A kézműves termékek divatja akkor
is rendkívül örömteli jelenség, ha sokan visszaélnek ezzel a kifejezéssel,
konkrét példával élve vannak kézművesnek mondott borok, melyek legfeljebb
annyiban kézművesek, hogy kézzel szüretelték őket. Hasonló a helyzet a pékségekkel.
De mindez egy okkal több, hogy értékeljük a valódi kézművességet.
Például az olyan szeretnivaló
helyeket, mint az Il Panicifio Basilico, mely lassan a harmadik üzletét nyitja,
miután a Városmajor utcai komoly népszerűségre tett szert. Mi a legutóbb a
Király utcai egységben jártunk.
S mi
mást rendelhettünk volna, mint pizzát, abból is Margeritát, mivel egyrészt
szeretjük az egyszerű ízeket, másrészt ez a legalkalmasabb, hogy megmutassa,
mit is tud a hely e műfajban. A pizzánk várakozásunknak megfelelően kiváló
volt, ízre, állagra egyaránt.
Társam extra kérését, hogy hozzanak még
bazsalikomleveleket, pillanatok alatt teljesítették.
Kaptunk jó minőségű
olívaolajat is a pizzához. A Margeritán kívül ettünk egy trüffeltortát is, amit
szépen tálaltak, de nem volt igazán meggyőző, ezen még lehet kísérletezni, míg
eléri maga műfajában a pizza színvonalát.
Az étlapon több izgalmas
kipróbálatlan étel is maradt a toszkán különlegességnek számító porchetta-tól
(zöldfűszeres malacsült) a malacpofáig.
A hely hangulatos, otthonos, a
kiszolgálás kedves. Elsősorban olasz borokat tartanak, valamint kiváló magyar
kézműves söröket, melyeket szaküzlet-közeli árakon kínálnak. Lehet kapni
kézműves kabai chiliszószokat is.
Összességében nagyon kellemes
élmény volt az Il Panicifio Basilico, alig várjuk, hogy megnyíljon a Hold utcai
vásárcsarnokban is az egységük, hogy azt is letesztelhessük.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Az Il Panificio Basilico-ban 2015. április 25.-én jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése