A borvidék névadó települése, melynél vonzóbb borturista célpont kevés akad. Elsősorban fehérborokért rajongó emberként mondom, hogy valójában egy sem. Megannyi egész évben nyitott pince, még tízszer annyi, melyben előzetes egyeztetés alapján lehet kóstolni. Kiváló szálláshelyek és országos viszonylatban kiemelkedő éttermek.
Ezek sorát gyarapította Sauska Krisztián, amikor megnyitotta a pincészet keretében a Sauska 48 nevű éttermet, melyhez leigazolta kreatív séfnek a magyar gasztronómia egyik legismertebb és legelismertebb konyhafőnökét, az Alabárdosban nevet szerzett Bicsár Attilát.
Korábban is szerettünk volna ide eljutni, de akkor még nem tudtuk azt az alapigazságot, hogy hétfőn és kedden Villányban az élet takaréklángra van állítva, kis túlzással a fű sem nő. Most ezzel a tapasztalattal felvértezve érkeztünk csütörtökön este.
A pincészet és így az étterem is kívül esik a településen, de érdemes rászánni a központtól számított kb. 20 perces sétát.
A teraszról a kilátás lélegzetelállító, 
a beltér modern és vendégmarasztaló egyszerre, a kiszolgálás kifogástalan: pincérünk kommunikatív, felkészült, kedves, udvarias.
Üdvözlőfalatként kiváló, ropogós héjú, belül puha barna zsemlét kaptunk kitűnő minőségű vajjal. 
Ittunk indításnak a pincészettől két pezsgőt, majd az ételekhez két furmintot, egy reduktívat és egy fahordós dűlöszelektált tételt.

Az étlap összefogott, struktúrája a fővárosi csúcséttermek ebédmenüit idézik: 2,3 vagy 4 fogás válogatható össze, fix összegért, egyes ételek esetében felárral. Mi a 7700 forintos három fogásos ételsort céloztuk meg. Némi dilemmázás után kértünk kacsamájat (900 ft felár), 
tanyasi csirkét
és mákos gubát. 
Ételeink tálalásra, ízre, állagra egyaránt kiválóak voltak.
A Sauska48 a legjobb élményeink között rögzítette nevét, jó szívvel ajánljuk másoknak is.



Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.