A Pipacs étterem Győr vonzáskörzetének egyik legjobb helye, mind a szakma,
mind a nagyközönség szerint. Számomra ezzel együtt nem nyújtott maradéktalanul
pozitív élményt.
A teraszon volt több szabad asztal foglalt jelzésű tábla nélkül, bent nem ült
senki. Mondom a pincérnek, hogy foglaltam interneten helyet, de látom, hogy van
hova ülni, mire azt mondja, hogy „bent tud helyet foglalni”. Ez ugyan egybeesett
a saját elképzelésemmel, általában szívesebben ülök a bent, mert így többet
magába tud szívni az ember az étterem atmoszférájából, az viszont érthetetlen,
hogy a pincér korlátozza választási szabadságomat, mielőtt megtudná, hogy
milyen igénnyel és mikor foglaltam asztalt.
Emellett rendkívül zavaró volt, hogy rádió szólt tolakodó hangerővel, ezt
egy bizonyos szint feletti helyekről egyszerűen kitiltanám, annyira el tudja rontani
az élményt.
Az is furcsa, hogy az ember kér olíva olajat és jellegtelen, pomace-nek
tűnőt kap akkor, amikor potom pénzért lehet már extra szüzet beszerezni. Persze
az ideális egy minőségi olaj lenne, ha az ember kicsit utánakeres a világhálón,
remek áru csúcsolajakat is beszerezhet.
A kiszolgálás a továbbiakban sincs a helyzet magaslatán, nem kapok
itallapot, így kénytelen vagyok kérni, hiszen hogy válaszon az ember dokumentáció
nélkül. A hölgy elindul az itallapért, amit várok, de félúton megáll, elkezd a
kollegájával beszélgetni fülem hallatára valami olyan szakmai dolgot egy
készülő rendezvényről, ami engem nem érint.
Ezek után kérek egy bodzás limonádét,
amibe már innék bele, de üres kézzel tér vissza a hölgy, illetve egy kérdéssel,
hogy milyen limonádét is kértem. Azon már meg sem lepődök, hogy vargányalevest
kérek és spárgalevest hoz.
Becsületére legyen mondva, vitte volna vissza, de
mondtam, hogy szívesen megeszem a spárgalevest is. Szerencsés véletlen volt,
hogy közben megérkezett az asztaltársam, ő pedig kikérte a vargányalevest, így
arról is beszámolhatok. Finom volt, markáns, intenzív ízű.
A légkondicionálás nem működött, egy idő után elgondolkodtam azon, hogy megéri
az „atmoszféra-beszívás” kedvéért izzadni a hőségben.
A konyha valóban átlag feletti.
Kaptam vendégváró falatként egy jóízű húskrémet pirítóssal.
Ettem spárgát seranno sonkával és salátával, spárgakrémlevest bevert
tojással, és créme brulleé-t. Apróbb hibák akadtak, a spárga sósabb volt az
optimálisnál, lehetett volna roppanósabb, a creme brullé ízre jó volt, de állaga
nem volt teljesen meggyőző.
Nagyon tetszett viszont minden esetben a virtuóz
tálalás, izgalmas volt a különleges levelekből a spárgára és sonkára tornyozott
saláta,
gyönyörű volt a desszerttányér is. A créme brullée mellé bodzahabot is kaptam, ami túl volt édesítve, de azért jól sikerült, a csokival gazdagított gyümölcsegyveleg (szeder, eper, főtt rebarbara, málna, physalis, ehető virágok) gyönyörű volt és finom.
Összességében jó élmény volt a Pipacs, a zavaró mozzanatok dacára.
Leginkább azért, mert a séf, Forster Zoltán, megfelelő szinten teszi a
dolgát, kreatív, jó alapanyagokból dolgozik és kitűnő az esztétikai érzéke.
Jó lenne, ha a kiszolgáló személyzet is felzárkózna hozzá szakmaiságban,
udvariasságban, kedvességben.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változatát a Demokratának adtam le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése