Múlt hónap közepén
a Viharsarokban akadt dolgom s ez jó alkalom volt arra, hogy betankoljunk kézműves
sörökkel a Békésszentandrási Sörfőző üzemnél. Reggel volt, s mivel szokásom
szerint reggeli nélkül indultam el, Szarvason már felettébb éhes voltam. Néztük,
hol kaphatunk valami elfogadhatót nagyon gyorsan. A Fő úton fekvő Üvegtigrisre
esett a választás, ahol egy sima hamburgert kértem. Az ember nem szeret rosszat
írni egy olyan helyről, ahol szívesen fogadták és kedvesek voltak vele. Főleg
akkor nem, ha az, aki a szolgáltatást nyújtotta, minden bizonnyal nincs
tisztában azzal, hogy mennyire színvonal alatti az, amit kínál. De vannak
dolgok, amikre rá kell mutatni.
Nem tudom van-e
műfaj, melyben akkora nagy a szórás, mint a hamburger esetében.
Az, amit
hamburgerként kínálnak Magyarország-szerte a Szegeden működő Aradi büfétől
a Szarvasi Üvegtigrisen
át Mátrafüredig, hogy most csak az utóbbi év élményeire hagyatkozzam, az botrány, borzalom, ledöbbenés, katasztrófa, gasztro-horror. Isten tudja, hol gyártott és miből álló mirelit húspép-pogácsákat előre kisütnek, majd beleteszik egy puffancsba, amibe belekerülnek az extra hozzávalók, jellemzően Tesco-gazdaságos színvonalat nyújtó majonéz, ketchup és mustár, némi zöldség, majd bele az egészet a mikróba s onnan a vendég kezébe.
a Szarvasi Üvegtigrisen
át Mátrafüredig, hogy most csak az utóbbi év élményeire hagyatkozzam, az botrány, borzalom, ledöbbenés, katasztrófa, gasztro-horror. Isten tudja, hol gyártott és miből álló mirelit húspép-pogácsákat előre kisütnek, majd beleteszik egy puffancsba, amibe belekerülnek az extra hozzávalók, jellemzően Tesco-gazdaságos színvonalat nyújtó majonéz, ketchup és mustár, némi zöldség, majd bele az egészet a mikróba s onnan a vendég kezébe.
Nos, pont ez történik
Szarvason az Üvegtigris büfében.
Miközben másutt már
tudnak hamburgert sütni, főleg a fővárosban.
Egyre másra nyitnak
a színvonalas hamburgerbárok, Jack’s Burger, Burger and Love,
Drink and Win Sport Bár Háda Imre keze alatt, hogy csak a legfrissebbeket említsem. De mondhatnám a már régebben működő Pig 37 Blitz Grillt, a Finomítót, a Good Bar Good Burgert, a Ringet, a Zinget, a W35-öt, a Bodegát, a Black Cabet, a Varieté-t, az Opust, s a sornak nincs vége. Ahol tisztességes zsemlébe, amit előpirítanak, frissen sütött szép marhahúspogácsát tesznek, megrakják ezzel-azzal, többnyire nem ipari szörnyűségekkel. És főleg nincs is mikrohullámú sütő az egységben.
Drink and Win Sport Bár Háda Imre keze alatt, hogy csak a legfrissebbeket említsem. De mondhatnám a már régebben működő Pig 37 Blitz Grillt, a Finomítót, a Good Bar Good Burgert, a Ringet, a Zinget, a W35-öt, a Bodegát, a Black Cabet, a Varieté-t, az Opust, s a sornak nincs vége. Ahol tisztességes zsemlébe, amit előpirítanak, frissen sütött szép marhahúspogácsát tesznek, megrakják ezzel-azzal, többnyire nem ipari szörnyűségekkel. És főleg nincs is mikrohullámú sütő az egységben.
Legjobb lenne
rendeletileg tiltani az első kategóriát, meghatározni, hogy mit lehet
hamburgernek nevezni. Ahogy törvénybe van iktatva, hogy a pálinka gyümölcs
lepárlásával készül és nem áztatással, mint ahogy az egyébként imádott Székelyföldön
az „áfonyapálinkát” készítik, úgy azt is le lehet szögezni, hogy a hamburger
húspogácsája marhahúsból készül. De legyen felőlem ellenőrzött eredetű vegyes
hús. De semmi esetre ipari hulladékból készült, összetevőit tekintve azonosíthatatlan
mirelit-darálék.
A szöveg rövidített változatát elküldtem a Demokratának.
Az Üvegtigrisben 2014. február 12-én jártunk, az Aradi Büfében 2013. szeptember 11-én, a mátrafüredi hamburgerezőben 2013. június 4.-én.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése