Nem biztos, hogy
ami működőképes a vendéglők esetében, az működik a street food műfajban is.
Vélhető, hogy a Ráday utcában vagy a Liszt Ferenc téren tömörülő vendéglők első
sorban előnyét élvezik a többiek társaságának, mert minden pesti tudja, hogy ha
odamegy akár asztalfoglalás nélkül is, biztos talál valahol helyet. Egy hamburger
vagy gyros kedvéért nem valószínű, hogy bárki nagyobb kitérőt tenne. Aradon
mégis kialakult a hajdani Andrássy út és Petőfi utca kereszteződésénél
(jelenleg bulevardul Revolutiei és Unirii utca) egy „gyros-negyed”, ahol közel
tucatnyi helyen kínálják a népszerű közelkeleti különlegességet.
Büszke nevet
választott e helyek egyike, amikor kiírta a cégtáblára, hogy „Food Revolution”,
a felfokozott várakozásokat azonban távolról sem tudja teljesíteni.
Hagyományos
helyi ételeket kínálnak az egész világon elterjedt street food műfajok mellett,
semmi nincs benne, ami a névre utalna vagy azt igazolná.
Jómagam egy gyrost
kértem, a srác elővett egy készen kapható, de elfogadható minőségű, keletlen
lepényt, kihúzott egy fiókot, abból mérte ki a nekem járó sült csirkedarabkákat
(a gyros erénye és lényege, hogy frissen a vendég előtt vágják le a hőforrás
mellett forgó függőleges nyársról a húst, itt erről teljes mértékben
lemondtak), majd zöldségeket, mirelit, előre lesütött krumplit pakolt bele és egy
rózsaszínes majonézes mártással locsolta meg az egyveleget.
Ezután
összecsomagolta az egészet alufóliába, majd rápirított a kontakt-grillben. Ez
volt az egyetlen pozitív gesztus a sorban. Ehető volt az így elkészült gyros,
többé-kevésbé élvezhető is, de ez alighanem csak azért maradt meg így az
emlékezetemben, mert farkaséhes voltam. Maradandó élményt nem nyújtott,
legközelebb egy másik egységnél próbálkozom.
A szöveget leadtam a Demokratának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése