2014. szeptember 14., vasárnap

Sárga borház (Mezőzombor, Disznókő dűlő, a 37-es főút mellett)



A Sárga borház Tokaj egyik meghatározó vendéglője. Első ízben 2001-ben jutottunk el ide, első tokaji túránkon, amit még a Magyar Borok Házában működő Bacchus Art Stúdió szervezett. Egy nap alatt bejártunk vagy 5-6 pincét, este hazaindulás előtt a Sárga Borházban vacsoráztunk. Korrekt, megszokott középvonalas ételeket kaptunk.
A kétezres évek második felében hírét vettük, hogy lényegesen javult a konyha, 2010-ben arra portyáztunk, már megvolt ebédre a foglalásunk másutt, de úgy gondoltuk, hogy benézünk egy elő-ebédre. Emlékezetem szerint Macsinka János volt akkor ott a séf, ami külön vonzerőt jelentett. Ettünk egy remek halas előétel-kompozíciót, ami úgy szerepelt az étlapon, hogy „füstölt harcsa füstölt pisztrángkrémmel és aszalt paradicsomsalátával”
továbbá citromos fogasfilét furmintos fehérbabbal, 
valamint tiszai halászlevet. 
Értékeltük a nagyságrendi ugrást az ételek megkomponálásában, elkészítésében és prezentálásában. Azóta a nemrégiben még egy ízben visszatértünk s ha lehet, még jobbat ettünk. Azt azért megemlíteném, hogy a honlapot lehetne gyakrabban frissíteni, mert szeptemberben, a nyár végén még a téli étlapot kínálja a szezonalitás értéket hangsúlyozva.
Volt úgy, hogy épp igyekeztünk egy jeles borászhoz és benéztük egy jó pohár borra. Mondtuk, mi járatban vagyunk, hogy enni nincs időnk, de innánk valami érdekeset. A pultos fiúnak tetszett a kis borrajongó csapat tempója, atmoszférája, mutatott is rögtön pár izgalmas tételt, amiből Bott Judit habzóbora maradt meg, megkockáztatom, hogy azóta sem ittam ilyen jót a műfajban.
A borválaszték egyrészt integrálja a saját borokat, a Disznókő pincészetnek Kovács Zoltán keze alól kikerülő kiváló tételeit, az árképzés is igen baráti. Alapjáratú Disznókő borok 1200 forintba kerülnek palackonként, helyben fogyasztás esetében is, a többi bor is nagyjából kiskereskedelmi áron, éttermi felár nélkül kapható kezdve az 1900 forintos Furminttól elegészen a legértékesebb 25000 forintos aszúig. Emellett a tokaji élvonal több képviselőjének (Bott pince, Demeter Zoltán, Demetervin, Patrícius, Gizella, Homonna, Kikelet, Tokaj Nobilis, Lenkey Géza, Sauska, Szarka Dénes, Szent Tamás, Szepsy István) nedűit is meg lehet itt kapni, az árak ezesetben is pénztárcabarátok. Ráadásképpen, ha valaki nem tokajit akar inni, választhat Eger Mátra, Szekszárd és Villány néhány tételéből valamint közel egy tucat külföldi borból.
Mindebből kivehető, hogy a Disznókő pincészet Sárga Borház nevű éttermét igencsak jó szívvel ajánlom mindenkinek, sok minden együtt van itt, aminek együtt kell lenni: kedves kiszolgálás, jó konyha, baráti árak, pazar borválaszték.

További információk az étterem honlapján: http://www.sarga-borhaz.hu

A szöveg a blog számára készült.
A fotók a 2010. március 6-i látogatásunk alkalmával készültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése