Öröm volt hallani,
hogy van egy étterem, ahol Lithauszki Zsolt a hosszabb privátséfség után
személyesen irányítja a konyhát. Kreatív séfként keze alá tartozik ugye a
szóban forgó Baltazár mellett a Spíler, a Café Pierrot, a Pest-Buda, az És
bisztró valamint a Magyar 21. Torkos csütörtök másnapján sikerült eljutni végre
a Baltazárba.
A hely hangulatos, kicsit ipari, kicsit underground, de mindez
úgy, hogy egy konzervatív ember is szeretni tudja.
A zenét is úgy válogatták,
hogy színvonalas is legyen, meg fogyasztható is.
Ettünk hamburgert,
sült krumplival, házi ketchuppal és aiolival, zöld currys karalábéfőzeléket
rántott borjúvelővel, fejes salátával kínált tojásos galuskát, meggyfagylaltos
sajttortát valamint vaníliás pohárdesszertet. Ezutóbbin még finomítanék, a
túlpirított szezám inkább zavaró volt, mint izgalmas a tetején, az egyébként
kiváló galuskába is be lehetne vinni egy kis csavart, a többi fogás viszont egyszerűen
csodás volt.
A séffel is volt
alkalmunk eszmét cserélni, a hamburger
kapcsán elmondta, hogy szerinte mennyire
fontos a szaftosság, s a zsemle légiessége. Mi tagadás, sikerült összeállítania
azt a hamburgert, melyhez foghatót még nem ettem, pedig végigkóstoltam az elmúlt
évben a legtöbb minőségi vagy annak mondott hamburgert. A zsemle könnyed volt,
a hús és a belevalók állagra, ízre egyaránt orgazmikusak. Hasonló katartikus
élmény volt a selymes, egyensúlyos karalábéfőzelék,
amit a séf almával
könnyített. Komoly adag rántott velőt kaptunk hozzá és kérésre kiváló házi kenyeret,
amiért ugyan fizetni kell, de megéri. A
Baltazárban jól is lehet lakni, ami nem hátrány.
A konyha tartani
tudta a szintet a sajttorta esetében is, mely szintén a műfaj csúcsának
bizonyult.
A felszolgálási díj 13%, ami bizony húzós, de ha azt nézzük, hogy az
adag és a minőség mellett az árak a Vár negyedben barátságosnak mondhatók,
akkor ez sem tragikus. A végösszeget nézve polgári jövedelmek mellett is meg
tudunk engedni magunknak egy vacsorát a Baltazárban.
A szöveg a Demokrata számára készült.
A Baltazárban 2014. március 7-én voltunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése