2017. február 26., vasárnap

Újabb magyar sörsiker!



A magyar sörfőzés minőségi szegmense az utóbbi öt évben szédületes pályát írt le. A sörforradalom kulcsrendezvénye, a Főzdefeszt kilépett a szubkulturális kereteiből, ma már túlzás nélkül tömegeket vonz e fesztivál. Míg öt évvel ezelőtt a kezmuvessorok.hu oldalon meg lehetett számlálni azokat a kocsmákat, ahol kisüzemi sört tartanak, akár egyet is, ma már ezek lényegében megszámlálhatatlanok. 2017-ben illendő, hogy egy jó hely, legyen az hamburgerező, alkoholt is kínáló kávézó vagy étterem, tartson minőségi, kisszériás sört.
Nagy lökést jelentett a minőségi sör elterjedésében a kezdetek két sztárjának, a Legendának 
és a Hopfanaticnak a megjelenése, 
majd következő hullámban jött a Hedon, a Rothbeer és a Monyó, 
melyek benne maradtak máig a minőségi fősodorban. Sőt, kiegészülve az aznap debütáló Hoptoppal,  a Mad Scientist-tal és a Horizonttal, részt vettek a 2016. augusztus 19-én zászlót bontó „kraft” mozgalom megalapításában.



Nem véletlen, hogy a „kraft” nevet Magyarországon is meghonosítani törekvő csúcsfőzdék taroltak a múlt héten rendezett „Dublin Craft Beer” nevű sörversenyen, a rangos európai sörversenyek egyikén, mi több elhozták a nagydíjat is. Érdemes egy pillantást vetni az éremtáblázatra:
A borversenyeken elért magyar sikerek vonatkozásában is volt mindig egy fanyalgó, kissé sznob szakértői hozzáállás, ami sajnos mér évekkel ezelőtt megjelent a sörök világában is. Az egyébként kiváló gasztro-portfólió (gasztroblog, étteremkalauz, borblog és sörblog egy helyen), a gaultmillau.hu sörbloggerének, „Zsombi bácsinak” kijózanítónak szánt írása 2015-ben nem kis felhördülést okozott a szakmai berkeiben, egyébként érthető módon.
Abban nyilván igaza van a szerzőnek az ugyanezen sörversenyen elért korábbi magyar sikerek pikírt kommentálásakor, hogy a fogyasztókat fel kell világosítani arról, hogy akárcsak a borversenyek esetében, a bronz, az ezüst, és az arany a sörversenyeken is egy kategória és nem egyedi helyezés, (mint a sportban), hogy egy sör- vagy borversenyen több bronzot, ezüst és aranyat osztanak ki, nem csak egyet. Az is kétségtelen, hogy a verseny szervezőinek nincs arra eszközrendszere, hogy ellenőrizze, hogy a beküldött minta azonos a kereskedelemben forgalmazott tétellel. De attól még az alapeset mégiscsak a tisztesség, mind a borok, mind a sörök világában és nem a simlizés.
Az a kitétel, ezek a versenyek „fogyasztói szempontból fabatkát sem érnek”, nem egyszerűen túlzás, ez egy hamis állítás. A bor- és sörversenyek eredményeinek kommunikálói sokszor túlzásba esnek, amikor azt hirdetik, hogy x vagy y termelő készítette Magyarország legjobb borát/sörét. Ilyen nyilván nincs. Az is tény, hogy egy jó bor/sör nem feltétlenül kap érmet. Viszont az érmet nyert italok egy olyan nemzetközi versenyen, mint a dublini, ahol az eleve minőségi kategóriába tartozó induló mintáknak csak egy harmada kap érmet és azon belül aranyat csak a felső 2-5 % (maga Zsombi bácsi közli a 2015-ös arányokat: 469 nevezett sör, 9 arany, 66 ezüst, 103 bronz), bizony megérdemlik a fogyasztók figyelmét. A versenyplecsni önmagában nem 100%-os garancia egy jó italra, de mindenképpen valószínűsíti, hogy viselője átlag feletti minőséget nyújt. Tehát fontos orientációs pont.
Magyarország összesen 23 díjat hozott el az idei versenyről, beleértve a verseny nagydíját, amit a Horizont sörfőzde witbier-re nyert meg. 
Idén összesen 370 sört neveztek, kiosztásra került 69 bronz, 64 ezüst és 16 aranyérem.  Magyarországról 44 nevezés érkezett 10 sörfőzdétől. A díjakról 28 fős nemzetközi zsűri döntött.
Aranyat kapott a kupagyőztes Horizont mellett a Fűtőház sörfőzde 327-139 nevű söre, ezüstéremmel térhetett haza a Fűtőház sörfőzde, az időközben megszűnt Hopfanatic, az új sztár, a Hop Top Brewery, a Mad Scientists, a Mecénás Sörműhely és a Synthesis Brewing Co. Rajtuk kívül bronzot kapott még az Etyeki Sörmanufaktúra, a Monyo Brewing co. és a RothBeer.
Eme igen szép magyar sikernek minden okunk megvan örülni. Örömünk kétszeres lehet, tudva, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete nyitni szándékszik keleti irányba, aminek első kézzel fogható jele, hogy a bukaresti magyar nagykövetség szervezésében az egyesület bemutatkozó kóstolót tart a román fővárosban működő Petőfi intézetben március 7.-én.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése