A maradék-felhasználást több
szempontból is kiemelt fontosságúnak tartom.
Egyik oldalról erkölcsi kifogásom
van bármiféle ehető étel kidobása ellen, másodszor praktikus dolog felhasználni
valamit, ami rendelkezésre áll különösen, hogy így spórolunk is egyben. Meg
lehet persze enni négy nap egymás után a bablevest vagy a székely káposztát, de
mennyivel jobban esik, ha más köntöst, más ízkontextust adunk neki fűszerekkel,
állagváltoztatással vagy más alapanyagok bevitelével.
A székely káposzta alkotóelemei –
a pörkölt és a párolt savanyú káposzta - például nagyon jól érzik magukat babos
környezetben, így akár össze is lehet keverni a kettőt, ha éppen akad
lefagyasztva vagy félretéve bableves vagy babfőzelék. A magyar konyhának
szerves része a káposztás bableves - nem véletlenül. De a példák vég nélkül
sorolhatók a bableves krémlevessé alakításától az erdei gombák hozzákeveréséig.
(Mi nyáron lepároljuk a vargányát és a rókagombát, majd kis adagokban
lefagyasztjuk. Önálló ételként vagy adalékként nagyon jól jön télidőben.)
A minap a párom állt elő egy
ötletes maradék-felhasználással: nem fogyott el a bolognai szósz, s ezt felkente
egy olyan tésztára, mely itt Aradon „Foetaj” néven kapható, közeli rokona a
hájastésztának, a rétesnek és a bureknek. Egy réteg tészta alulra rá a
töltelék, majd egy réteg felülre, ezután rásütött (akár göngyölni is lehetett
volna rétesszerűen). Nagyon finom lett az eredmény.
Ez sem fogyott el teljesen,
gondolkoztam ma reggel, hogy persze megmelegítjük sütőben a „rétest” (mikrót
nem használunk), de mi fogja feldobni? Mivel volt itthon kaukázusi kefír, ez
adta magát mint kísérőital, de úgy véltem, hogy frissebbé lehet tenni a
hétvégén beszerzett üde, zöld turbolyával, kerti fokhagymával és pár csepp
olívaolajjal (ez sem akármilyen, az Igazi Olíva nevű olívaolajra szakosodott
ínyencboltban mesélték, s meg is mutatták, hogy ez az olaj kapta 2015-ben az év
legjobb olaja címet „a” mérvadó olajkalauzban s egyben 97 pontot a lehetséges
százból. 3500 forint egy fél liter, de ha nem locsoljuk mindenre, akkor szépen
tart.) S persze egy kis adalékmentes só kell még hozzá.
A harmónia remek volt.
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése