Egy közkeletű szállóige szerint a
francia konyha három titka: „vaj, vaj és még több vaj”. Nem kétséges, a vaj az
ínyenc gasztronómia egyik legfontosabb alapanyaga, mely messze többre érdemes,
mint arra, hogy a kenyérre kenjük a szalámi alá. Kiváló adalék (és alap) mártásokba,
levesekbe, ha tisztítjuk, süthetünk benne, fűszerekkel vagy anélkül hirtelen
sült húsokat vagy halakat dobhatunk fel vele ízre, esztétikára, a
desszertfronton pedig szinte nélkülözhetetlen.
Temesvár történelmi központjában
nyitott, s igen hamar népszerűvé vált új ínyenc étterem azok sorába lépett,
melyeket egy-egy ikonikus alapanyagról vagy fűszerről neveztek el. Lásd Koriander,
Padlizsán vagy Csülök Esztergomban, de Csülök néven működik csárda Miskolcon és
Óbudán is, továbbá Petrus, Chili, Cikória stb. Budapesten s még sorolhatnám.
A Butter mediterrán ihletésű igényes
nemzetközi konyhát visz, a kínált fogások nem kis része csábító. Időt kellett
kérjünk a kedves pincérlánytól két ízben is, míg dűlőre tudtunk jutni társammal
a rendelést illetően. A választásban egyébként segítenek az étlap
professzionális fotói, melyek a reprezentatívabbnak ítélt ételeket vizuálisan
közelebb hozzák a vendéghez, anélkül, hogy a nagy étteremláncok fotó-stiklijeivel
élnének: itt az ételek tényleg úgy néznek ki, mint a fotón.
Csábított a krumpli-krémleves,
melyet rákkal, fürjtojással és prosciuttoval kínálnak, az erdei gombakrémleves,
a roséra sütött kacsamell, amihez háromszínű krumplit, hagyományos, édes-
valamint lilaburgonyát adnak. De sorolhatnám még az izgalmas, ínycsiklandó ételeket,
a provance-i báránytól a Rib Eye steakig. (Ha már a provence-i báránynál
vagyunk, hadd engedjek meg egy kritikai megjegyzést is magamnak. Elképesztő,
hogy egy ilyen igényes helyen, egy gonddal összeállított étlap ennyi
helyesírási hibát tartalmazhat. Nekik a provence-i „provincial”, de ezen túl, s
itt mindössze az étlap első oldalának elütéseit idézem: a beefsteak beefteak, a
camembert camamber, a grapefruit grepfruit, Toscana pedig Toscanna.)
Az étterem rendkívül elegáns, korszerű,
ezzel együtt feszengésmentes, az ember hamar otthon érzi magát benne,
szemnyugtató színekkel és formákkal dolgozott a belsőépítész.
A kiszolgálás udvarias, kedves, bár
bakik is akadnak. Az, hogy a szakács állagprobléma miatt nem szeretné kiadni a
kacsamájból készült előételt, akkor derül csak ki, amikor már ideje lenne, hogy
megkapjuk az első fogásokat.
A Butterben az ebédmenü drágább,
mint másutt, viszont sokkal igényesebb, mind ízben, mind tálalásban. 28 lejért
adnak két fogást, ottjártunk idején toszkán paradicsomlevest és szezámmag-bundában
sült sertésszűzet brokkolival.
A leves ízletes volt, a mellé adott grissini
lehetett volna frissebb. A sertésszűz ideális hőkezelést kapott bordázott
vaslapon, rózsaszínű volt és szaftos, kifejezetten jó ízű. Hasonlóan jó állagúnak
bizonyult a szintén könnyen elrontható, túlpárolható brokkoli, mely roppanós volt
és finom, a hozzá adott, ráolvasztott sajt épp elég fűszerezést adott. Külön
érdekességet jelentett a húshoz társított maracujás (passiógyümölcsös) mártás,
amiben egy physalis is volt (földi avagy zsidó-cseresznye).
Túlzás nélkül
állítható, hogy ízre, állagra, tálalásra páratlanul jó ár-értékarányú menü volt
ez helyi viszonylatban.
Rendeltünk az á la carte étlapról
is egy bruschettát (18 RON),
valamint egy tengeri gyümölcstálat (65 RON).
A
bruschetta alapja nem pirított kenyér volt, mint másutt, hanem egy frissen
sütött pizza-lap, amit hagytak kicsit kihűlni. Hőfoka optimális volt, enyhén langyos,
ebben az esetben ugyanis nem cél, hogy a tetejére halmozott paradicsom és avokádó
megszottyadjon. E két alapanyagon kívül volt még rajta gorgonzola is: kiváló
harmas. A tengeri gyümölcstálon volt egy kis tálka kagyló, amit jól sikerült
paradicsommártással ízesítettek, maga a kagyló sajnos nem volt kifogástalan,
továbbá három scampi, egy adag garnéla (a kétféle rák szerintem sok volt,
egyiket lehagyhatták volna) és bébi-tintahal. Része végül a kompozíciónak a
vörös álsügér is (redfish), ami aznap elfogyott, ezért megkérdezték, hogy jó
lesz-e helyette a lazac. Nem mondtunk nemet. Kitűnő lazacot kaptunk, amit ugyan
serpenyő helyett valamiért sütőben készítettek, így nem lett pörzses, viszont
szaftos maradt, ez a hal a kagylóval ellentétben kifogástalanul friss volt. A
tintahalat jobban élveztük volna, ha ugyanazon a bordázott vaslapon sütik meg,
mint a sertésszűzet, de így is jó volt, egy könnyed, a tenger ízeit szépen hozó
fehérboros mártással leöntve. Érdekes, hogy ehhez a tányérhoz csak egy kis
salátát adnak köretképpen, nekünk szerencsére megmaradt köretnek a bruschetta
fele, különben kénytelenek lettünk volna még rendelni valamit ebben a műfajban.
Az asztalon levő olívaolaj tisztes minőségű volt,
kaptunk hatalmas borsőrlőt is kérésre, elvégre a frissen darált bors
összehasonlíthatatlanul finomabb, mint az ipari borsliszt.
Az itallap is átlag feletti. Van
néhány jó tömény, bár ezt a műfajt lehetne szélesíteni, akárcsak a sörválasztékot,
mely tisztes félkommersz söröket tartalmaz főként (Paulaner, Leffe). Együttműködhetnének
a szomszédos Reciproccal, mely 70-80 kisüzemi igényes sört tart. Az erősség az
ital műfajban kétségkívül a borlap, melyet értő kézzel válogattak össze, s mely
pezsgőkkel mintegy 40 tételt integrál. Van néhány komoly import tétel (Magyarországról
Gere Attila villányi pincészetéből a Kopár cuvée valamint Kardos Gábor Padihegyi
Furmintja szerepel rajta), de a választék gerincét a hazai s azon belül az erdélyi
borok képviselik, főként a csúcspincészetek – Balla Géza, Nachbill, Kárásztelek.
125 milliliternyit kimérnek pohárba is, 15 és 19 lej között. Jómagam a volánnál
ültem, de társam rendelt egy tordai bort a „La Salina” pincészettől, konkrétan
egy ISSA Chardonnayt. Kifejezetten kellemes meglepetés volt.
A Butter remek étterem apró hibákkal
és nagy erényekkel.
Mi biztosan vissza fogunk még
térni.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
Kedves Dorozsmai Endre!
VálaszTörlésA tengeri gyümölcstál nem pont ugyenez, mint amit vélhetőleg írni szeretett volna, nevezetesen: tengerigyümölcs tál.
Szerintem :)
Bárányi Ildikó
helló
VálaszTörlésEgyszerű és megbízható hitel ajánlat
Minden pénzügyi igényét a pénzügyi szervezet támogatások több rövid távú és hosszú saját hitelek kezdve 3000 euró 10.000000 euró valaki komoly, megbízható és becsületes ki akar-hoz kap a hitel. Az én-m kamatláb 2-4 %, attól függően, hogy a kölcsönzött összeg. Több mint 1-35 éve lehet fizetni. Szervezetünk nem egy bank, és nem kér sokat a dokumentumok. Tehát, ha szüksége van egy kölcsön nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk további információt a feltételeinket. Kérjük lépjen velünk kapcsolatba
E-mail: junkerclaudiahannelore@gmail.com
E-mail: junkerclaudiahannelore@gmail.com
köszönöm