Pesti István neve fogalom a
szakmában. Egyike volt a kreatív, úttörő séfeknek, akik már a kétezres években
egyedi, művészi tányérokat tettek le a vendégek elé. Nem egyszer nevezték a
legszebben tálaló magyar séfnek. Jómagam a Bábel nevű étteremben kóstoltam
először ételeit, közel tíz esztendeje, azóta igyekeztem minden állomáshelyén
meglátogatni. A Tantinak michelin -csillagot is szerzett, kár, hogy a csillag
elnyerése után elváltak útjaik. Jelenleg a tatai Platán étteremben dolgozik és
kápráztatja el az ínyenc vendégeket.
A nemrégiben végre ide is sikerült
eljutni. Egy pincérkülsejű, fehér inges, fekete nadrágos fiatalúr egy
billentyűs hangszert cipelt épp a teraszra, neki jeleztem, hogy van asztalfoglalásom.
Hamar ott termett egy lezserebbül öltözött másik úr, aki felvilágosított arról,
hogy ő a pincér, én pedig a bárzenészt szólítottam meg. Mondom, eléggé pincér
külseje volt neki is. Mire a pincér: „igen, szintetizátorral a hóna alatt.” Nem
volt kedvem az irónia miatt sarkon fordulni, ha már eljutottam idáig, csak
annyit jeleztem, hogy egy pincér is segíthet hangszerszállításban.
Némi várakozás után megkaptam az
asztalomat és szerencsére az új pincér is érkezett, mert az előbbivel nem lett
volna nagy kedvem a továbbiakban kommunikálni. Mi több, felszolgálóbőség volt,
a három fogást más-más hozta ki, de mindhárman megkülönböztetetten kedvesek,
udvariasak és kommunikatívak voltak. Köztük volt, mint megtudtam Závodi Zsolt
is, akivel a Costesben találkoztam először 2009-ben, akkor még nem tudtam, hogy
üzletvezető, ezt a tényt, valamint a nevét az egyik kollegája árulta el most a
Platánban. Pár év múlva a Baldaszti’s Grandban is volt szerencsénk egymáshoz,
az meg külön jól esett, hogy két, elég régi találkozás után megismert.
Egyébként a Platánban is vezető beosztást tölt be, de jó szokása szerint besegít
a pincéreknek.
Első fogásként wagyu marhát kértem
(3450), amit kiváló állagú spárgával és jól sikerült ponzu mártással szolgáltak
fel, amint azt az étlap is rögzíti.
De e „bevallott” főelemeken kívül voltak
még tányéron tojásfehérjegyöngyök, turbolyalevélkék, bodzavirágok, s pár olyan
hajtás, amit nem tudtam beazonosítani. Vagy saját fűszerkertjük van, vagy
nagyon jó beszállítójuk. A második fogásként kért halconsommé (1750) is vibrálóan
izgalmas volt, kár, hogy halszósszal is ráerősítettek, ami elnyomta a lé természetes
ízét. A tálalás ezúttal sem okozott csalódást.
A desszerteket nem Pesti István
jegyezte, hanem Bodonyi István cukrászmester,
akinek kompozícióit a pultban
lehetett megtekinteni,
legmeglepőbb a páratlanul jó ár/érték arány volt. Kértem
egy mákos erdei mousse-t (560)
valamint egy somlói átiratot (850),
ezek is kiemelkedőek
voltak. Mindehhez csodálatos kilátás társult egy tóparti teraszról,
kifogástalan kiszolgálás és kellemes élő zene.
Elégedettségi indexem szubjektíve
100% felett volt.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom a
Platánt, aki komplex élményt, a teljességet és tökéletességet keresi egy
étteremben.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változatát elküldtem a Demokratának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése