2016. január 17., vasárnap

Mediterrán „rétes” bolognai szószból turbolyás kefírrel



A maradék-felhasználást több szempontból is kiemelt fontosságúnak tartom.
Egyik oldalról erkölcsi kifogásom van bármiféle ehető étel kidobása ellen, másodszor praktikus dolog felhasználni valamit, ami rendelkezésre áll különösen, hogy így spórolunk is egyben. Meg lehet persze enni négy nap egymás után a bablevest vagy a székely káposztát, de mennyivel jobban esik, ha más köntöst, más ízkontextust adunk neki fűszerekkel, állagváltoztatással vagy más alapanyagok bevitelével.
A székely káposzta alkotóelemei – a pörkölt és a párolt savanyú káposzta - például nagyon jól érzik magukat babos környezetben, így akár össze is lehet keverni a kettőt, ha éppen akad lefagyasztva vagy félretéve bableves vagy babfőzelék. A magyar konyhának szerves része a káposztás bableves - nem véletlenül. De a példák vég nélkül sorolhatók a bableves krémlevessé alakításától az erdei gombák hozzákeveréséig. (Mi nyáron lepároljuk a vargányát és a rókagombát, majd kis adagokban lefagyasztjuk. Önálló ételként vagy adalékként nagyon jól jön télidőben.)
A minap a párom állt elő egy ötletes maradék-felhasználással: nem fogyott el a bolognai szósz, s ezt felkente egy olyan tésztára, mely itt Aradon „Foetaj” néven kapható, közeli rokona a hájastésztának, a rétesnek és a bureknek. Egy réteg tészta alulra rá a töltelék, majd egy réteg felülre, ezután rásütött (akár göngyölni is lehetett volna rétesszerűen). Nagyon finom lett az eredmény.
Ez sem fogyott el teljesen, gondolkoztam ma reggel, hogy persze megmelegítjük sütőben a „rétest” (mikrót nem használunk), de mi fogja feldobni? Mivel volt itthon kaukázusi kefír, ez adta magát mint kísérőital, de úgy véltem, hogy frissebbé lehet tenni a hétvégén beszerzett üde, zöld turbolyával, kerti fokhagymával és pár csepp olívaolajjal (ez sem akármilyen, az Igazi Olíva nevű olívaolajra szakosodott ínyencboltban mesélték, s meg is mutatták, hogy ez az olaj kapta 2015-ben az év legjobb olaja címet „a” mérvadó olajkalauzban s egyben 97 pontot a lehetséges százból. 3500 forint egy fél liter, de ha nem locsoljuk mindenre, akkor szépen tart.) S persze egy kis adalékmentes só kell még hozzá.
A harmónia remek volt.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése