2016. január 20., szerda

Galéria 12 (Hajnóczy József u. 21.)



Borozó műfajban ez volt az évkezdet felfedezése. A Facebookon akadtam rá, tulajdonképpen Jásdiék borkertjének az oldalát néztem s ott azt írta, hogy költöznek a Galériába. Mint a helyszínen kiderült, ez egy egyszeri rendezvény volt. Mi viszont felfedeztünk egy kiváló borbárt egy rendkívül elkötelezett, minőség dolgában kompromisszumot nem ismerő tulajdonossal, pazar borválasztékkal.
A borokat vagy azok nagy részét a Terra Hungarica szállítja, mely az adalékmentes, természetes, a talaj üzenetét közvetíteni hivatott borokra szakosodott. Ránézésre több mint száz bort tartanak, aminek nagy részét kimérik decire is. Olyan neveket olvashatunk a borlapon, mint a Barta pince, a Somlói Apátsági pince, Takács Lajos, Bott Frigyes vagy Losonci Bálint, de a sornak még nincs vége.
Az egyik legjobb magyar pálinkafőzdétől, a harci Brilltől tartanak remek pálinkákat, a málnától az Irsai Olivér szőlőn át a birsig, ezeknek megkérik az árát rendesen, a két cent 790 forintnál kezdődik és 1090-nél áll meg, az utóbbi nyilván a málna, mely, ha valóban málnából készül, akkor önköltségi áron sem olcsó.
A belső tér is megnyerő, külön értékeltük a tulajdonos nagyapjának az italpult fölé rögzített cégtábláját. 
De elmesélte nekünk a tulaj a polcon látható, francia nemzeti színekben játszó üvegkakas történetét is, nem lövöm le a poént, menjen el mindenki és hallgassa meg a helyszínen.
Két remek bort ittunk a Zsirai pincétől és Csetvei Krisztitől, kaptunk hozzá egy kis rágcsálnivalót a ház ajándékaképpen. 
Vannak izgalmas borkorcsolyáik, olajbogyó, aszalt paradicsom, pasta-k, saláták, lazactatár, argentin bélszíntatár, erdélyi padlizsánkrém s még sorolhatnám.
Először voltunk itt, de nem utoljára.


Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése