A gasztro-forradalom már a múlt évtizedben elérte a cukrászatot is, aminek
látványos jele volt több csúcscukrászda felemelkedése valamint cukrászaink
nemzetközi megmérettetéseken való jó szereplése is. Az utóbbi években az egyik
legüdítőbb jelenség e műfajban a minőségi házias vonal előretörése. Itt nincs
meg az a felszereltség, profizmus, formatervezés, íz-állag játékok, mint a Váci
desszertszalon – Gerbeau - Desszert Neked! Michelin-színvonalú trió esetében,
van viszont jószándék, minőségre törekvés, tisztes alapanyagok és megfelelő filozófia,
vagyis határozott szakítás a lisztes-margarinos-ételfestékes sémákkal.
E műfajba tartozik többek között La Delizia nevű parányi galériás cukrászda
a Jókai utcában.
A beltér barátságos, fehérre festett tonett-székek, fapadló,
élő virág, hozzá a személyzet természetes kedvessége.
Rendkívül bizalomgerjesztő gyümölcsös tejberizset, tiramisut, málnás
csokitortát, s még ki tudja hány izgalmas süteményt kínálnak a kiváló kekszeken
túl, ami egyébként a fő profilt jelenti.
Némi gondolkodás után egy sajttortára
esett a választásom.
A torta mellé kaptam egy stílusos, csatos üvegecskében egy
szál mentával ízesített vizet, csak úgy, gesztusként, ajándékba. A torta nem meglepő
módon nagyon finom volt.
Távoztomban a szemrevaló, kedves, fiatal pultos lányok őszinte
érdeklődéssel kérdezték, hogy ízlett a desszert, én meg őszinte meggyőződéssel
válaszoltam, hogy a lehető legrövidebb időn belül elviszem ide az egész családomat.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése