Budapest igazi világváros, itt
szinte minden meglelhető, mi szem-szájnak ingere. Vegetariánus étterem is van
szép számmal, csak a Govinda nevű indiai, a világ más pontjain is működő
hálózat egységeiből is van kettő, egy a Vigyázó Ferenc utcában, mely a Belgárd
rakpartról költözött ide (e piciny utcában működik egyébként a főváros egyik
michelin csillagos étterme, a Costes Downtown is), valamint egy a Papnövelde
utcában, pár lépésre az ELTE jogi karának épületétől. Az indiai konyha annyira
izgalmas a fűszerek terén, hogy fel sem tűnik az embernek, hogy nem eszik húst:
egy csicseriborsó- vagy vöröslencse-dahl, egy spenótos sajt (paneer palak), egy
vega szamosza vagy pakora, egy padlizsánvindaloo netán egy vegetariánus puláv
bármikor izgalomba hozhat notórius húsevőket is – tanúsíthatom, mint az indai
éttermek lelkes látogatója.
De működik igen népszerű
vegetariánus étterem a Curia utca és a Veress Pálné utca sarkán (Napfényes
étterem), a Hunyadi téren (Kozmosz vegán étterem), az Iskola utcában (Éden vegán
étterem). A Nemsüti két forgalmas helyet is talált magának (Jászai Mari tér
és
Hold utca – ezutóbbi a legrosszabb élményeim egyike volt tavaly a minősíthetetlen,
barátságtalan, udvariatlan kiszolgálás miatt, az ízek egyébként nem rosszak),
a
Szabadság tér tőszomszédságában, a Garibaldi utcában működik a Mannatural
ételmanufaktúra, mely ottjártam idején raw vegán volt, azaz csak hőkezeletlen
növényeket kínált, vélhetően most is ez a profil.
Jómagam a felsoroltak mellett,
melyeket rendre végigjártam, a VegaCityt ajánlanám a nagyérdemű figyelmébe,
ahol kedves a kiszolgálás, barátságos a beltér, mely kellően tágas, nem kell
szorongani, két szinten is helyet foglalhatunk.
Tálcatologatós rendszerben
működnek, erősségük a rengeteg frissen préselt lé, de vannak érdekes szárított
magos tallérjaik és hagyományos szendvicsek, levesek, főételek. Itt nem annyira
a konyha virtuozitása az erősség (ebben a műfajban inkább a vegetariánus indiai
éttermeket javallom), mint a választék, a frissesség, a jókedvet sugárzó
atmoszféra.
De bármennyi szépet és jót el
tudok mondani a Vegacityról, a fő tanulság mégiscsak az, hogy ha az ember
Budapesten vegetariánusként étterembe akar menni, akkor ne sajnálja az időt,
keressen rá a világhálón a legjobb, legizgalmasabb éttermek ajánlataira, kizárt,
hogy ha három-négy ínyenc étterem kínálatát átböngészi, akkor ne találjon izgalmasabbat
és jobbat, mint amit bármelyik vega vagy vegán hely nyújt.
Tegyünk egy próbát, találomra.
Nézzük a múlt év legjobb felfedezései
közül azokat, melyek hirtelen eszembe jutnak, elvégre ez is egy jó szelekciós
kritérium.
A távolkeleti fúziós konyhát vivő
Urban Tiger kínál nagyon izgalmas
húsmente salátákat és gyömbéres sült tofut elérhető áron.
Az olasz-katalán Tio Felipeben is korrekt a vega választék,
példaként hadd említsem a rozmaringos foccacciat, amit ki is próbáltam,
valamint paradicsomos katalán kenyeret, de van olajbogyó és sajt-válogatásuk,
gazpacho-hab s ki tudja mind felsorolni?
A távolkeleti ihletésű kreatív
konyhával működő Up and down külön
vegeriánus étlapot is ad, pazar ételkompozíciókkal. Kínálnak „lecsós dim-sumot
zöldborsókrémmel és cukorborsóval”, „salátaszívet
sült kápiával, cous-cous-szal és tofuval” s további öt előételt és főételt.
A Bestia, mint neve is mutatja, a húsra
épít, de itt is rendelhetünk bazsalikomos „sült paradicsomlevest burrata
sajttal”, „kecsketúrót grillezett körtével, szarvasgombamézzel és kaláccsal”
valamint „sült céklát fenyőmaggal és fetával”. A végére hagytam a michelin
csillagos Tantit, melynek mind a
déli, mind az esti étlapján vannak vegetariánus fogások. Itt az ételek neve
alapanyag-felsorolásból áll, lássunk párat: „sóska, tojás, kecskesajt” avagy „gomba, mandarin, csipkebogyó”
avagy „rizottó, roquefort, dió”
Érdemes figyelembe venni, hogy
itt a szelekció nem az volt, hogy vegetariánus kínálat széles legyen, hanem az,
mely éttermek hagytak maradandó élményt egy húsevő kulináris kalandozóban.
Egyszóval Budapesten érdemes a jót kell elsősorban keresni és azon belül
megkeresni a nekünk tetsző vega ételt s nem a kulinárisan kevéssé izgalmas vega
éttermek között válogatni.
Dorozsmai Endre
A szöveg az itthon.ma honlap számára készült, ott is jelent meg először a múlt hónap során.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése