A kritikus néha
kénytelen elmélázni azon, hogy egy-egy balszerencsés ételválasztás mennyire
eltorzíthatja az adott vendéglőről alkotott összképet. S fordítva, gyenge
helyek is jól szerepelhetnek, ha az ember tudatosan vagy véletlenül abba húz
bele, ami az erősségük. Az esztergomi Széchenyi étterem tiszta, jó ízléssel
berendezett, áraiban elfogadható, sőt egyes ételeket tekintve igen barátságos
díjszabású hely, ahol a kiszolgálással sincs gond.
Mi csak egy kis könnyű
ebédre vágytunk így Cézár-salátát és halnyársat rendeltünk. A Cézár-saláta
hozta a szokásos formáját, s hacsak nem várunk el egy vidéki átlagvendéglőtől
kulináris forradalom-indítást, akkor szó nem érhette a ház elejét. Persze előre lereszelve árult gyenge minőségű parmezánszerűség helyett jobban örvendtünk frissen reszelt parmezánnak, még jobban parmezánlemezkéknek s jégsaláta helyett római salátának, de legyünk jóindulatúak és ne kötözködjünk.
Viszont, hogy a
halnyársat másfélszer-annyi pénzért miként lehetett egyáltalán felszolgálni, az
számomra mindmáig talány. Kifagyasztott tőkehal- és lazacdarabok sorjáztak a
nyársakon némi poshadt paprikával színesítve (nem csodálkoznék, ha a paprikával
együtt rakták volna a fagyasztóba), s még azt sem mondhatom, hogy a szokásos túlsütésben
volt a fő hiba. Sőt. Ebben az esetben, amikor ki tudja, meddig ül a hal a
mélyhűtőben, ráadásul valami szörnyű ételízesítővel szórják meg sütés előtt,
talán jobb is lenne egy brutális hőkezelés, mert a pörzs-anyagok esetleg
elnyomnák a jellegtelenséget.
Az étteremnek azt
javasolnám, hogy halnyársat csak friss halból készítsenek, vágják ki a
delikátot, vegetát vagy amit használnak. Vagy összpontosítsanak azokra az ételekre,
amikhez értenek. A vendégeknek meg nem azt tanácsolom, hogy kerüljék el a
Széchenyit, hisz a hely jó eséllyel hozzá a konyhai
szabványokat. De rendeljenek inkább csirkét vagy disznót, azt nehezebb
elrontani, mint a halat.
Dorozsmai Endre
A szöveget a Demokrata számára írtam.
A Széchenyi vendéglőben 2009. június 6-án jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése