2017. február 26., vasárnap

Vegaként Budapesten



Budapest igazi világváros, itt szinte minden meglelhető, mi szem-szájnak ingere. Vegetariánus étterem is van szép számmal, csak a Govinda nevű indiai, a világ más pontjain is működő hálózat egységeiből is van kettő, egy a Vigyázó Ferenc utcában, mely a Belgárd rakpartról költözött ide (e piciny utcában működik egyébként a főváros egyik michelin csillagos étterme, a Costes Downtown is), valamint egy a Papnövelde utcában, pár lépésre az ELTE jogi karának épületétől. Az indiai konyha annyira izgalmas a fűszerek terén, hogy fel sem tűnik az embernek, hogy nem eszik húst: egy csicseriborsó- vagy vöröslencse-dahl, egy spenótos sajt (paneer palak), egy vega szamosza vagy pakora, egy padlizsánvindaloo netán egy vegetariánus puláv bármikor izgalomba hozhat notórius húsevőket is – tanúsíthatom, mint az indai éttermek lelkes látogatója.
De működik igen népszerű vegetariánus étterem a Curia utca és a Veress Pálné utca sarkán (Napfényes étterem), a Hunyadi téren (Kozmosz vegán étterem), az Iskola utcában (Éden vegán étterem). A Nemsüti két forgalmas helyet is talált magának (Jászai Mari tér 



és Hold utca – ezutóbbi a legrosszabb élményeim egyike volt tavaly a minősíthetetlen, barátságtalan, udvariatlan kiszolgálás miatt, az ízek egyébként nem rosszak), 


a Szabadság tér tőszomszédságában, a Garibaldi utcában működik a Mannatural ételmanufaktúra, mely ottjártam idején raw vegán volt, azaz csak hőkezeletlen növényeket kínált, vélhetően most is ez a profil.


Jómagam a felsoroltak mellett, melyeket rendre végigjártam, a VegaCityt ajánlanám a nagyérdemű figyelmébe, ahol kedves a kiszolgálás, barátságos a beltér, mely kellően tágas, nem kell szorongani, két szinten is helyet foglalhatunk. 


Tálcatologatós rendszerben működnek, erősségük a rengeteg frissen préselt lé, de vannak érdekes szárított magos tallérjaik és hagyományos szendvicsek, levesek, főételek. Itt nem annyira a konyha virtuozitása az erősség (ebben a műfajban inkább a vegetariánus indiai éttermeket javallom), mint a választék, a frissesség, a jókedvet sugárzó atmoszféra.
De bármennyi szépet és jót el tudok mondani a Vegacityról, a fő tanulság mégiscsak az, hogy ha az ember Budapesten vegetariánusként étterembe akar menni, akkor ne sajnálja az időt, keressen rá a világhálón a legjobb, legizgalmasabb éttermek ajánlataira, kizárt, hogy ha három-négy ínyenc étterem kínálatát átböngészi, akkor ne találjon izgalmasabbat és jobbat, mint amit bármelyik vega vagy vegán hely nyújt.
Tegyünk egy próbát, találomra.
Nézzük a múlt év legjobb felfedezései közül azokat, melyek hirtelen eszembe jutnak, elvégre ez is egy jó szelekciós kritérium.
A távolkeleti fúziós konyhát vivő Urban Tiger kínál nagyon izgalmas húsmente salátákat és gyömbéres sült tofut elérhető áron. 


Az olasz-katalán Tio Felipeben is korrekt a vega választék, példaként hadd említsem a rozmaringos foccacciat, amit ki is próbáltam, valamint paradicsomos katalán kenyeret, de van olajbogyó és sajt-válogatásuk, gazpacho-hab s ki tudja mind felsorolni?


A távolkeleti ihletésű kreatív konyhával működő Up and down külön vegeriánus étlapot is ad, pazar ételkompozíciókkal. Kínálnak „lecsós dim-sumot zöldborsókrémmel és cukorborsóval”,  „salátaszívet sült kápiával, cous-cous-szal és tofuval” s további öt előételt és főételt. 


A Bestia, mint neve is mutatja, a húsra épít, de itt is rendelhetünk bazsalikomos „sült paradicsomlevest burrata sajttal”, „kecsketúrót grillezett körtével, szarvasgombamézzel és kaláccsal” valamint „sült céklát fenyőmaggal és fetával”. A végére hagytam a michelin csillagos Tantit, melynek mind a déli, mind az esti étlapján vannak vegetariánus fogások. Itt az ételek neve alapanyag-felsorolásból áll, lássunk párat: „sóska, tojás, kecskesajt” avagy gomba, mandarin, csipkebogyó” avagy rizottó, roquefort, dió”


Érdemes figyelembe venni, hogy itt a szelekció nem az volt, hogy vegetariánus kínálat széles legyen, hanem az, mely éttermek hagytak maradandó élményt egy húsevő kulináris kalandozóban. Egyszóval Budapesten érdemes a jót kell elsősorban keresni és azon belül megkeresni a nekünk tetsző vega ételt s nem a kulinárisan kevéssé izgalmas vega éttermek között válogatni.

Dorozsmai Endre

A szöveg az itthon.ma honlap számára készült, ott is jelent meg először a múlt hónap során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése