Az Öreg Pákász egy
igen kellemetes, rusztikus, nádfedeles vendéglő Poroszlón, Egertől kb. 40 km-re.
Étlapja első oldalának köszönhetően megtudhattuk, hogy a „pákász” Herman Ottó szerint „kihalt
ősfoglalkozás. A pákász a bihari rétségek és a mocsárvilág ura volt. A
halászó-vadászó-madarászó pákász talán az utolsó alakja volt az igazi
ősmagyarságnak.”
A Pákász esetünkben
az igényes útmenti csárdák egyike. Külön értékelendő, hogy nemcsak jó borokat tartanak
szép számmal, de minden étel mellé ajánlanak is egy remekül megválasztott
tételt. Ha ezt minden hasonló színvonalú vendéglő követné, előrébb jutnánk a
borkultúra területén is.
Ami az
életválasztást illeti, mi a vegyes haltál mellett döntöttünk. Sokféle, különbözőképpen
panírozott halat kaptunk, natúr törpeharcsát, négyféle maggal panírozott fogast,
napraforgómagos harcsát, mandulásan panírozott rántott pontyot, amit
rizibizivel és hasábburgonyával körítettek. Az adag nem volt eltúlzott, de
elégségesnek bizonyult. Nem bántuk volna, ha a halelkészítésnek olyan módját is
felvonultatták volna, melynek nincs köze a forró olajhoz.
A kiszolgálás gyors
volt és udvarias. A furcsamód igen kicsire tervezett nemdohányzó rész teljesen
megtelt, míg ott ültünk, alighanem meg kellene cserélni a feliratot, s az evés
közben dohányzókat a kis szeparéba zárni.
Mindent összevetve
jó hely az Öreg pákász, bár kétségtelen, hogy van még hova fejlődnie.
Dorozsmai Endre
A szöveget 2008 elején írtam a Demokrata számára.
Az Öreg Pákászban 2007. december 29-én voltunk.
A dohányzás problémáját szerencsére azóta megnyugtatóan rendezték országos szinten, törvényileg. :)
Olvasom a honlapon, hogy a hely 2011-ben leégett. :(
A honlapjukon ez áll:
VálaszTörlés"Sajnálattal közlöm Önökkel, hogy 2011. augusztus 31-én leégett az Öreg Pákász étterem.
Az üzlet újjáépítéséért dolgozunk.
Orbán Mária
üzletvezető"
Erre nem figyeltem fel, köszönöm a jelzést.
Törlés