2014. március 17., hétfő

Baltazár bár, grill és borozó (Országház utca 31.)



Öröm volt hallani, hogy van egy étterem, ahol Lithauszki Zsolt a hosszabb privátséfség után személyesen irányítja a konyhát. Kreatív séfként keze alá tartozik ugye a szóban forgó Baltazár mellett a Spíler, a Café Pierrot, a Pest-Buda, az És bisztró valamint a Magyar 21. Torkos csütörtök másnapján sikerült eljutni végre a Baltazárba. 
A hely hangulatos, kicsit ipari, kicsit underground, de mindez úgy, hogy egy konzervatív ember is szeretni tudja. 
A zenét is úgy válogatták, hogy színvonalas is legyen, meg fogyasztható is.
Ettünk hamburgert, sült krumplival, házi ketchuppal és aiolival, zöld currys karalábéfőzeléket rántott borjúvelővel, fejes salátával kínált tojásos galuskát, meggyfagylaltos sajttortát valamint vaníliás pohárdesszertet. Ezutóbbin még finomítanék, a túlpirított szezám inkább zavaró volt, mint izgalmas a tetején, az egyébként kiváló galuskába is be lehetne vinni egy kis csavart, a többi fogás viszont egyszerűen csodás volt.
A séffel is volt alkalmunk eszmét cserélni, a hamburger 
kapcsán elmondta, hogy szerinte mennyire fontos a szaftosság, s a zsemle légiessége. Mi tagadás, sikerült összeállítania azt a hamburgert, melyhez foghatót még nem ettem, pedig végigkóstoltam az elmúlt évben a legtöbb minőségi vagy annak mondott hamburgert. A zsemle könnyed volt, a hús és a belevalók állagra, ízre egyaránt orgazmikusak. Hasonló katartikus élmény volt a selymes, egyensúlyos karalábéfőzelék, 
amit a séf almával könnyített. Komoly adag rántott velőt kaptunk hozzá és kérésre kiváló házi kenyeret, amiért ugyan fizetni kell, de megéri.  A Baltazárban jól is lehet lakni, ami nem hátrány.
A konyha tartani tudta a szintet a sajttorta esetében is, mely szintén a műfaj csúcsának bizonyult. 
A felszolgálási díj 13%, ami bizony húzós, de ha azt nézzük, hogy az adag és a minőség mellett az árak a Vár negyedben barátságosnak mondhatók, akkor ez sem tragikus. A végösszeget nézve polgári jövedelmek mellett is meg tudunk engedni magunknak egy vacsorát a Baltazárban. 


A szöveg a Demokrata számára készült.
A Baltazárban 2014. március 7-én voltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése