2016. január 21., csütörtök

2015 legjobb gasztro-élményei - ételműfajok



A nemrégiben összesítettem a legjobb 2015-ös éttermi élményeimet. Lássuk most az egyes műfajokat, kolbász, hamburger, pizza, desszert, stb. Lesz még terveim szerint egy etnikai lista továbbá egy bejegyzés a legjobb italkimérésekről, sör, bor, tömény, kávé.

A legjobb sült kolbász: Töltő
(trónkövetelő: Faszaládé, A Séf utcája és az Öcsém :))
Elegancia, ötletesség, minőségorientáltság, eltalált ízek. Hot dog luxuskivitelben. Valójában, ha csak a kolbászt nézem, akkor a Faszaládé jobb, annál is inkább, hogy a hasonló igényességgel elkészített alapanyagot faszénparázson sütik, viszont az összélményt tekintve, a kulináris rafináltságot, az ízek összjátékát, akkor bizony a Töltő visz a prímet.





A legjobb rántott hús: Buja disznók
A magyar ember szereti a rántott húst. Bíró Lajos új helye, a Buja disznók egyből sláger lett. Kínálnak még rántott fület, szalontüdőt és abált malacorrot. A Hold utcai vásárcsarnok újabb vonzó gyorsétkezdéje.



Az év hamburgere: Betevő
(Trónkövetelők: Bamba Marha, Burger Market, Tuning bar, Burger Bár Kolosy tér)
Tegyük hozzá, hogy 2015-ben nem voltam a Baltazárban, sem a Pesti Burger és Bárban, a két helyre esküsznek a legtöbben. A Betevő volt a legjobb élmény, nagyobbik fiammal ettünk egy brutálcsípősnek mondott burgert, nagyon szerettük.




A legjobb erdélyi hamburger: Eleven
Csúcshamburger Sepsiszentgyörgyön. Eleinte az volt a nevük, hogy „Best burger in Town”, amit felesleges volt hangsúlyozni, aki oda elmegy, az tudja, hogy alighanem a „Best Burger in Transylvania” is megáll. Felveszi a versenyt a legjobb pesti helyekkel.




Legjobb pékség: Pékműhely
(Trónkövetelők: Jaques Liszt, Butter Brothers, A Table)
2015 elhozta a pékségek reneszánszát. A Pipacsba, ahová a hírek szerint sztárséfek is stázsolni járnak nem sikerült eljutni. A meglátogatott csúcspékségek közül ez volt a legmeggyőzőbb, a gyerekek azóta is emlegetik a Batthyány utcai egység fahéjas csigáját.



Legjobb pizza-szelet: Pizzica
(Trónkövetelők: Igen, Pronto!, Pizza Me)
A Pizzica mellett többször is elmentünk, azzal együtt, hogy tudtuk, hogy a Nagymező utcában kell keressük. Amíg a házszám alapján nem mentünk oda, sikertelenek voltunk. Ez semmit le nem von abból, hogy a pizza itt remek, veri az olaszországi szeletbárok jelentős részét is.


Legjobb gyros: Spartan, Arad
A hajdani Andrássy úton, a város központjában nyílt e hálózat aradi egysége. Drágább és igényesebb a többi gyroszosnál. Nem annyira jó, int a Gyradiko vagy a Kerkyra, de 2015-ben az utóbbiban nem jártam, az előbbiben megfordultam, de nem gyrost ettem.



Legjobb pho: Sáo pho bár
(Igen jó volt még a 2015-ös élményeink között a Vietnámi Speciális melegkonyha, a Dang Muoi, a Hoa sen)
Drágább, mint a többi pho-bár, de igényesebb a beltér és izgalmasabb a kínálat. A Gault Millau kalauzban kaptak 13 pontot s így egy sapkát, amire pho-bár esetében még nem volt példa.



A legjobb desszertek: Desszert Neked
(Trónkövetelők: Zazzi, Naspolya Nassolda, Cake Shop)
Korponay Péter zseniális cukrászdája, paraszthajszállal jobb, mint a Zazzi. Ezutóbbinak nagy erénye a három minisüteményből álló baráti áron kínált „kóstoló”.






A szöveg a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése