A nemrégiben összesítettem a
legjobb 2015-ös éttermi élményeimet. Lássuk most az egyes műfajokat, kolbász,
hamburger, pizza, desszert, stb. Lesz még terveim szerint egy etnikai lista továbbá
egy bejegyzés a legjobb italkimérésekről, sör, bor, tömény, kávé.
A legjobb sült kolbász: Töltő
(trónkövetelő: Faszaládé, A Séf
utcája és az Öcsém :))
Elegancia, ötletesség, minőségorientáltság,
eltalált ízek. Hot dog luxuskivitelben. Valójában, ha csak a kolbászt nézem,
akkor a Faszaládé jobb, annál is inkább, hogy a hasonló igényességgel elkészített
alapanyagot faszénparázson sütik, viszont az összélményt tekintve, a kulináris
rafináltságot, az ízek összjátékát, akkor bizony a Töltő visz a prímet.
A legjobb rántott hús: Buja
disznók
A magyar ember szereti a rántott
húst. Bíró Lajos új helye, a Buja disznók egyből sláger lett. Kínálnak még
rántott fület, szalontüdőt és abált malacorrot. A Hold utcai vásárcsarnok újabb
vonzó gyorsétkezdéje.
Az év hamburgere: Betevő
(Trónkövetelők: Bamba Marha, Burger
Market, Tuning bar, Burger Bár Kolosy tér)
Tegyük hozzá, hogy 2015-ben nem
voltam a Baltazárban, sem a Pesti Burger és Bárban, a két helyre esküsznek a
legtöbben. A Betevő volt a legjobb élmény, nagyobbik fiammal ettünk egy
brutálcsípősnek mondott burgert, nagyon szerettük.
A legjobb erdélyi hamburger:
Eleven
Csúcshamburger
Sepsiszentgyörgyön. Eleinte az volt a nevük, hogy „Best burger in Town”, amit
felesleges volt hangsúlyozni, aki oda elmegy, az tudja, hogy alighanem a „Best
Burger in Transylvania” is megáll. Felveszi a versenyt a legjobb pesti
helyekkel.
Legjobb pékség: Pékműhely
(Trónkövetelők: Jaques Liszt,
Butter Brothers, A Table)
2015 elhozta a pékségek
reneszánszát. A Pipacsba, ahová a hírek szerint sztárséfek is stázsolni járnak
nem sikerült eljutni. A meglátogatott csúcspékségek közül ez volt a
legmeggyőzőbb, a gyerekek azóta is emlegetik a Batthyány utcai egység fahéjas
csigáját.
Legjobb pizza-szelet: Pizzica
(Trónkövetelők: Igen, Pronto!,
Pizza Me)
A Pizzica mellett többször is
elmentünk, azzal együtt, hogy tudtuk, hogy a Nagymező utcában kell keressük.
Amíg a házszám alapján nem mentünk oda, sikertelenek voltunk. Ez semmit le nem
von abból, hogy a pizza itt remek, veri az olaszországi szeletbárok jelentős
részét is.
Legjobb gyros: Spartan, Arad
A hajdani Andrássy úton, a város
központjában nyílt e hálózat aradi egysége. Drágább és igényesebb a többi gyroszosnál.
Nem annyira jó, int a Gyradiko vagy a Kerkyra, de 2015-ben az utóbbiban nem
jártam, az előbbiben megfordultam, de nem gyrost ettem.
Legjobb pho: Sáo pho bár
(Igen jó volt még a 2015-ös
élményeink között a Vietnámi Speciális melegkonyha, a Dang Muoi, a Hoa sen)
Drágább, mint a többi pho-bár, de
igényesebb a beltér és izgalmasabb a kínálat. A Gault Millau kalauzban kaptak
13 pontot s így egy sapkát, amire pho-bár esetében még nem volt példa.
A legjobb desszertek: Desszert
Neked
(Trónkövetelők: Zazzi, Naspolya
Nassolda, Cake Shop)
Korponay Péter zseniális
cukrászdája, paraszthajszállal jobb, mint a Zazzi. Ezutóbbinak nagy erénye a
három minisüteményből álló baráti áron kínált „kóstoló”.
A szöveg a blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése