2013. július 9., kedd

Öreg Pákász (Poroszló, Fő utca 15. szám)



Az Öreg Pákász egy igen kellemetes, rusztikus, nádfedeles vendéglő Poroszlón, Egertől kb. 40 km-re.

Étlapja első oldalának köszönhetően megtudhattuk, hogy a „pákász” Herman Ottó szerint „kihalt ősfoglalkozás. A pákász a bihari rétségek és a mocsárvilág ura volt. A halászó-vadászó-madarászó pákász talán az utolsó alakja volt az igazi ősmagyarságnak.
A Pákász esetünkben az igényes útmenti csárdák egyike. Külön értékelendő, hogy nemcsak jó borokat tartanak szép számmal, de minden étel mellé ajánlanak is egy remekül megválasztott tételt. Ha ezt minden hasonló színvonalú vendéglő követné, előrébb jutnánk a borkultúra területén is.
Ami az életválasztást illeti, mi a vegyes haltál mellett döntöttünk. Sokféle, különbözőképpen panírozott halat kaptunk, natúr törpeharcsát, négyféle maggal panírozott fogast, napraforgómagos harcsát, mandulásan panírozott rántott pontyot, amit rizibizivel és hasábburgonyával körítettek. Az adag nem volt eltúlzott, de elégségesnek bizonyult. Nem bántuk volna, ha a halelkészítésnek olyan módját is felvonultatták volna, melynek nincs köze a forró olajhoz.
A kiszolgálás gyors volt és udvarias. A furcsamód igen kicsire tervezett nemdohányzó rész teljesen megtelt, míg ott ültünk, alighanem meg kellene cserélni a feliratot, s az evés közben dohányzókat a kis szeparéba zárni.
Mindent összevetve jó hely az Öreg pákász, bár kétségtelen, hogy van még hova fejlődnie.

Dorozsmai Endre

A szöveget 2008 elején írtam a Demokrata számára.
Az Öreg Pákászban 2007. december 29-én voltunk. 
A dohányzás problémáját szerencsére azóta megnyugtatóan rendezték országos szinten, törvényileg. :) 

Olvasom a honlapon, hogy a hely 2011-ben leégett. :(


2 megjegyzés:

  1. A honlapjukon ez áll:

    "Sajnálattal közlöm Önökkel, hogy 2011. augusztus 31-én leégett az Öreg Pákász étterem.

    Az üzlet újjáépítéséért dolgozunk.

    Orbán Mária
    üzletvezető"

    VálaszTörlés