2017. február 25., szombat

Furmint vakteszt a Tulipánban


A minap Schmak András, a Tulipán borozó tulajdonosa meghirdette az általa vezetett intézmény első vaktesztjét a nemzetközi rangját szakmai berkekben lassacskán visszanyerő Furmint fajtából.
A vakteszt kifejezés nem mindenki számára egyértelmű ezért hadd rögzítsem: ez borverseny szimulációt jelent, a borokat letakarják, majd mindenki úgy mond véleményt róluk és úgy pontoz, hogy nem tudja, mi van éppen a poharában. Illetve a sorrend fordított. Előbb pontozunk majd miután mindenki bemondta a pontszámát a ceremóniamesternek, akkor beszéljük meg a bort.
Száraz furmintokat kóstoltunk, összesen 14 tételt, amiből két-két tétel azonos volt. Azt senki nem vette észre, hogy ugyanazokról a borokról van szó, maga turpiság kiötlője sem, de volt, aki ugyanazzal a pontszámmal jutalmazta e borokat, a többség persze más-más pontot adott.
Hasonló jelenetnek voltam tanúja több mint tíz esztendővel ezelőtt, amikor Szentesi Józsefnél, a Maligán étteremben volt Muscat Ottonel vakteszt, ahol az egyik bor termelői ott ültek a bírálók között, s mert valamiképpen kiszúrták, hogy épp a sajátjukat kóstolják, irreálisan magas pontszámot adtak neki, ha jól emlékszem 90-et és 92-őt. Szentesi ezt észrevette és visszahozta a bort valahányadiknak, mintha egy új tétel érkezett volna be a teszt során. Az adott pincészet két képviselője közül az egyik 60 pontot adott másodízben a saját borára a másik arra tett javaslatot, hogy kizárják ki a bort versenyből, annyira rossz. Arra senki nem jött rá, hogy azonos borról van szó.
Parázs vita alakult ki a részvevők között a fajtajelleg fontosságának kérdésében. Tény, hogy a sorba véletlenül bekerülő Hárslevelűt senki nem szúrta ki, amit a többség annak tudott be, hogy a terroir sok esetben felülírja a fajtát, Hegyalja egyik legjobb termőhelyén, a legendás Öreg Király dűlőben ez különösen nem meglepő. Végül megkóstoltuk az eredetileg beígért Öreg Király dűlős Furmintot is.
Szép borsort kóstolhattunk a Tulipánban,
az eredményeket vélhetően majd megkapom, akkor ki teszem a blogra, frissítve e bejegyzést.
Emlékezetem szerint legjobban Barcza Bálint 2014-es bora valamint Balla Géza három bora szerepelt.
A remek hangulatú estét baráti borozás és falatozás zárta.
A kóstolás közben tökmagolajos és olívaolajos bagett-karikákat kaptunk,
majd a „munka” után remek stefánia-vagdaltat kiváló tavaszi salátával.
Első vakteszt volt ez a Tulipánban, de reméljük, hogy nem az utolsó.

Dorozsmai Endre

A borsor:

Balla Géza: Ménesi Furmint 2015
Balla Géza: Ménesi Stonewine Furmint 2015
Barcza Bálint: Somlói Furmint 2014
Barcza Bálint: Somlói Furmint 2015
Barta Pince: Öreg Király Dűlő Tokaji Furmint 2012
Breitenbach Pince: Nyerges Dűlő Tokaji Furmint 2013
Breitenbach Pince: First Tokaji Furmint 2013
Disznókő: Tokaji Furmint 2015
Kiss István Pincészete: Tokaji Furmint 2015
Szent Tamás Szőlőbirtok: Mád Tokaji Furmint 2015

A meghirdetett borokon kívül megkóstoltuk Balla Géza 2013-as Sziklabor Furmintját, a Barta pince Öreg Király dűlős 2012-es Hárslevelűjét.
Kétszer bíráltuk Kiss István borát valamint Balla Géza „sima” Furmintját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése